اجزای اصلی در لیست وسایل سفره عقد کدام اند؟

هر ظرف یا وسیله‌ای که در این سفره به کار می‌رود گویای معنی خاص و زیبایی است. به طور معمول اجزای اصلی سفره عقد شامل موارد زیر است:


قرآن:

نمادی است که به وسیله آن از خداوند متعال برای خوشبختی عروس و داماد طلب می‌گردد. جایگاه این کتاب آسمانی در سفره عقد در بالاترین قسمت سفره و جلوتر از آینه و شمعدان است.


آینه و شمعدان:

در فرهنگ ایرانی آینه همیشه نشانه روشنایی و شمع نیز نشانه گرمی و صمیمیت در رابطه زوجین بوده است؛ بنابراین وجود آینه و شمعدان در سفره عقد نماد آرزو برای جاری بودن روشنایی و گرما در زندگی عروس و داماد خواهد بود.


جانماز:

وجود یک جانماز با طرحی سنتی در میان وسایل سفره عقد علاوه بر زیبایی، می‌تواند گواه پایبندی زوجین به دین اسلام نیز باشد.


ظرف نبات:

شاخه نبات که همیشه جزئی از مهریه عروس نیز بوده است، نمادی از شیرینی وصال و عشق میان عروس و داماد است.


دو عدد کله قند کوچک:

کله قند‌ها معمولاً توسط افراد فامیل درجه یک بر سر عروس و داماد سابیده شده و بدین ترتیب برای ایشان آرزوی خوشبختی و شادی می‌کنند.


ظرف عسل:

این ظرف معمولاً بعد از جاری شدن خطبه عقد کاربرد دارد. به طوری که عروس داماد با انگشت مقداری از عسل را به نشانه شیرین نمودن کام یکدیگر، در دهان یکدیگر می‌گذارند.


جعبه محتوی حلقه عروس و داماد:

حلقه عروسی از مهم‌ترین اجزای وسایل عقد است که قبلاً توسط زوجین برای یکدیگر خریداری شده است و پس از عقد به نشانه پایبندی به عهد و پیمان در دست هم قرار می‌دهند.


خوراکی‌هایی مانند نان و ظرف‌های مخصوص از فندق، بادام و گردو:

همه این خوراکی‌های را با سلیقه و زیبایی خاصی تزیین کرده و در ظروف مخصوص می‌چینند. در واقع مواد خوراکی موجود در سفره عقد نماد برکت و وفور نعمت در زندگی زوجین است.


تخم مرغ:

تعدادی خاصی از تخم مرغ که معمولاً دوازده یا چهارده عدد به نیت معصومین است، در یک ظرف چیده می‌شود. تخمم مرغ در این سفره نمادی از فرزنددار شدن و ادامه نسل توسط زوجین است.


کاسه محتوی نقل و سکه:

پس از جاری شدن خطبه عقد اطرافیان به نشانه شادی و خوشحالی از این پیوند، مقداری نقل و سکه بر سر عروس و داماد پخش می‌کنند.


اجزای فرعی در لیست وسایل سفره عقد

همانگونه که اشاره شد، علاوه بر وسایل اصلی سفره عقد، بسته به سلیقه افراد، رسوم موجود در شهرهای مختلف و یا سلیقه طراحان سفره‌های عقد ممکن است تعدادی دیگر از وسیله‌ها و یا خوراکی‌های مختلف و متنوع دیگر نیز در این سفره قرار گیرد. تعدادی از آن‌ها شامل موارد زیر است:

ظروف میوه‌های رنگارنگ: نماد و نشانه برخورداری از نعمت‌های گوناگون

سبد‌هایی از انواع مختلف از گل‌های سرخ، رز و ...: نشانه عشق و دوستی

خنچه‌های شیرنی و بسکوییت: برای شیرین شدن کام همه افراد حاضر به یمن این پیوند

ظرف مخصوص اسپند: نماد دور شدن خوشبختی عروس و داماد از چشم زخم و بدخواه

لقمه‌های نان و پنیر و سبزی: نماد برکت و زیبایی


 فلسفه سفره عقد



از قدیم الایام تا کنون برپایی مراسم عقد همراه با یک سفره زیبا، از رسوم ایانیان بوده است. در این سفره سنتی وسایل خاصی استفاده می‌شود که هر یک نماد یک موضوع خاص است. مثلاً برخی وسایل مانند آینه نماد روشنی و برخی دیگر نماد رسیدن به آرزو‌ها و ... است. به طور کل رسم بر این است که پس از چیده شدن موارد موجود در لیست وسایل سفره عقد عروس و داماد در قسمت بالایی این سفره در کنار هم و روبه آینه نشسته و بقیه مهمانان از جمله عاقد نیز در اطراف این سفره قرار می‌گیرند. مراسم عقد در اکثر شهر‌های ایران از مهم‌ترین ارکان قبل از ازدواج است. 


منبع : سایت ستاره