مورچه‌ها چگونه لانه خود را پيدا مي‌كنند






دانشمندان درباره انواع مختلف مورچه ها مطالعه کرده و به این نتیجه رسیده اند که هر نوع مورچه ای طریقه مخصوصی در پیدا کردن راه لانه اش دارد مثلاً بعضی از مورچه ها از طریق نشانه گذاری در روی زمین استفاده می کنند، یعنی وقتی لانه شان را ترک می کنند علائم روی زمین با نشانه می گذارند تا در موقع برگشت بتوانند از روی آن نشانه ها راه لانه خود را پیدا کنند درشت شبیه علائم ساختمانها و یا خیابانها که ما برای پیدا کردن خانه خود از آنها استفاده می کنیم.
دسته دیگر از مورچه ها با نگاه کردن به ارتفاع خورشید و در بالای افق راه خود ار می یابند که بشر جز با استفاده از ابزار و وسایل مخصوص قادر به استفاده از این طریق نیست.
بعضی دیگر از مورچه ها هم از نشانه های روی زمین و خورشید کمک می گیرند ، این مورچه‌ها وقتي مي‌خواهند از لانه خود به محل ديگري بروند، زاويه مخصوصي را با خورشيد گرفته و كاملاً مستقيم تا آن نقطه مي‌روند. هنگام بازگشت برخلاف مسير رفت نسبت به خورشيد برمي گردند. به منظور تحقيق درباره اينكه آيا واقعاً مورچه در جهت‌يابي از خورشيد استفاده مي‌نمايد يا خير، آزمايش ساده زير را مي‌توانيم انجام دهيم.
با يك چتر مانع رسيدن نور خورشيد به مورچه‌اي مي‌شويم كه در حال بازگشت به لانه‌اش است و با يك آيينه نور خورشيد را از جهت مخالف تابش طبيعي بر روي مورچه‌ مي‌تابانيم. مورچه بلافاصله تغيير جهت مي‌دهد و از سمت مخالف مسير قبلي مي‌رود.

بايد در نظر داشت كه اين شيوه جهت‌يابي در مورچه‌ها براي جانوران كوچكي همچون مورچه كه در روز و در مناطق باز فعاليت مي‌كنند و مسافت‌هاي اندك را مي‌پيمايند، كاربرد دارد و براي جانوراني كه مسافت‌هاي زيادي را مهاجرت و يا راه‌پيمايي مي‌كنند و يا حركت آنها به زمان زيادي نياز دارد، به كار نمي‌رود. زيرا با گردش زمين، وضع ماه و خورشيد به طور هميشگي در حال تغيير است.

پي نوشتها :

دانشمندان نیز این را با تجربه هایی ثابت کرده اند آنها ابتدا روی مورچه نشانه گذاری کردند و سپس آنرا به حال خود گذاشتند و شروع به تعقیب آن نمودند و بعد از آنکه مورچه تکه خوراکی پیدا کرد و خواست که به لانه اش برگردد، آنها آنرا بلند کرده و نقطه دیگری که درست مخالف لانه اش بود قرار دادند یعنی اگر قبلاً رو به مشرق بوده حالا رو به طرف مغرب گذاشته شد در این حالت مورچه نمی توانسته از آفتاب کمک بگیرد چونکه به نظر آن ظاهراً آفتاب در یک جای دیگر بود.
بنابراین ابتدا مورچه مدتی سرگردان شده و شروع به اینطرف و آنطرف رفتن نمود. ولی بالاخره با یافتن یک نشانه زمینی به خانه خود رسید دانشمندان با تعیین و حساب وقت این آزمایش ها به این نتیجه رسیده اند که بعضی اوقات یک مورچه ممکن است چندین ساعت برای پیدا کردن نشانه زمینی که راهنمای او در رسیدن به لانه اش می باشد، به جستجو بپردازد و در آخر مورچه هایی وجود دارند که با بو کشیدن لانه خود را می یابند.

منبع:روزنامه اطلاعات