چگونه با روش های خانگی آفت دهان را سریع درمان کنیم؟


آب نمک، جوش شیرین، مریم گلی، روغن میخک، سرکه سیب و عسل، روش هایی برای درمان سریع آفت دهان هستند. در صورتی که دائما دچار آفت های دهانی می‌شوید، آن را جدی بگیرید و برای تشخیص علت آن به پزشک مراجعه کنید.
 آفت دهان ضایعات دردناکی هستند که در مخاط دهان، زبان یا لثه به وجود می‌آیند. اگر دائما دچار آفت‌های دهانی می‌شوید، این بیماری می‌تواند نشان دهنده کمبود ویتامین‌ها و یا تغییرات هورمونی باشد. همچنین عفونت ویروسی، ضعف سیستم ایمنی، حساسیت به مواد غذایی از دلایل ابتلا به آفت‌های دهانی هستند. در اکثر مواقع آفت‌های دهانی با تغییرات کوچک در رژیم غذایی، استفاده از روش‌های خانگی و برخی دارو‌های بدون نسخه‌ی در دسترس در داروخانه‌ها قابل درمان هستند. در این مقاله به بررسی روش‌هایی می‌پردازیم که می‌تواند به شما کمک کند تا به سرعت این آفت‌ها را درمان کنید.
در صورتی که مطالعه قسمت خاصی از این مطلب مد نظر شماست، با انتخاب عناوین ارائه شده در فهرست موضوعی زیر به موضوع دلخواه خود برسید.

1- درمان خانگی
2-  درمان دارویی-پزشکی
3-  پیشگیری با تغییر رژیم غذایی

 درمان سریع آفت دهان با روش‌های خانگی
خوشبختانه روش‌های زیادی برای درمان آفت دهان در خانه وجود دارد. برخی از این روش‌ها عبارتند از:

۱. آب نمک
یک قاشق چای خوری نمک یا نمک دریا را در یک فنجان آب ولرم حل کنید و چند بار آن را قرقره کنید. آب نمک دهان را ضد عفونی می‌کند و باعث آزاد شدن مایع درون آفت می‌شود. بعد از شست و شوی دهان با آب نمک مقدار کمی نمک روی آفت قرار دهید. این کار بسیار دردناک است، اما یکی از بهترین راه‌ها برای درمان سریع آفت دهان است. شما می‌توانید اینکار را ۴ تا ۵ بار در روز انجام دهید.

۲. شیر منیزیم
شیر منیزیم را می‌توانید از داروخانه تهیه کنید و دهان خود را با مقدار کمی از آن شست و شو دهید، خواص آنتی اکسیدانی این ماده شیری رنگ اسید‌هایی که باعث سوزش آفت دهان می‌شوند را خنثی می‌کند و درد را کاهش می‌دهد. همچنین می‌توانید یک تکه پنبه را به شیر منیزیم آغشته کنید و به مدت ۵ الی ۱۰ ثانیه روی آفت قرار دهید. اینکار باعث خشک شدن آفت می‌شود و فرآیند بهبود را سرعت می‌بخشد.

۳. ژل آلوئه ورا
تکه‌ای پنبه را به ژل آلوئه ورا آغشته کنید و ۱ تا ۲ دقیقه بر روی آفت قرار دهید، سپس دهان خود را بشویید. ژل آلوئه ورا درد و سوزش آفت را تسکین می‌دهد. شما می‌توانید این درمان را ۴ تا ۵ بار در روز تکرار کنید.

۴. جوش شیرین
یک قاشق چایخوری جوش شیرین را در یک لیوان آب ولرم حل کرده و قرقره کنید. همچنین می‌توانید به یک قاشق غذاخوری جوش شیرین مقدار کمی آب اضافه کنید تا حالت خمیری پیدا کند. سپس با استفاده از یک پنبه به مدت ۵ تا ۱۰ ثانیه روی افت قرار دهید. جوش شیرین PH دهان را افزایش می‌دهد و خطر عفونت باکتریایی را کاهش می‌دهد. استفاده از جوش شیرین ۷.۸ بار در روز برای درمان سریع آفت دهان مفید است.

