شمع‌ها علاوه بر اینکه به خانه فضایی شاعرانه و عاشقانه می‌بخشند، زیبایی و نور خیره‌کننده‌ای دارند. ساختن شمع اختصاصی خودتان شما را مطمئن می‌کند مواد سمی و سرب‌دار در شمع شما بکار نرفته است. همچنین می‌توانید از انواع شگردهای زیباسازی شمع بهره ببرید. به تازگی از شمع‌ها برای آروماتراپی استفاده می‌کنند، شما هم می‌توانید شمع‌های عطری درست کنید تا همزمان با سوختن شمع بوی خوش در فضای خانه‌تان پراکنده شود که برای مراقبه و مدیتیشن عالی است. همچنین این شمع‌ها را می‌توانید به عنوان هدیه به دوستان و عزیزانتان بدهید و آنها را شگفت‌زده کنید.

۱. درست کردن شمع در شیشه



مرحله اول: پارافین مورد نظر خودتان را انتخاب کنید. در مغازه‌ها پارافین‌های مختلفی ازجمله قالبی، ژله‌ای، کریستالی، پولکی و... وجود دارد. ماده‌ای اصیل، اما کمیاب موم است. شمعی که از موم زنبور عسل ساخته شده، تصفیه‌کننده طبیعی هواست، اما به دلیل نقطه ذوب بالا کار با آن دشوار است.

یکی دیگر از گزینه‌های شما برای داشتن پارافین، استفاده از شمع‌های قدیمی است.
 

مرحله دوم: بقیه وسایل مورد نیاز خودتان را آماده کنید. شما علاوه بر پارافین به ظرفی برای ذوب کردن پارافین، نخ فتیله، شیشه، عطر مخصوص شمع، رنگ و پایه‌های فلزی نگهدارنده فتیله و یک قاشق برای هم زدن پارافین نیاز دارید.

رنگ‌هایی که اضافه می‌کنید انواع مختلفی دارند. هرچه رنگ بیشتری اضافه کنید، رنگ شمع پررنگ‌تر می‌شود، اما دقت کنید که با وجود رنگ زیاد، شمع خوب نمی‌سوزد.

به جای ماده عطری از برگ و یا گل گیاهان طبیعی همچون گاردنیا، گل یاس، اسطوخودوس، نعناع، رزماری و... استفاده نمایید.
 

مرحله سوم: ابتدا یک قابلمه را پر از آب کنید و صبر کنید تا آب آن به جوش بیاید. ظرفی را که پارافین را در آن قرار داده‌اید، وسط قابلمه قرار دهید. حرارت شعله باید متوسط باشد. ظرفی که پارافین را در آن می‌ریزید، بعد از اتمام کار غیر قابل استفاده می‌شود پس بهتر است بجای ظروف آشپزخانه از قوطی‌های بی‌مصرف مثل قوطی شیرخشک استفاده کنید.

نکته آب کردن پارافین توجه به خاصیت اشتعال آن است. همیشه از روش دیگ آب جوش برای مایع کردن پارافین استفاده کنید و برای سریع آب شدن پارافین عجله نداشته باشید. چرا که اگر آن را مستقیماً روی شعله قرار دهید، به دلیل خصوصیات خاص پارافین احتمال آتش‌سوزی و اشتعال وجود دارد.
 

مرحله چهارم: حالا فتیله را که به پایه فلزی گره زده‌اید، به پارافین آغشته کنید. این کار باعث می‌شود که فتیله خودش را بگیرد و موقع کار صاف بماند.
 

مرحله پنجم: پایه نگه‌دارنده را ته شیشه بگذارید. سر فتیله را دور یک مداد بپیچانید و مداد را روی در شیشه قرار دهید.
 

مرحله ششم: رنگی را که دوست دارید به پارافین در حال ذوب اضافه کنید. بستگی به نوع رنگی که دارید، زمان لازم برای اضافه کردن آن متفاوت است. رنگ‌های جامد باید مدتی در پارافین بمانند و آن را هم بزنید تا ذوب شوند. رنگ‌های مایع به سرعت با پارافین مخلوط می‌شوند.
 

