معرفی مارچوبه و خواص درمانی آن
در اغلب مناطق اروپا، قفقاز، سیبری و آسیا میروید و کاشته میشود. در ایران نیز در استانهای آذربایجان، اصفهان، مرکزی، کرمانشاه، خوزستان، فارس و البرز روییده و در بعضی از مناطق دیگر نیز به
نویسنده: صمصام صانعی
مارچوبه گونههای مختلفی دارد. در اینجا به نام علمی و مشخصات مربوط به یک گونه از آنها اشاره شده است.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
نام علمی:
Asparagus officinalis L.، نام فرانسه Asperge و نام انگلیسی آن Asparagus میباشد. نامهای دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، مارچوبه، کشک المار، خشب الحیه، هلیون و هَلگون نامیده شده است.تیره گیاه:
مارچوبه Asparagaceaeنوع گیاه:
بوتهمشخصات ظاهری:
گیاهی است علفی و چند ساله به ارتفاع حدود 100 سانتیمتر و دارای شاخههای نسبتاً چوبی و صاف میباشد. بر روی ساقههای نازک و استوانهای شکل آن خطوط بسیار ظریف قابل تشخیص است. برای تپش شدید قلب، شب کوری، اسهال، خستگی، ضعف عمومی، حوادث قلبی عروقی و درد رودهها نیز مفید است. برای به تعویق انداختن آب آوردن چشم نیز داروی مؤثری میباشد. برگهای گیاه به صورت فلسهای مثلثی و گلهای آن سبز مایل به زرد و شبیه لاله میباشند. میوهاش کروی شکل و قرمز رنگ و داخل آن دانههای مثلثی سیاه مارچوبه قرار دارند. قسمت زیرزمینی گیاه شامل یک توده گوشتی میباشد که چندین جوانه در قسمت فوقانی آن و تعداد زیادی ریشکهای پراکنده و نسبتاً ضخیم زیر آن قرار دارد. ساقههای نرم، ترد و گوشتی که از قسمت زیرزمینی خارج میشوند همان قسمت قابل مصرف و خوراکی آن است که مارچوبه نامیده میشود.طبیعت:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن کمی و خشک است.رویش جغرافیایی:
در اغلب مناطق اروپا، قفقاز، سیبری و آسیا میروید و کاشته میشود. در ایران نیز در استانهای آذربایجان، اصفهان، مرکزی، کرمانشاه، خوزستان، فارس و البرز روییده و در بعضی از مناطق دیگر نیز به صورت پرورشی کاشته میشود.ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در ریشه:
ساکارز، کولین، آرابینوز و غیره در آن مشخص شده است.ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در ساقههای مارچوبه:
اسانس روغنی فرّار، آسپاراژین، تایروزین، رایبوفلاوین، تیامین، نیاسین، پتاسیم، سدیم، آهن، فسفر، کلسیم، چربی، پروتئین، آب و ویتامینهای PP, D, C, B, A در آن تشخیص داده شده است.بخش مورد استفاده:
قاعدهی ساقه هوائی و ریزوم همراه با ریشه.نحوه مصرف:
با دستور پزشک.خواص درمانی:
مدر و برطرف کننده ورم پروستات، ضد باکتری و آنتی اکسیدان، کاهنده پرفشاری خون و ضد ویروس، محافظ کبد و خارج کننده سموم از بدن، آرام بخش و ضد نفخ، التیامبخش زخمها و تقویت کننده کار کبد و مثانه، بازکننده قاعدگی و برطرف کننده یبوست، ضد التهاب عروق و خونساز، تقویت کننده قلب و ضد استسقاء (ناراحتیهای قلبی با منشأ آب آوردن)، مقوی قوه باه و افزاینده قدرت بینایی، متعادل کننده قند خون و مسکن دردهای عمومی بدن، کاهنده تب و ضد اسپاسم، اشتهاآور و ضد یرقان، سازنده گلبولهای قرمز خون و برطرف کننده بیماریهای سینه میباشد. در ضمن برای تپش شدید قلب، شب کوری، اسهال، خستگی، ضعف عمومی، حوادث قلبی عروقی و درد رودهها نیز مفید است. برای به تعویق انداختن آب آوردن چشم نیز داروی مؤثری میباشد.تذکر:
استفاده از مارچوبه برای خانمهای باردار ممنوع و استفاده از ریزوم مارچوبه برای اشخاص خیلی عصبانی و مبتلا به التهاب مجاری، روماتیسم حاد و سنگ کلیه مضر است. در ضمن زیادهروی در مصرف آن سبب عوارضی نظیر ایجاد بیخوابی، فشار خون، تلخی دهان، تهوع و ناراحتیهای کلیه، کبد و مثانه میشود.منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}