معرفی باریجه یا قاصنی و خواص درمانی آن
گیاهی است پایا با ساقهای ضخیم به ارتفاع 80 سانتیمتر گاهی موارد بیشتر، رویش برگها در قاعدهی ساقه، برگها به رنگ سبز مایل به خاکستری و پوشیده از تارهای ریز و کوتاه و پهنک برگها منقسم به قطعاتی
نویسنده: صمصام صانعی
باریجه صمغ رزینی است که از گیاهی با نام علمی و مشخصات زیر گرفته میشود.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
نام علمی:
Ferula galbaniflua Boiss. Et Buhs، نام فرانسه و انگلیسی باریجه Galbanum و نامهای دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، باریجه، بالیجه، بالنبو، قنه، بارزَد، قاسی و قاصنی نامیده شده است.تیره گیاه:
جعفری Umbelliferaeنوع گیاه:
بوتهمشخصات ظاهری گیاه:
گیاهی است پایا با ساقهای ضخیم به ارتفاع 80 سانتیمتر گاهی موارد بیشتر، رویش برگها در قاعدهی ساقه، برگها به رنگ سبز مایل به خاکستری و پوشیده از تارهای ریز و کوتاه و پهنک برگها منقسم به قطعاتی است که بر اثر چند بار تقسیم شدن به صورت قطعات باریک و فشرده به هم درآمده است. در طول ساقه، گل دهنده و گلهای آن زرد رنگ و مجتمع به صورت خوشههای مرکب متعددی میباشند. میوهاش بیضوی، دراز و دارای کنارهای باریکتر از نصف قسمت محتوی دانه است.مشخصات ظاهری باریجه:
باریجه دو نوع متفاوت دارد اشکی و توده مانند. نوع اشکی آن بر اثر گزش حشرات و یا پیدایش خراش به طور طبیعی از قاعده ساقه و برگ گیاه مذکور به خارج ترشح میشود و نوع توده مانند که همان نوع تجارتی و صادراتی آن میباشد به این روش به دست میآید که ابتدا خاک قسمت قاعدهی ساقه را از دور گیاه عقب زده و سپس در 3 سانتیمتری ناحیهی یقه شکاف ایجاد میکنند که به سرعت شیرهای از محل شکاف خارج شده و سفت میشود. پس از چند روز شیره سفت شده را از گیاه جدا کرده و به خارج از کشور صادر میکنند. در ضمن مقداری از آن هم در طب سنتی استفاده میشود.مشخصات ظاهری باریجه اشکی:
نوع اشکی آن به رنگ سفید مایل به زرد یا زرد مایل به سبز و یا مایل به قرمز و به ابعاد یک نخود معمولی میباشد و چنانچه شکسته شود تکه تکه و به مرور زمان شکننده و پس از مدتی به صورت گرد در میآید.مشخصات ظاهری باریجه تودهای:
نوع تودهای باریجه که از قطعات نامنظم و خمیری شکل تشکیل شده به صورت قطعاتی به ابعاد مختلف در بازار و طب سنتی عرضه میشود. در ضمن رنگ آن متفاوت، غالباً مایل به سبز، سبز قهوهای، سبز مایل به زرد و یا تیره است. باریجهی تودهای بوی قوی و طعم گس، تلخ، معطر، گزنده و ناپسند دارد.طبیعت باریجه (قاصنی):
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن خیلی گرم و خشک است.رویش جغرافیایی:
اغلب در آسیای مرکزی، افغانستان و در ایران بیشتر در استانهای خراسان، همدان، فارس، قزوین، زنجان، تهران، اراک و مازندران انتشار دارد.ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در صمغ باریجه:
رزین، اسانس و غیره در آن تشخیص داده شده است.نحوه مصرف:
معمولاً صمغ باریجه را ابتدا در آب گرم حل کرده تا باز شود سپس قسمتهای شفاف آن که روی آب جمع میشود را برداشته و از آن استفاده میکنند.خواص درمانی باریجه (قاضنی):
ضدعفونی کننده و تقویت کننده معده، ضد باکتری و ضد خیز عمومی بدن، محرک و شیرافزا، برطرف کننده یبوست و ضد اسپاسم، ضد نفخ و مسکن دردهای شکم، ضد قولنج و انرژیزا، آنتیبیوتیک و قاعدهآور، تقویت کننده عمومی بدن و رحم و برطرف کننده تنگی نفس و آسم، ضد سرفه و نرم کننده سینه، خارج کننده سنگ کلیه و مثانه و بازکننده لولههای تنفسی میباشد. در ضمن برای تشنج، نزله، بیماریهای عصبی، درد معده، برونشیت مزمن، سوزش ادرار و درد و سوزش بواسیر نیز مفید است. امروزه باریجه کمتر مصارف داخلی داشته و بیشتر مصارف صنعتی دارد.منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}