مرحله هفتم: حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه صبر کنید تا پارافین کمی خنک شود. حالا می‌توانید عطر را اضافه کنید. اگر قبل از این مدت اضافه کنید، به دلیل دمای بالا، عطر تبخیر شده و جذب پارافین نمی‌شود. یعنی عملاً عطرتان از دست می‌رود. حدود ۱۰ تا ۱۵ قطره عطر برای ۲۵۰ گرم پارافین کافی به نظر می‌رسد.
 

مرحله هشتم: پارافین را داخل شیشه بریزید. اطراف شیشه را با حوله بپوشانید. این کار باعث کاهش دمای تدریجی پارافین شده، از شکستن شمع به دلیل تغییرات ناگهانی دما و فشار حرارتی جلوگیری می‌کند.
 

مرحله نهم: به شمع اجازه دهید تا خنک شود. این کار حدود ۲۴ ساعت یا یک شبانه‌روز زمان می‌برد. سپس فتیله را از دور مداد باز کنید و مداد را بردارید. سر فتیله را صاف بچینید تا به ارتفاع دلخواهتان برسد. چون این شمع در شیشه قرار دارد، بهتر است فتیله آن را بلندتر بگیرید. پیشنهاد ما برای طول فتیله خارج از شمع ۳ تا ۴ سانتیمتر است.


۲. درست کردن شمع به شکل قالب



مرحله اول: وسایل مورد نیاز خودتان را آماده کنید. وسایل شمع قالبی همان وسایل شمع شیشه‌ای هستند. تفاوت در این است که چون شمع از قالب خارج می‌شود، پارافین باید تراکم و سفتی بیشتری داشته باشد. فروشگاه‌های لوازم شمع برای انتخاب پارافین به شما راهنمایی خواهند داد.

یک جعبه مثل جعبه آب‌میوه به عنوان قالب شمع نیاز دارید که باید آن را قبل از کار به خوبی با آب و صابون بشویید تا اثری از چربی در آن نباشد.
 

مرحله دوم: طول فتیله را به بلندی مناسب انتخاب کنید، باید آنقدر بلند باشد که ته آن را به پایه فلزی نگهدارنده گره بزنید و سر فتیله را دور مداد قلم مو یا هرچیز دیگری که بتواند آن را بالای قالب نگه دارد، بپیچانید.
 

مرحله سوم: همانند روش قبلی، پارافین را ذوب کنید، رنگ مخصوص شمع را به آن اضافه کنید. در صورت تمایل بعد از ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پس از خاموش کردن، عطر را به آن اضافه کنید.
 

مرحله چهارم: پارافین مایع را داخل قالب بریزید. حدود ۵ سانتیمتر بالای قالب را خالی بگذارید. کمی صبر کنید تا پارافین خودش را بگیرد و به حالت نیمه جامد دربیاید. حالا ۴ سوراخ روی آن ایجاد کنید.
 

مرحله پنجم: بقیه پارافین را روی شمع بریزید. منتظر بمانید که شمع کاملاً سرد شده و حالت نهایی خودش را به دست بیاورد. پارافین بعد از سرد شدن دور فتیله اندکی پایین می‌رود. سوراخ‌ها باعث می‌شوند که شمع شما پس از سرد شدن ترک برندارد. همچنین پارافین سوراخ‌ها را پر می‌کند و حالت زیبایی به خودش می‌گیرد.
 

مرحله ششم: شمع را از داخل قالب درآورید. دقت کنید که وقتی شمع سرد شد، اندکی کاهش حجم پیدا کرده و به راحتی از قالب جدا می‌شود. اگر جدا نشد، مدت زمان بیشتری صبر کنید. در آخر سر فتیله را حدود یک تا یک و نیم سانتیمتر کوتاه کنید.


۳. درست کردن شمع رنگی با استفاده از مداد شمعی



 مرحله اول: وسایل و لوازم کار را آماده کنید. شما به پارافین، فتیله و پایه نگهدارنده، مداد شمعی و عطر مخصوص شمع، یک لیوان شیشه‌ای و همچنین ظرف‌های لازم برای حرارت دادن پارافین نیاز دارید. مطمئن باشید که همه کاغذ را از دور مداد شمعی جدا کرده‌اید. آن را به قطعات ریز خرد کنید تا راحت‌تر ذوب شود.
 

مرحله دوم: پارافین را در ظرف فلزی کوچک‌تر ریخته، آن را در ظرف آبی که قبلاً به جوش آورده‌اید قرار دهید و صبر کنید تا کاملاً ذوب شود.
 

