لکه‌های چای روی لباس یا هر چیز دیگری مانند کف پارکت، فرش دستباف محبوبتان، میز کامپیوتر، فنجانی که از عزیزتان هدیه گرفتید و ...یک اتفاق موذیانه هست که بسیاری از ما حداقل یکبار آزار و اذیت‌ آن را چشیده‌ایم.

یک اتفاق موذیانه که دست‌کم یک‌بار،‌روز ما را خراب کرده‌است و چنان حالمان را گرفته که نفهمیده‌ایم چه شده؟! شاید یک نفر بعد از دیدن لکه چای روی لباسش پیش از ورود به جلسه کاری سرش را به دیوار سرویس بهداشتی کوبیده و یکی توی آشپزخانه شرکت مجبور شده که لباسش را درآورده و دست به کار شود.

این همان اتفاقی است که می‌تواند روز کاری شما را خراب کند، لذت مهمانی را زهرتان کند و مثل انگشتی که به پایه‌ی مبل اصابت کرده‌است، اعصابتان را دچار تشنج و ضربه روانی کند.

اما در نهایت، این شما هستید و لکه‌ی درشت به‌جا مانده از چای روی لباس سفید ابریشمی‌تان. این شما هستید و یک لکه قهوه‌ای بد قواره که از موذیانه‌ترین چای سیلان هندوستان، از روی لباس شما را نگاه می‌کند و به شما می‌گوید که آماده است تا برای باقی عمر بر روی لباس مورد علاقه‌تان باقی بماند.

 
 

پاک کردن لکه چای از ظروف


پوست لیمو ترش و نمک: بخشی از پوس لیموترش با ببرید و کمی نمک روی قسمت بیرونی آن بریزید. سپس برای پاک کردن لکه چای از روی ظرف، آن را به صورت دایره‌ای روی قسمت لکه دار بمالید. اسیدیته پوست لیمو و اسیدیته نمک، لکه چای را کاملا از بین می‌برند.

خمیر جوش شیرین: اگر پوست لیمو و نمک کارساز نبود هیچ نگران نباشید، از خمیر جوش شیرین استفاده کنید. جوش شیرین را با کمی آب مخلوط کنید. به اندازه‌ای خمیر درست کنید که بتوانید آن را به یک حوله یا پارچه بمالید. سپس با پارچه‌ی آغشته به جوش شیرین و همراه با کمی فشار، روی لک‌های چای بکشید.

شستشوی ظرف: بعد از پاک کردن لکه چای از روی ظروف با استفاده از روش‌های بالا، ظرفتان را به خوبی با آب و مواد شوینده بشویید تا جوش شیرین یا لیمو و نمک به خوبی پاک شوند.


پاک کردن لکه چای از پارچه

 

ابتدا برچسب پشت پوشاک را برای موارد شستشوی خاص بررسی کنید. اگر روی آن ذکر شده که لباس باید خشک شویی شود، حتما آن را به خشک شویی تحویل دهید. لکه را به متصدی نشان دهید تا آن‌ها لکه برمناسبی برای آن درنظر بگیرند.
 

درصورتی که نیازی به خشک شویی نبود، از دستورالعمل‌های زیر برای پاک کردن لکه چای استفاده کنید:

چگونه لکه چای را از روی لباس پاک کنیم؟

اقدام درست: خشک کردن لکه چای
چند روش درست وجود دارد و چند روش اشتباه. اما همه این روش‌ها با یک اقدام عاجل و موثر آغاز می‌شود: خشک کردن لکه. بلافاصله به لکه حمله کنید و با یک دستمال کاغذی، یک پارچه یا هرچیزی که بتواند آن لکه را خشک کند، مایع اضافی را از روی لباس یا پارچه بگیرید.

این کار باعث می‌شود که بخشی از مواد شیمیایی چای که قدرت رنگ‌دهی بالایی دارند، از روی پارچه برداشته‌شده و به دستمال منتقل شوند. حالا کار شما ساده‌تر است.



اقدام اشتباه: شستن آنی لباس با آب و صابون
اقدام بعدی که بیشتر مردم بلافاصله آن را انجام می‌دهند شستن لباس با آب و صابون است. چرا؟ چون اگر در شرکت یا مهمانی گرفتار لکه چای شده‌باشید، دم دستی‌ترین ماده شوینده اطراف شما، صابون یا مایع دستشویی است.

برای همین اکثر مردم بلافاصله به سراغ آن‌ها رفته، لباسشان را بیرون می‌آورند و آن را با صابون می‌شویند. اسم این بخش را می‌گذاریم اقدام اشتباه. چون دقیقا این کار، همان عملی است که در آینده نزدیک لباس شما را به دستمال آشپزخانه یا گردگیر اتاق مطالعه تبدیل می‌کند.

پس صبر کنید، صابون را سر جایش بگذارید و اصلا به آن فکر هم نکنید. لازم نیست کاری کنید که بعدا از انجام آن پشیمان شوید. این کار لکه را ثابت کرده و دیگر نمی‌توانید آن را پاک کنید.

 
 

به آزمایشگاه پاک کردن لکه چای خوش آمدید

لباس را از تنتان خارج کنید. این‌کار باعث می‌شود که راحت‌تر روی لکه کار کنید. شیر آب را باز کنید و مطمئن شوید که حسابی داغ شده‌باشد. بعد لباس را چپه رو کنید و دقیقا بخشی را که لکه چای روی آن، جا خوش کرده هدف گرفته و زیر شیر آب بگیرید.