۵. چای مریم گلی و بابونه
برای تهیه‌ی چای مریم گلی یک قاشق چای خوری مریم گلی را در یک فنجان آب گرم بریزید. چای بابونه هم به همین روش درست کنید. وقتی سرد شدند به نسبت مساوی با یکدیگر مخلوط کنید، سپس دهان خود را با آن بشویید. مریم گلی و بابونه هر دو دارای خاصیت ضد باکتری و ضد التهابی هستند و خطر عفونت را کاهش می‌دهند.

۶. فلفل قرمز
فلفل قرمز را با چند قطره آب مخلوط کنید تا حالت خمیری پیدا کند و مقداری بسیار کمی از آن را بر روی آفت قرار دهید. اگرچه اینکار وحشتناک به نظر می‌رسد، اما کپسایسین (عامل تندی فلفل) موجود در فلفل درد را کاهش می‌دهد. مراقب باشید که فلفل به زبان و سایر قسمت‌های دهان برخورد نکند.

۷. شیرین بیان
استفاده ۴ بار در روز از دهانشویه‌ی شیرین بیان برای درمان سریع آفت دهان موثر است و درد آن را کاهش می‌دهد. نصف قاشق چایخوری عصاره‌ی شیرین بیان را با ¼ فنجان آب گرم مخلوط کنید و دهان خود را با آن بشویید. همچنین می‌توانید چای کیسه‌ای شیرین بیان را ابتدا در آب جوش قرار دهید تا کمی خیس بخورد. سپس به مدت ۱۰ دقیقه روی آفت دهان قرار دهید. مصرف شیرین بیان معمولا آفت دهان را در مدت ۳ روز کاملا بهبود می‌دهد.

۸. سرکه سیب
اسید استیک موجود در سرکه سیب باکتری‌های بد دهان را از بین می‌برد و رشد باکتری‌های مفید را افزایش می‌دهد. مقداری سرکه سیب را با آب گرم مخلوط کنید و دهان خود را با آن بشویید. دهانشویه‌ی سرکه سیب، یک آنتی بیوتیک طبیعی است که برای درمان سریع آفت دهان بسیار پرکاربرد است.

۹. گشنیز
گشنیز به دلیل خاصیت آنتی باکتریایی برای درمان سریع آفت دهان بسیار موثر است. برگ‌های گشنیز را در آب بجوشانید، سپس آن را صاف کرده و روزی ۴ بار دهانتان را با آن بشویید. همچنین برای تهیه‌ی دهانشویه‌ی گشنیز می‌توانید یک قاشق چایخوری دانه‌های گشنیز را در یک لیوان آب گرم بریزید و بعد از یک روز آن را صاف کنید.

۱۰. عسل
ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در عسل و همچنین خاصیت ضد باکتریایی آن به درمان آفت دهان کمک می‌کند. یک قاشق چایخوری عسل را برای چند دقیقه روی زخم قرار دهید. سپس با آب ولرم بشویید. اگرچه استفاده از عسل برای درمان آفت دردناک است، اما تاثیر آن شما را شگفت زده خواهد کرد.

۱۱. روغن میخک
قطره روغن میخک را با نصف قاشق چایخوری روغن زیتون ترکیب کنید، دهان خود را با آب گرم بشویید. این محلول را با استفاده از یک پارچه نخی تمیز به مدت ۵ دقیقه روی زخم قرار دهید. استفاده از این روغن دو بار در روز به درمان سریع آفت دهان کمک می‌کند.

درمان سریع آفت دهان با روش‌های دارویی - پزشکی
درصورتیکه روش‌های خانگی به درمان آفت کمک نکنند و یا دهان شما مکررا آفت می‌زند باید به پزشک مراجعه کنید. معمولا از دارو‌های زیر برای درمان آفت استفاده می‌شود.

