معرفی زردچوبه و خواص درمانی آن
گیاهی است علفی و پایا به ارتفاع حدود یک متر و دارای ساقه زیرزمینی (ریزوم) متورم است. برگهای آن سبز روشن، طول برگها خیلی بزرگ حدود یک متر، برگها در قسمت پایین ساقه بدون دمبرگ و در قسمت بالا
نویسنده: صمصام صانعی
نام علمی:
Curcuma domestica val.، نام فرانسه Curcuma و نام انگلیسی آن Turmeric میباشد. نامهای دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، زردچوبه، بقلة الخاطیف، عروق الصفر، حشیشة الصفرا، عروق الزعفران و عروق الصباغین نامیده شده است.تیره گیاه:
زنجبیل Zingiberaceaeنوع گیاه:
بوتهمشخصات ظاهری:
گیاهی است علفی و پایا به ارتفاع حدود یک متر و دارای ساقه زیرزمینی (ریزوم) متورم است. برگهای آن سبز روشن، طول برگها خیلی بزرگ حدود یک متر، برگها در قسمت پایین ساقه بدون دمبرگ و در قسمت بالا، برگها کامل و دارای دمبرگ میباشند و ساقههای گلدار از بین برگها خارج میشوند. مصرف زردچوبه برای خانمهایی که تصمیم به بارداری گرفتهاند و خانمهای باردار ممنوع است زیرا زردچوبه لقاح را ناموفق کرده و سبب سقط جنین میشود. زیادهروی در مصرف آن برای قلب مضر و افراد مبتلا به زخم معده باید از مصرف آن خودداری کنند. گلهای آن مجتمع، سنبلهای و زردرنگ و تخمهای آن ریز، سیاه رنگ و اکثراً عقیم و بدون نطفه میباشند. زردچوبه معروف خوراکی و ادویهای همان ساقه زیرزمینی یا ریشه گیاه هستند که پس از بیرون آوردن آنها از زیر خاک، آنها را تمیز و با آب کاملاً میشویند و سپس کمی میجوشانند و بعد از آب خارج کرده و با گرمای خورشید خشک میکنند. در این موقع سطح خارجی ریزومها خشک شده و رنگ آنها خاکستری مایل به زرد یا قهوهای مایل به زرد است. بوی آنها معطر و تند و طعم آنها تلخ میباشد. تکثیر زردچوبه از طریق کاشت قطعاتی از ساقه زیرزمینی جوانه دار صورت میگیرد.طبیعت زردچوبه:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن گرم و خشک است.رویش جغرافیایی:
در اغلب نواحی گرم و مرطوب کشورها بخصوص هندوستان و جنوب آسیا کاشته میشود. زردچوبه یکی از اقلام وارداتی ادویهجات به ایران میباشد.ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در زردچوبه:
مادهی رنگی کورکومین، زینجی برون، تورمرون، اسانس روغنی فرّار، تورمرول و فلاندرن، کارون، کامفور، کورکومون، چربی، نشاسته، رزین، آلکالوئید و مواد قندی در آن تشخیص داده شده است.بخش مورد استفاده:
ساقه زیرزمینی گیاه.نحوه مصرف:
معمولاً به صورت پودر شده و به عنوان چاشنی غذاها استفاده میکنند و در صنایع غذایی، دارویی و عطرسازی نیز کاربرد دارد. در ضمن ساقه زیرزمینی یا زردچوبه پودر نشده به صورت دم کرده یا جوشانده در طب سنتی کاربرد دارد.خواص درمانی زردچوبه:
تقویت کننده کبد و افزاینده قدرت بینایی، مقوی معده و رفع کننده گرفتگیها و انسداد کبد، مسکن دردهای روماتیسمی و صفرابر، ضد استسقاء و تصفیه کننده خون، تحلیل برنده ورمها و برطرف کننده التهابات لثه، مسکن دردهای کمر، پشت و سینه و رسانیدن دُمَلها، بندآورنده انواع خونریزیها و اشتهاآور، ضد یرقان و مفید برای اسهال خونی، افزاینده جریان گردش خون و محلل لختههای خونی در رگها، ضد انعقاد خون و پاک کننده رحم در ایام وضع حمل، خوابآور و تنظیم کننده قاعدگی، خشک کننده زخمها و کاهنده التهابات پوستی، خارج کننده سموم از کبد و ضد انگل، محرک و انرژیزا، خرد و خارج کننده سنگ کلیه، مثانه و کیسه صفرا و خلطآور، ضد میکروب قوی و تنظیم کننده کلسترول، محافظت کننده از کبد و ضد تب میباشد. در ضمن برای نفخ معده، آرتریت، پسوریازیس، دیابت، نفس تنگی و سرفه نیز مفید است.تذکر:
مصرف زردچوبه برای خانمهایی که تصمیم به بارداری گرفتهاند و خانمهای باردار ممنوع است زیرا زردچوبه لقاح را ناموفق کرده و سبب سقط جنین میشود. زیادهروی در مصرف آن برای قلب مضر و افراد مبتلا به زخم معده باید از مصرف آن خودداری کنند.منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}