مطمئن شوید که فقط آن قسمت را خیس می‌کنید، چون احتمالا بعد از پوشیدن باید به مهمانی برگردید و یا در جلسه کاری شرکت کنید. اگر به آب جوش دسترسی دارید (که احتمالا دارید) در چنین شرایطی بهترین کار استفاده از آب جوش است. حال می‌توانید با اندکی ترکیب آب و صابون، محل را شسته و تمیز کنید.


اما اگر این‌کار مشکل شما را حل نکرد، به آزمایشگاه می‌رویم تا یک راه حل درست و حسابی‌تر برای پاک کردن لکه چای بر روی لباس پیدا کنیم. باقی مواردی که در ادامه بیان می‌کنیم، باقی اقداماتی است که می‌بایست در منزل انجام دهید.

فرض را بر این می‌گذاریم که همان ابتدا لکه را خشک کرده‌اید. در این‌صورت با یک لکه بی‌حال طرف هستیم. به شما قول میدهیم که پیروز می‌شوید و با استفاده از راههای مختلف که در ادامه مطالعه می‌کنید، می‌توانید به راحتی از شر این لکه موزی خلاص شوید.

 


شستشو با آب سرد: اگر لکه تازه است می‌توانید با آب سرد و یک تکه پارچه تمیز شروع به پاک کردن لکه کنید. لباس را زیر آب بگیرید و همزمان با یک تکه پارچه روی لکه بکشید و از قسمت‌های مختلف پارچه برای این کار استفاده کنید. قبل از خشک شدن لکه چای و تازمانی که کاملا اثر آن از بین برود به این کار ادامه دهید.

خیساندن در آب سرد: اگر لکه برای مدتیست که روی لباس ریخته است و محدودیت خشک شویی ندارید، لباس را به مدت ۳۰ دقیقه در آب سرد بخیسانید. درصورتی که لکه همچنان از بین نرفت می‌توانید در طول شب لباس را در آب بگذارید و روز بعد با یک تکه پارچه تمیز مانند روش قبل آن را تمیز کنید. می‌توانید کمی پودر لباسشویی نیز به آب اضافه کنید.

محلول سرکه: پارچه‌های نخی را می‌توانید در محلول آب و سرکه خیس کنید. سه فنجان سرکه سفید و یک فنجان آب سرد را در تشت بریزید و پارچه یا لباس نخیتان را به مدت ۳۰ دقیقه در آن رها کنید.

همچنین می‌توانید سرکه را روی لکه اسپری کنید و پس از نیم ساعت لباس را با آب سرد بشویید؛ و یا اگر لکه چای بعد از خیس خوردن همچنان پاربرجا بود، کمی نمک نیز به ترکیب اضافه کنید و با انگشت شروع به مالیدن پارچه کنید.

زمانی که لکه را از بین بردید، لباس را مانند همیشه بشویید تا مواد پاک کننده را حذف کنید.

خشک کردن لباس: پارچه را بردارید و قبل از خشک کردن بررسی کنید که پاک کردن لکه چای موفقیت آمیز بوده است یاخیر. اگر لکه کاملا از بین رفته بود می‌توانید آن را در معرض نور آفتاب پهن کنید تا خشک شود.

 


پاک کردن لکه چای از روی فرش

 


جذب چای: یک حوله یا پارچه تمیز و با جذب بالا بردارید و روی لکه فشار دهید تا چای اضافی را به خود جذب کند. این کار را تاجایی ادامه دهید که دیگر هیچ چای اضافه‌ای به پارچه جذب نشود. همچنین می‌توانید با اضافه کردن کمی آب، میزان بیشتری از چای ریخته شده را جذب کنید.

لکه بر مخصوص فرش: اگر فرش شما رنگیست، برچسب پشت فرش را بخوانید تا مطمئن شوید پاک کننده‌ها آسیبی به آن نمی‌زنند. سپس لکه بر مخصوص را روی لکه چای اسپرس کنید و دستورالعمل‌های مربوط به آن را دنبال کنید. معمولا لازم است لکه بر مدتی روی فرش بماند و سپس با یک تکه پارچه شروع به جذب آن از روی فرش کنید. اگر این روش کارساز نبود، به مرحله‌ی بعد بروید.

ترکیب چند ماده تمیزکننده: سرکه سفید و آب را به نسبت ۲ به ۴ ترکیب کنید و با یک اسفنج آن را روی فرش بمالید. اجازه دهید اسفنج ده دقیقه روی لکه بماند و سپس آن را را بشویید.
 

حرف آخر

ریخته شدن چای بر روی لباس اتفاقی ناگوار برای همه ماست که تا به امروز بارها و بارها آن را تجربه کرده‌ایم. اگر قصد پاک کردن لکه چای ریخته شده روی پیراهن یا لباستان را دارید، اولین گزینه همیشه استفاده از یک پارچه تمیز است که به سرعت قطرات چای یا قهوه را از روی لباس شما جذب کند تا کار شما در ادامه سخت نباشد.

 


پس از آن بهتر است که شوینده‌های رایجی مثل جوش شیرین رو بیاورید و حدالامکان در استفاده از موادی مثل سفیدکننده‌ها پرهیز کنید. چون این مواد رنگ لباس را دست‌خوش تغییرات بنیادی می‌کنند و تقریبا بعد از استفاده از یک سفیدکننده قوی، لباس شما بی‌استفاده خواهد شد.

یکی از کارهایی که انجام آن را به شما توصیه می‌کنیم عدم استفاده آنی از صابون است. این کار باعث تثبیت رنگ لکه چای یا قهوه خواهد شد. بهتر است اول اقدامات اولیه مثل شستن لکه با آب جوش یا سرکه را امتحان کنید و بعد به سراغ مواد شوینده رایج بروید.


منبع : به همت و کوشش کارگروه اطلاعات عمومی پرتال فرهنگی راسخون