کاشت هسته خرما در تمامی نقاط کشور امکان‌پذیر است. این هسته‌ها بسیار سخت هستند بنابراین برای کاشت آنها بهتر است مقدماتی را انجام داد و اصولی را رعایت کرد تا هر چه سریع‌تر بذرها جوانه زده و رشد کنند. جالب است بدانید نخل خرما نه تنها به عنوان یک گونه نخل با میوه‌های خوراکی بلکه به عنوان گیاه زینتی بیرونی هم کشت می‌شود و طرفداران زیادی دارد.

هسته ﺧﺮﻣﺎ ﺑﻪ ﻃﻮر ﻣﯿﺎﻧﮕﯿﻦ ﺣﺪود 6 ﺗﺎ 12 درﺻﺪ از وزن ﮐﻞ ﺧﺮﻣﺎ را ﺷﺎﻣﻞ ﻣﯽ ﺷﻮد و ﻣﯿﺰان درﺻﺪ وزﻧﯽ آن(نسبت به خود خرما) ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ به نوع خرما،ﻣﺤﻞ ﮐﺸﺖ و ﻧﺤﻮه ﻧﮕﻬﺪاری آن متفاوت می باشد.(به زبان ساده = از هر 1000 گرم خرما چیزی حدود 100 تا 150 گرم وزن هسته خرما است)

استفاده از هسته خرما در صنایع مختلف

کاربردهای هسته خرما در صنایع مختلف(از صنایع غذایی تا استفاده در صنایع پزشکی و بهداشتی) را در چندین دسته‌بندی می توان بررسی کرد در ادامه به بررسی نقش و کاربرد آن در هر یک از این صنایع خواهیم پرداخت.


مراحل کاشت سبزه هسته خرما

اگر می‌خواهید سبزه هسته خرما را برای عید آماده کنید، با توجه به زمان تقریبی ریشه زدن هسته‌ها و سپس سبز شدن آن‌ها، بهتر است که حدود ۲۰ تا ۳۰ روز قبل از عید کار را شروع کنید. برای کاشت این نوع سبزه زیبا باید مراحل زیر با دقت انجام شود:

 

نحوه سبز کردن هسته خرما را بشناسید


افرادی که در آپارتمان زندگی می کنند می توانند برای ایجاد فضای سبز منزل و کاهش آلاینده های هوا، این دانه ارزشمند را آماده سازی و کشت کنند.

اگر دانه خرما را بدون هیچ مقدمه و آماده سازی در خاک فرو برید احتمال سبز کردن آن کاهش می یابد و یا ممکن است زمان زیادی صرف شود. برای این که دانه خرما در خاک کاشته و سبز شود باید مراحلی را طی کند که در این مقاله به آن اشاره می کنیم.


 آماده سازی هسته‌ها


اقدامات زیر را به دقت دنبال کنید:

ابتدا تعدادی هسته از خرمای کاملاً رسیده را جدا و تمیز کرده سپس آن‌ها را در آب سرد قرار دهید.

دانه‌ها را به مدت یک هفته تا ده روز در آب قرار دهید و هر روز آب آن‌ها را با آب سرد جدید تعویض کنید.

روش دوم

هسته ها را به مدت یک هفته درون آب سرد قرار می دهیم و در این مدت هر روز حداقل یک بار آب را تعویض می کنیم.

بعد از این مدت دانه ها را از آب خارج کرده و کاملاً می شوییم و در بین چند دستمال کاغذی مرطوب قرار می دهیم و داخل پلاستیک شفاف می بندیم و در جای گرم و دور از نور مستقیم خورشید قرار می دهیم (ولی در مکانی روشن).

در این مدت نباید اجازه دهیم که دستمال خشک شود و اگر دستمال کاغذی بعد از مدتی از بین رفت اقدام به تعویض آن می کنیم.

به تدریج متوجه خواهید شد که ریشه سفید رنگی از خرما خارج می شود. البته ممکن است این مرحله چند هفته به طول انجامد پس صبور باشید. (جوانه زنی چند هفته طول می کشد)
 

 ریشه دادن هسته‌ها

در این مرحله هسته‌های خرما شروع به جوانه زدن یا ریشه زدن کرده و برای کاشت آماده خواهند شد. برای ریشه زدن هسته‌ها به نکات زیر توجه کنید:

ابتدا باید دانه‌های خرما را داخل یک دستمال نم دار بگذارید و آن‌ها را بپیچید.

سپس آن‌ها را داخل یک نایلون زیپ دار بگذارید و منتظر بمانید تا ریشه بدهند.

این فرآیند حدود دو هفته و نیم به طول می‌انجامد.



مرحله سوم: کاشت هسته خرما

هسته خرما بر خلاف دیگر انواع دانه‌ها به خاک مناسب برای رشد نیاز دارد، بنابراین برای کاشت سبزه خرما به شیوه صحیح به موارد زیر دقت کنید:

بعد از ریشه زدن هسته‌ها، آن‌ها را درون یک گلدان که با خاک باغچه پر شده است بکارید.

بعد از قراردادن هسته‌ها در گلدان، روی آن‌ها یک لایه خاک بریزید و تا زمان سبزشدن بذرها، خاک را مرتب مرطوب نگه دارید. برای این کار روی آن خاک آب اسپری کنید.


مرحله چهارم: آبیاری

آبیاری قسمت مهمی در پرورش و کاشت انواع سبزه‌ عید نوروز به شمار می آید. اما برای هر نوع سبزه ممکن است کمی متفاوت باشد. برای سبزه هسته خرما نیز نکته زیر حائز اهمیت است:

بعد از سبز شدن سبزه هسته خرما فاصله آبیاری را به تدریج افزایش دهید؛ یعنی تا خاک گلدان خشک نشده است به آن آب ندهید.


نکات مهم 

بهتر است از خاک سبک برای گلدان این سبزه استفاده شود.

بهتر است این گلدان را در مکانی که در معرض تابش ملایم آفتاب، مانند آفتاب پشت پرده توری قرار دهید؛ و یا می‌توانید آن را در مکانی روشن با نور غیر مستقیم نگهداری کنید.

در مرحله ریشه زدن هسته خرما بهتر است نایلون در محل گرمی قرار گیرد.

هر روز پارچه داخل نایلون را کنترل کنید تا کاملا مرطوب باقی بماند. اگر از دستمال کاغذی استفاده کرده اید و حالت خود را در اثر رطوبت از دست داده، آن را عوض کنید.
 

منبع :

سایت ستاره