نگاهی به کاربرد پزشکی خرزهره
از این گیاه در طب سنتی آیورودا برای درمان گال، بیماریهای چشمی و همورئید استفاده میشود. همچنین برای درمان عفونتهای انگلی در کالابریا (جنوب ایتالیا) به کار میرود. از جوشانده برگ برای
نویسندگان: کوهویی لینگ، چوا تانگ کیان، تان چای هون
مترجمان: دکتر حسین حسینزاده، دکتر محسن ایمن شهیدی، دکتر رامین رضایی
مترجمان: دکتر حسین حسینزاده، دکتر محسن ایمن شهیدی، دکتر رامین رضایی
نام علمی (خانواده):
Nerium oleander L. (Apocynacear)نام انگلیسی:
Oleanderنام فارسی:
خرزهرهمشخصات:
خرزهره یک درختچه کوچک با حداکثر 2 متر ارتفاع است. برگها بسیار باریک بیضوی و در ابعاد 5-21 در 1-3/5 سانتیمتر، به رنگ سبز تیره و بدون گوشواره (زائدهای در محل اتصال دمبرگ به ساقه) هستند که در حلقههای سه تایی دستهبندی شدهاند. گلها درخشان و معطر هستند. از این گیاه در طب سنتی آیورودا برای درمان گال، بیماریهای چشمی و همورئید استفاده میشود. همچنین برای درمان عفونتهای انگلی در کالابریا (جنوب ایتالیا) به کار میرود. کاسبرگها مثلثی باریک تا بیضوی باریک در ابعاد 3-10 میلیمتر هستند. رنگ گلبرگها قرمز مایل به بنفش، صورتی، سفید و یا زرد است. میوهها از فولیکولهای استوانهای تشکیل شدهاند که ابعادشان 12-23 سانتیمتر است. دانهها دوکی شکل و در حدود 0/9-1/2 سانتیمتر هستند.منشأ:
بومی اروپای جنوبی (2) است و به طور گستردهای در آسیا، اروپا و امریکای شمالی (1) کاشت میشود.ترکیبات شیمیایی:
اولئاندروزید، کانروزید، نریازید، نریگوزید، نریوموزید، نریدیگی نوزید، نری زوسید، نری تالوسید، پروسراژنین، نری دی انون A، کاردنولید N1 تا N4 و سایر مواد.کاربرد در طب سنتی:
از این گیاه در طب سنتی آیورودا برای درمان گال، بیماریهای چشمی و همورئید استفاده میشود. همچنین برای درمان عفونتهای انگلی در کالابریا (جنوب ایتالیا) به کار میرود. از جوشانده برگ برای درمان دیابت در جنوب شرق مراکش استفاده میشود. پوست، برگ و گلها به طور سنتی به عنوان افزایش دهندهی توان قلب و مدّر به کار میروند.آثار دارویی:
مسکن، ضد التهاب، ضد باکتری، ضد سرطان، ضد نئوپلاسم، ضد قارچ، مضعف سیستم اعصاب مرکزی، ضد میتوز، حشره کش، لاروکش، محرک عضلانی و مهار کنندهی فعال شدن NFKB.عوارض جانبی:
تضعیف سیستم اعصاب مرکزی، گیجی، استوپور (کند ذهنی) سردرد، تهوع، استفراغ، بیاشتهایی، کرامپهای شکمی، سقط خود به خودی، ازدیاد حساسیت، درماتیت تماسی، افزایش پتاسیم خون و تاکی پنه.مسمومیتزایی:
برای انسانها و حیوانات سمی است. این گیاه حاوی ترکیبات سمّی بسیاری است که بسیاری از آنها برای انسان کشنده است. خوردن این گیاه میتواند بر دستگاه گوارشی و نیز بر قلب و همچنین سیستم اعصاب مرکزی آثاری داشته باشد.موارد منع مصرف:
مادران باردار و در ایام شیردهی و نیز کودکان و یا افرادی که به این گیاه حساسیت دارند، نباید آن را مصرف کنند. مصرف خوراکی نیز توصیه نمیشود.تداخلات دارو - گیاه:
سمیت کشنده دیژیتالیس در مصرف همزمان این گیاه با دیگوکسین و یا دیژیتوکسین ممکن است رخ دهد. مصرف همزمان کینیدین، نمکهای کلیسم، مدرهایی که به دفع سدیم و کلر کمک میکنند، ملینها و گلوکوکورتیکوئیدها باعث افزایش اثربخشی و نیز افزایش عوارض جانبی آن میشود.پینوشت:
برای مشاهده پینوشتهای این کتاب به منبع مقاله مراجعه شود.
منبع مقاله :لینگ، کوهویی - تانگ کیان، چوا - چای هون، تان؛ (1392)، راهنمای گیاهان دارویی: مصور و با رویکرد علمی و دارویی، مترجمان: حسین حسینزاده - محسن ایمن شهیدی، رامین رضایی، مشهد: بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی، چاپ اول.
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}