۱. آفتین ژل
در عرض ۲۰ ثانیه از شر آفت دهان خلاص شوید! درد و ناراحتی بعد از چند دقیقه کاهش می‌یابد و بعد از مدت کمی آفت بهبود می‌یابد. یک قطره از این ژل را به کمک سرسرنگ روی گوش پنبه قرار دهید و آن را به مدت ۲۰ ثانیه روی آفت فشار دهید، سپس دهانتان را با آب فراوان بشویید. استفاده از این ژل رشد آفت را متوقف می‌کند و بلافاصله با افزایش خونرسانی در محل آفت آن را بهبود می‌بخشد.

۲. کورتیکواستروئید
استفاده از کورتیکواستروئید‌ها ورم و التهاب آفت را کاهش می‌دهد و برای درمان سریع آفت دهان مفید است.

۳. مسکن
در صورتیکه آفت دهان دردناک شود، دارو‌های مسکن به طور مستقیم بر روی آفت قرار داده می‌شوند. داروی بنزیدامین به صورت اسپری یا دهان شویه برای درمان سریع آفت دهان مورد استفاده قرار می‌گیرد. زمانیکه اولین بار از دهانشویه بنزیدامین استفاده می‌کنید، مقداری سوزش را تجربه خواهید کرد، اما با استفاده‌ی مکرر از آن این سوزش از بین می‌رود. اگر سوزش ادامه داشت مصرف دهانشویه را قطع و با پزشک مشورت کنید.

۴. درمان هورمونی
در صورتیکه خانم‌ها در زمان قاعدگی دچار آفت دهان می‌شوند، پزشک هورمون درمانی را تجویز می‌کند. معمولا از دارو‌های جلوگیری از بارداری برای هورمون درمانی استفاده می‌شود.

۵. لیزر
استفاده از لیزر، راهی سریع برای درمان آفت دهان در افرادی است که سایر گزینه‌های درمانی برای آن‌ها موثر نیست. لیزر ویروسی که باعث آفت می‌شود را از بین می‌برد و از پیشرفت آن پیشگیری و به درمان کمک می‌کند. درمان با لیزر چند دقیقه طول می‌کشد و بدون بی حسی انجام می‌شود.

پیشگیری از آفت دهان با تغییر رژیم غذایی
در برخی مواقع آفت‌های دهانی نشانه‌ای از کمبود برخی از ویتامین‌ها در بدن است. در چنین شرایطی مصرف مواد غذایی زیر برای درمان و پیشگیری از آفت می‌تواند موثر باشد.

۱. ویتامین B۱۲
کمبود ویتامین B۱۲ منجر به آسیب عصب و سلول‌های خونی که برای ترمیم بافت داخل دهان ضروری هستند، می‌شود. درصورتیکه رژیم غذاییتان دارای مقدار کافی این ویتامین نباشد، ممکن است دچار آفت دهان شوید. خوردن غذا‌های دریایی (مانند ساردین، ماهی قزل آلا، ماهی تن، کدو، میگو)، گوشت گاو و گوشت بره می‌توانید ویتامین B۱۲ مورد نیاز بدن را تامین کند.

۲. اسید فولیک
اسید فولیک برای حفظ سلامتی بافت داخل دهان ضروری است. لوبیا، عدس، سبزیجات دارای برگ سبز مانند اسفناج منبع غنی از اسید فولیک هستند که برای درمان و پیشگیری از آفت دهان می‌توانید به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

۳. آهن
آهن به بدن برای تولید گلبول‌های قرمز که برای ترمیم بافت‌های آسیب دیده ضروری است، کمک می‌کند. غذا‌های دریایی، گوشت گاو، بوقلمون، مرغ، عدس، لوبیا و اسفناج همه منابع عالی از آهن هستند.

۴. روی
روی در سرتا سر بدن وجود دارد و به بازسازی سلول‌ها کمک می‌کند. کدو تنبل، کنجد، عدس و بادام زمینی غنی از روی هستند.


منبع:سایت ستاره