بهشت فراموش شده ايران





طبيعت زيبا و متفاوت، وجود آبشارها، چشمه‌ها، ييلاقات، يخچالهاي طبيعي و غار شگفت‌انگيز از جمله جاذبه‌هاي طبيعي، کوهپايه‌هاي سرسبز، سر به‌فلک کشيده و باطراوت شهرستان طارم از توابع استان زنجان است که هر روز گردشگران زيادي را به خود جذب کرده است.
وقتي از زنجان به طرف شمال اين استان برويد، جاده هاي پر پيچ و خم را فرا روي خود مي بنيد که بيش از 160 پيچ تند را شامل مي شود و در نهايت به دشتي سرسبز، زيبا و شاداب مي رسيد که آنرا هندوستان ايران مي نامند و طبيعت زيبايش، زيباترين لحظات را براي يک سفر شاد نوروزي رقم مي زند.
شهرستان طارم از شمال به استان هاي گيلان و اردبيل، از جنوب به شهرستان ابهر و استان قزوين، از خاور به شهرستان رودبار)استان گيلان و درياچه سد سفيدرود و از باختر به شهرستان زنجان محدود مي شود.
اين شهرستان از نظر جغرافيايي در 48 درجه و 30 دقيقه تا 49 درجه و 15 دقيقه درازاي خاوري و 36 درجه و 41 دقيقه تا 37 درجه و 12 دقيقه پهناي شمالي قرار گرفته است. مرکز شهرستان نيز از نظر جغرافيايي در 48 درجه و 58 دقيقه درازاي خاوري و 36 درجه و 55 دقيقه پهناي شمالي و ارتفاع 650 متري از سطح دريا واقع شده است.
شهرستان طارم در شمال خاوري استان زنجان واقع شده و مرکز آن آب بر نام دارد و اين نام به اين دليل که شهر در بريدگي رودخانه قزل اوزن واقع شده است به اين منطقه اطلاق شده است.
شهرستان طارم به علت طبيعت زيبا و شباهت آب و هوايي به مناطق شمالي کشور از زيباترين و منحصر به فردترين مناظر و چشم اندازهاي طبيعي برخوردار است.
آتشکده‌ها، غار خرمنه‌سر، يخچال طبيعي و دائمي ولي ‌در، درختان کهنسال، آب و هواي مطبوع و دلنشين، مناظر و آبگيرهاي طبيعي بکر و دست نخورده‌اي مانند سد طبيعي "کردکندي" از جمله ثروت‌هاي خدادادي منطقه است که توجه علاقمندان به آثار طبيعي را به‌خود جلب مي‌کند.

سد طبيعي "کرد کندي"

سد طبيعي "کرد کندي" که در پي زلزله هولناک 31 خردادماه سال 1369 شمال و شمال غرب کشور و در اثر رانش زمين در سه کيلومتري شهر آب‌بر مرکز شهرستان طارم به وجود آمده، يک معجزه‌ الهي است.
به‌ گفته کارشناسان مسائل گردشگري، اين آبگير طبيعي و زيبا به‌لحاظ موقعيت استثنايي و سکوت حاکم بر محدوده‌ي آن، به‌محلي نادر و شگفت‌انگيز براي تفريح و گشت و گذار گردشگران تبديل شده است.
اين کارشناسان آثار طبيعي و ديدني شهرستان طارم را گمنام، فراموش شده و در عين حال محلي آرامش بخش و شگفت‌انگيز براي گردشگران مي‌دانند و معتقدند که‌بازديد از اين آثار و پديده‌هاي بسيار زيباي طبيعي مي‌تواند تاثير بسزايي در شادابي، آرامش روحيه، تمرکز اعصاب و آسايش فکري گردشگران داخلي و خارجي داشته باشد.
اين شهرستان به ‌لحاظ وسعت منابع طبيعي، صعب‌العبور و کوهستاني‌بودن راه‌هاي ارتباطي، يکي‌از شاخصه‌هاي طبيعي در سطح استان زنجان شناخته شده است.
پيشينه تاريخي و قدمت طولاني منطقه نيز به کمک طبيعت زيباي آن آمده و شهرستان طارم را از نظر ظرفيت هاي بالقوه جهانگردي غني کرده است. اين منطقه از جاذبه هاي طبيعي و مکان هاي تاريخي با ارزشي برخوردار است که در صورت توجه‌بيش تر و فراهم کردن امکانات رفاهي و گردشگري براي بازديدکنندگان و معرفي صحيح اين منطقه زيباي استان، قابليت رشد و توسعه بسيار زيادي را در زمينه اکوتوريسم (طبيعت گردي) و توريسم فرهنگي خواهد داشت.

