شمه اي از اخلاق معاشرت
شمه اي از اخلاق معاشرت
شمه اي از اخلاق معاشرت
ديد و بازديد
«زيارت» برادران ديني رفتن و «ديدار مؤمنان» مورد سفارش اولياء دين است، هم کدورت ها را مي زدايد، هم نشاط مي آورد و هم خدا و رسول را خوشحال مي سازد؛ و چه کار نيکي بهتر از اين؟...
بجاست که اين گونه ديدارها به خاطر خدا و با انگيزه ي خلوص و عمل به سنت دين باشد، نه روي طمع هاي دنيو ي و انگيزه هاي مادي و ...
امام صادق (عليه السلام) به اصحاب خويش سفارش مي فرمود:
«تزاوروا و تلاقوا و تذاکر و امرنا و احيوه»
به ديدار و ملاقات يکديگر برويد و «امر» ما را ياد کنيد و به ياد هم آريد و آن را زنده نگه داريد. اين حديث، محتواي سازنده و تربيتي و جهت دار و هدفدار بودن ديدارها را تبيين مي کند.
«ما زار مسلم اخاه المسلم في الله و لله الا ناداه الله عزوجل: ايها الزائر طبت و طابت لک الجنه»
هيچ مسلماني برادر ديني اش را در راه خدا و براي خدا زيارت نمي کند، مگر آنکه خداي متعالي به او ندا مي دهد: اي ديدار کننده! خوش به حالت، بهشت براي تو سزاوار و گوارا باد!
ديدار حضوري
ديدار کريمانه
در بهره وري از ثواب و پاداش الهي که نبايد اين گونه محاسبات را به ميان کشيد. درست است که «ديدي»، «بازديدي» دارد و هر سلامي ، عليکي و هر نامه اي جوابي ! ولي گاهي هم بايد کريمانه و بزگوارانه برخورد کرد. ديدار مؤمن، ديدار خداست و چقدر ثواب دارد. در حديث قدسي آمده است که خداوند مي فرمايد :
«ايما مسلم زار مسلما فليس اياه زار، اياي زار و ثوابه علي الجنه»
هر مسلماني که به ديدار مسلماني برود، او را نه ، بلکه مرا زيارت کرده است و پاداش او بر عهده ي من بهشت است. چه چيزي بالاتر از اين؟ ديدار مؤمن همپاي ديدار خدا !
مهمان، برکت خانه
موارد مهماني
«يا علي لا وليمه الا في خمس في عرس او خرس او عذار او وکار او رکاز»
يا علي! جز در اين پنج مورد، وليمه اي (اطعام و مهماني دادن) نيست: ازدواج و عروسي، تولدنوزاد، ختنه کردن کودک، ساختن يا خريدن خانه ، بازگشت از سفر حج
پرهيز ار اسراف و ريا
اطعام با همه ي ارزشي که دارد، آن جاست که «في الله» و «لله» باشد و به قصد سير کردن شکمي گرسنه يا شاد کردن برادري مؤمن يا تقويت رابطه هاي خويشاوند ي و صله ي رحم باشد ..
درست است که از نعمت الهي بايد بهره گرفت، اما با حفظ حد و مرز ارزشي آن و فراتر نرفتن از مرز اعتدال، و انجام دادن آن کار به صورتي خردمندانه و شرع پسند و عرف پذير!
امام حسن مجتبي (عليه السلام) مهمانخانه اي در منزل داشت که به طور معمول، از طبقات مختلف، به ويژه افراد غريب و بي خانه و بينوا و مسافران و يتيمان و محرومان، پيوسته از آن بهره مند مي شدند.
براي کريمان بلند همت، «اطعام» لذتي بيش از اطعام خوردن دارد و حظ روحي آنان از اين رهگذر است.
مزاحمت
در معاشرت ها، هيچ عاملي به اندازه ي خدمت و ياري، جلب کننده ي دلها و محبت ها نيست . هيچ عاملي هم به اندازه ي آزار و زحمت و آسيب رساني، رشته هاي دوستي و علقه هاي مودت را از هم نمي گسلد.
اين، طبيعت دلهاست که اسير محبت مي شود و گريزان از دشمني و بدخواهي. زندگي، جرياني از حوادث گذران است. انسانها نيز نقش اصلي اين حوادث را ايفا مي کنند. هر چه بي دردسر تر و بي مانع تر باشد، دلها شادتر و اميدها به زندگي افزونتر است.
برعکس، هر چه تصادم و تزاحم منافع و سلب آزادي ها از هم و ايجاد زحمت و مزاحمت براي هم فراهم شود. به همان مقياس ، رابطه ها تيره تر، دلها جدا تر از يکديگر، ديدها نسبت به هم منفي تر و زندگي ها به رنج و يأس و سرخوردگي ها نزديک تر و آميخته تر خواهد بود.
مزاحمت چيست؟
آسايش در محيط کار و خانه، خواسته ي هر انسان است .
آنکه آسايش ديگران را به هم بزند، «مزاحم» است. به تعبير ديگر مي توان گفت: مزاحم، از دايره ي اسلام بيرون است. اين کلام صاحب شريعت و رسالت محمد (صلي الله عليه و اله) است، آنجا که به اصحاب خويش فرمود:
«الا انبئکم من المسلم ؟ من سلم المسلمون من يده و لسانه»؛ آيا شما را خبر دهم که «مسلمان» کيست؟ مسلمان کسي است که مسلمانان از دست و زبانش آسوده باشند.
- صداي راديو، ضبط و بلند گو را در مراسم شادي و عزا و جشن و سوگواري تا حدي بلند کردن که سلب آسايش از ديگران کند. مساجدي که بلندگوهاي خود را در مجالس ختم يا شبهاي رمضان و محرم تا دير وقت، به بيرون از مسجد وصل مي کنند و همسايگان را از دين و مسجد و عزاداري بيزار مي کنند. مسئولند. فقهاي بزرگوار نيز در پاسخ به استفتا از اين گونه مزاحمتها، از آن نهي کرده اند.
- دير وقت، براي شب نشيني و مهماني رفتن.
- مزاحمتهاي تلفني براي ديگران و بي جهت تماس گرفتن، يا گوشي و تلفن را به عنوان سرگرمي و بازي در اختيار کودکان گذاشتن.
- در گرما يا سرما، بدون آمادگي صاحبخانه، به مهماني و عيادت و زيارت ديگران رفتن.
اميرالمؤمنين (عليه السلام) در اين زمينه چنين است:
«المومن نفسه منه في تعب و الناس منه في راحه»
خدا را بر آن بنده بخشايش است
که خلق از وجودش در آسايش است
(اخلاق معاشرت اثر استاد جواد محدثي)
منبع: ويژه نامه ارمغان بهار محمدي
/خ
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}