روشهای کسب اطلاعات در ابعاد نانو
روشهای کسب اطلاعات در ابعاد نانو
روشهای کسب اطلاعات در ابعاد نانو
مقدمه
اجزای سازنده مواد و نيروی بين آنها
چيزي که اتمها را در يک مولکول و مولکولها را در يک ماده کنار هم حفظ میکند نيروهايي است که مانند جاذبه و دافعه دو آهنربا عمل میکنند. اين نيروها بين الکترونها و هسته اتمها وجود دارند و در نوع خود بسيار قوی هستند.
شنيدهايد که يک مورچه میتواند چند برابر وزن خودش را حمل کند! آيا شما ميتوانيد دوبرابر وزن خود را حکل کنید؟ با اين حساب مورچه قویتر است یا شما؟ اينکه میگوييم پيوند بين اتمها در نوع خود خيلی قوی و مستحکم است دقيقاً مانند همین مثال قدرت مورچهها است.
گفتيم که از اتصال مولکولها ماده ساخته میشود، در واقع شدت پيوند بين مولکولی و نيروی بين مولکولها سبب میشود تا ماده به شکل مايع، جامد يا گاز باشد. البته نوع پيوندها نيز در رفتار ماده تاثير زيادی دارند، برای مثال بعضی پيوندها که به پيوند يونی معروف هستند باعث میشوند ماده رسانای جريان برق باشد. تعداد و جهت و زاويه متفاوت يک نوع پيوند نيز سبب بروز خواص متفاوت میشود. برای مثال الماس و گرافيت هر دو از اتمهای يک عنصر يعنی کربن تشکيل شدهاند، ولي از آنجايي که تعداد و نحوه قرارگيری پيوندها بين اتمهایِ آن متفاوت است، الماس بسيار مستحکم است و گرافيت بسيار نرم.
مشاهده مولکولها با استفاده از ميکروسکوپ
علاوه بر پيچيدگی و پر رمز و راز بودن اين ميکروسکوپها تفاوت اصلی آنها با ميکروسکوپهای ساده و نوري مدرسه این است که آنها بصورت غير مستقيم از دنيای نانو به کسب اطلاعات میپردازند. درست مانند اقيانوس شناسان که بدون رفتن به زير آب اقيانوسها و قدم زدن در کف آن، نقشه پستیها و بلندیهای کف اقيانوس را ترسيم میکنند يا فضا نوردان که بدون سفر به تمام نقاط کره ماه یا هر سياره و ستارهای ارتفاعات و کوههای آن سياره را شناسايي میکنند.
شبيهسازي كف دريا كه با استفاده از پردازش دادهها صورت ميگيرد، مدتهاست که در تحقيقات و مطالعات اقيانوسشناسي به كار ميرود. اقيانوسشناسانِ اوليه به انتهاي كابلهاي بلند وزنههايي ميآويختند و ته دريا ميفرستادند. اين وزنهها كف دريا را ميپيمودند و ناهمواريها و شيارهاي آن را از طريق كابلها روي كاغذهاي شطرنجي نقش ميكردند.
اقيانوسشناسان جديد، كابل و وزنه را به كناري نهادهاند و فناوري رادار را به خدمت گرفتهاند. آنها امواج صوتي را از يك كشتي اقيانوسپيما به كف دريا گسيل ميكنند و با ثبت فاصلة كف با منبع گسيلكننده ناهمواريهاي كف را ترسيم مينمايند.
ماهوارهها هم به همين روش ميتوانند امواجي را به اعماق ناشناختة فضا بفرستند و با محاسبة زمان رفت و برگشت، فواصل را اندازه بگيرند.
اساس کار ميکروسکوپهای پيشرفته نيز مانند ماهوارهها و رادارها، کسب اطلاعات به صورت غير مستقيم است.
ميکروسکوپ نيروی اتمی AFM :
و اما وظيفه ميکروسکوپ نيروی اتمی چيست؟
همانطور که میدانيد نيروهاي بسيار کوچکي بصورت جاذبه و دافعه بين اتمهاي باردار وجود دارند، (درست مثل دو سر ناهمنام آهنربا که باعث دفع و جذب مي شوند.) چنين نيروهايي بين نوک ميکروسکوپ و اتمهاي سطح ايجاد ميگردد. با اندازه گيري نيروي بين اتمها در نقاط مختلف سطح، ميتوان محل اتمها روي آن را مشخص کرد.
برای آشنايي بيشتر با ميکروسکوپ نيروی اتمی به مقالهای که در اين مورد در باشگاه نانو نوشته شده مراجعه کنيد
ميکروسکوپ پيمايشگر الکترونی SEM :
اين دسته میکروسکوپها پروتويي از الکترونها را به هر آنچه که ميخواهند بررسی و مطالعه کنند، شليک میکنند، به این ترتيب انرژی الکترونهای شليک شده به سطح مورد نمونهِ موردِ مطالعه منتقل میشود. الکترونهای پرتو (که الکترونهای اوليه ناميده میشوند) الکترونهای نمونه را جدا میکنند. اين الکترونهای جدا شده (که الکترونهای ثانويه ناميده میشوند) به سمت صفحهای که دارای بار مثبت است کشيده میشوند و در آنجا تبديل به "سيگنال" میشوند. اين سيگنالها توسط رايانه به تصاوير قابل مشاهده تبديل میشوند.
ميکروسکوپ پيمايشگر الکترونی علاوه بر اطلاعات توپوگرافی؛ شکل، اندازه و نحوه قرار گيری ذرات در سطح جسم را که به مورفولوژی جسم معروف است به ما ميدهد. نوع های پيشرفته تر اين دستگاه قادر هستند که ترکيب اجزایی که نمونه را میسازد را نيز مشخص کنند.
اين ميکروسکوپ برای مشاهده نمونههايي که از خود بخار آزاد میکنند، مناسب نيست چرا که بخارات توليد شده با الکترونهای شليک شده به نمونه برهمکنش پيدا میکنند. برای رفع اين عيب ميکروسکوپهايي به بازار آمده که قادرند در دمای بسيار پايين و از نمونه منجمد تصوير برداری کنند.
ميکروسکوپ انتقال الکترونی TEM :
ميکروسکوپهای TEM نيز همانند SEM از تکنيک شليک الکترونها به نمونه بهره میبرند با اين تفاوت که در ميکروسکوپ انتقال الکترونی (TEM) پروتو الکترونهایی که به نمونه شليک میشوند، از نمونه عبور میکنند و به یک پرده فسفریِ آشکارساز میخورند تا يک طرح از ساختار نمونه به ما ارايه دهند. به عبارت سادهتر TEM يک نوع پروژکتور نمايش اسلايد در مقياس نانو است.
وضوح و دقت تصاوير گرفته شده توسط ميکروسکوپ انتقال الکترونی از پيمايشگر الکترونی بهتر است اما به سبب گران بودن آن و همچنین سختتر بودن مراحل آماده سازی نمونه برای قرار گرفتن در زير ميکروسکوپ انتقال الکترونی، بيشتر از SEM استفاده میشود و فقط در مواردی که ساختار بلوری(نحوه قرار گيری اتمها در شبکه بلور) مهم باشد از ميکروسکوپ TEM استفاده میشود.
ميکروسکوپ پيمايشگر تونلی STM :
ميکروسکوپها و جايزه نوبل
تلاشهای آنزمان دانشمندان برای دسترسی به فضای ريز و مقياس نانو باعث شد تا امروزه فناوری نانو به عنوان يک فناوری مهم و تاثير گذار مورد توجه قرار گيرد.
منبع: nanoclub.ir
/خ
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}