چشمه هاي آب معدني طارم

چشمه هاي آب معدني، رودخانه هاي متعدد دائمي و فصلي، جنگل ها و آبشارهاي زيباي داخل جنگل ها، روستاهاي ييلاقي و زيبايي که در دره هاي ارتفاعات طارم واقع شده اند، غار خرمنه سر که از غارهاي معروف استان است، قلعه هاي تاريخي و باستاني که قدمت آنها به دوران پيش از اسلام مي رسد و گواهي بر قدمت سکونت در اين ناحيه هستند و امامزاده هايي که تقدس خاصي در ميان مردم دارند، برخي از مکان هاي با ارزش گردشگري و شناخته شده در شهرستان طارم را تشکيل مي دهند.
به نظر مي رسد که در صورت برنامه ريزي صحيح و لحاظ کردن پتانسيل بالاي منطقه در برنامه ريزي هاي صنعت توريسم استان، شهرستان طارم در زمينه جلب توريست و رونق اين صنعت به خصوص در زمينه اکوتوريسم (طبيعت گردي)، گوي سبقت را از ساير مناطق استان بربايد و به جايگاه واقعي خود دست يابد.
قسمتي از درياچه سد سفيد رود که در شهرستان طارم واقع شده، ساحل رودخانه هايي که همگي ريزابه قزل اوزن هستند، دامنه ارتفاعات، جنگل ها، چشمه آب معدني الله بلاغي، غار خرمنه سر، روستاي تشوير، روستاي شاه نشين و ديگر روستاهاي ييلاقي با آب و هواي مناسب، چشم انداز باغ ها و کشتزارهاي برنج و... از جاذبه هاي طبيعي شهرستان طارم هستند که به همراه سکوت و آرامش دلپذير منطقه، مقدمات استراحت کم نظير و دلچسبي را براي بازديدکنندگان از اين خطه زيباي استان زنجان فراهم مي کنند.

بناهاي تاريخي و مکان هاي ديدني

شهرستان طارم علاوه بر جاذبه هاي طبيعي به نسبت وسعت و موقعيت خود در استان از بناهاي تاريخي و مکان هاي ديدني خوبي برخورداراست.
قلعه شميران، قلعه سانسيز، بناي امام زاده حيدر، بناي امام زادگان عوف و هاشم (ع)، چهار تاقي هاي طارم، آتشکده تشوير، آتشکده الزين و آتشکده پيرچم از جمله بناهاي ارزشمند و ديدني شهرستان طارم هستند که در کنار طبيعت زيبا و منحصر به فرد منطقه ارزش هاي توريستي و تفرجگاهي اين ناحيه را يادآوري مي کنند.
درباره صنايع ماشيني و معادن شهرستان طارم اطلاعات مستندي در دست نيست ولي رونق دام‌داري در منطقه طارم باعث وفور مواد اوليه مورد نياز در صنايع دستي شده و به اين صنعت رونق خاصي داده است. قالي بافي، گليم بافي، جاجيم بافي و نمدبافي از جمله مهم ترين صنايع اين منطقه هستند که ارزش صادراتي بالايي دارند. بافت انواع البسه و انواع جوراب ها و شال هاي پشمي از ديگر صنايع دستي منطقه هستند که بيش تر توسط زنان و دختران بافته مي شوند.
در روستاهاي ارشت و زهترآباد اين شهرستان معادن نمک نيز وجود دارد که به روش سنتي مورد بهره برداري قرار مي گيرند. و به استناد مدارک به دست آمده از غار خرمنه سر اين منطقه، در دو دوره پيش از تاريخ و قرن چهارم هجري يکي از زيستگاه هاي انساني بوده است.
عبور رودخانه عظيم قزل ‌اوزن و ريزابه هاي متعدد آن از منطقه طارم، باعث آباداني و رشد کشاورزي و دامداري در اين منطقه شده است. وجود کهنسال ترين درختان استان زنجان در اين شهرستان به همراه آثار طبيعي و جاذبه هاي تاريخي قابل توجه، استعداد جهانگردي درخور توجهي به اين شهرستان داده است.
منبع:www.jamejamonline.ir