مرحله سوم: مداد شمعی رنگی را داخل پارافین بیندازید و بهم بزنید تا خوب مخلوط شوند و رنگ پارافین یکدست شود. بعد از گذشت حدود ۱۰ دقیقه و وقتی پارافین حرارت و بخارش را از دست داد، عطر را به آن اضافه کنید.
 

مرحله چهارم: لیوان را خوب بشویید و خشک کنید. فتیله را در وسط آن قرار دهید و بالای آن را با مداد نگه دارید. پارافین را در لیوان بریزید. پس از سرد شدن شمع در دمای اتاق، فتیله را در حدود ۲ تا ۳ سانتیمتر کوتاه کنید.


۴. عکس چند نمونه شمع خانگی برای ایده گرفتن

در این قسمت چند عکس از شمع‌هایی را که در خانه درست شده‌اند برای شما آماده کرده‌ایم. اولین عکس مربوط به شمعی است که با گل لاوندر یا اسطوخودوس درست شده است. اسطوخودوس بویی خوش دارد و در رایحه درمانی استفاده می‌شود. استفاده از عطر آن در ساختن انواع عود نیز بسیار معمول و پرطرفدار است و در اینجا برای ساخت شمع بکار رفته است.


در ساختن شمع‌های بعدی نیز از اسطوخودوس استفاده شده است، با این تفاوت که پارافین قبلی شفاف و این دو شیشه شمع، پارافین مات دارند. انتخاب گل‌های خشک به سلیقه شما بستگی دارد، رزماری، یاس، رزهای رنگی، گل محمدی، گل‌های خشک موجود در بازار و... می‌توانند در ساختن شمع به کار روند.


اگر به دنبال بوجود آوردن یک فضای سنتی و در عین حال شاد هستید، سراغ فنجان‌های چینی قدیمی بروید. همانطور که در عکس می‌بینید هرکدام از فنجان‌ها به شکلی هستند و رنگ شمع داخل آنها نیز متفاوت است. این کار تنوع را به زندگی شما اضافه می‌کند.


خیلی از ما طرفدار رنگی رنگی کردن اطرافمان هستیم. پارافین را در چند ظرف جداگانه بریزید و پس از ذوب شدن در هرکدام چند قطره رنگ دلخواهتان را اضافه کنید. بهتر است بعد از ریختن هر رنگ یک ساعت صبر کنید تا پارافین به حالت نیمه جامد دربیاید و سپس رنگ بعدی را اضافه کنید. تعداد رنگ‌ها به اندازه شیشه‌تان بستگی دارد. اگر ظرف شیشه‌ای بلند داشته باشید، می‌توانید هفت رنگ رنگین کمان را هم امتحان کنید.


این هم همان شمع مرحله قبل در حالت روشن است که حس مدرن بودن و شادی به خانه می‌بخشد.


اگر نمی‌خواهید رنگ‌های گوناگون در شمع‌هایی که می‌سازید به کار ببرید و سادگی را دوست دارید، به خودتان سخت نگیرید، پارافین سفید معمولی بدون رنگ هم زیبایی خاص خودش را دارد. این شمع چون مواد رنگی ندارد، بهتر می‌سوزد و بوی عطری که به آن اضافه می‌کنید، مطبوع‌تر به مشام خواهد رسید.


ظرف‌های شیشه‌ای، گلدان‌های قدیمی که دیگر بکارتان نمی‌آید، شیشه حبوبات و... خلاصه هرچیزی می‌تواند قالبی برای شمع‌هایی باشد که شما می‌سازید.


جام‌های شیشه‌ای هم که همیشه علاقه‌مندان و هواداران بسیاری دارند. اگر از شمع‌های رنگی در جام شیشه‌ای استفاده کنید، بسیار جذاب خواهد بود. استفاده از پارافین شفاف به همراه گل خشک نیز از انواع شمع معمول در جام است.


و در نهایت چند شیشه بزرگ در اندازه‌های مختلف که ته آنها با پارافین مات و روی آنها با پارافین شفاف پر شده است. می‌توانید داخل پارافین شفاف از ستاره‌های تزئینی یا مهره‌های رنگی استفاده کنید.


منبع : سایت ستاره