تنگه واشی یکی از جاذبه‌های گردشگری استان تهران است که در فاصله‌ی ۱۷ کیلومتری فیروزآباد قرار گرفته است؛ و با آب و هوای خوبش در فصل تابستان میزبان گروه‌های گردشگری بسیاری است. تنگه واشی به نام‌های تنگه سواشی، یا دره واشی نیز معروف است. این مکان طبیعی شگفت انگیز شامل سه بخش اصلی از جمله اولین دره به نام واشی، دشت و دومین دره به نام دره سا و آبشار زیبایش است.


تنگه واشی کجاست؟

تنگه واشی که در شهرستان فیروزکوه و در استان تهران واقع شده در جایی میان جاده دماوند فیروزکوه است. فاصله آن تا پایتخت تقریبا ۱۳۰ کیلومتر است و مقصد خوبی برای تعطیلات آخر هفته‌ی مردمان این کلان شهر است. برای رفتن به تنگه واشی از تهران، جاده فیروزکوه در شمال شرقی را ۲ کیلومتر طی می‌کنید و سپس وارد کنارگذر سمت چپ به سمت «جالیززند» می‌شوید. پس از ۱۰ کیلومتر به این روستا می‌رسید و باید ۵ کیلومتر دیگر نیز برانید. در اینجا شما به پارکینگ عمومی تنگه واشی رسیده‌اید و می‌توانید پیاده روی هیجان انگیزتان را شروع کنید.


از پارکینگ تا آبشار

بعد از پارک کردن اتومبیل (برای پارکینگ باید مبلغی پرداخت کنید)، باید به سمت اولین دره حرکت کنید، که شامل ۲۵۰ متر پیاده روی، درحالیکه پاهایتان تا زانو در آب است، در قلب کوهستان است. به خاطر وجود کوه ها، نور خورشید به عمق این دره نمیرسد و به همین علت در آنجا آب و هوایی خنک یا گا‌ها سرد خواهید داشت. شاید یکی از جذاب‌ترین قسمت‌های سفر به تنگه واشی حرکت از میان رودخانه ایست که از میان این دره‌ی سنگی عبور می‌کند. 

با عبور از اولین دره، یک دشت شگفت انگیز در مقابل شما پدیدار می‌شود؛ دشت سواشی؛ که با گل و گیاهان زیادی پوشیده شده است و در اینجا می‌توانید بعد از خنکای آب و دره، از گرمای آفتاب لذت کافی ببرید. ۱۷۰۰ متر که در این دشت قدم بزنید به دومین دره یعنی دره «سا» می‌رسید.
 
دره سا، یک تنگه به طول ۸۰۰ متر است که به یک آبشار باشکوه منتهی می‌شود. این آبشار مقصد نهایی بسیاری از مسافران است، اما برخی ریسک کرده و از این آبشار ۱۵ متری عبور می‌کنند تا از پس آن باخبر شوند.


کتیبه

درست در وسط اولین دره، بر روی بدنه‌ی کوه، یک کتیبه با عمر بیش از ۱۸۰ سال حک شده است. این کتیبه به دستور فتح علی شاه در ابعاد ۶ در ۷ متری ایجاد شده و در آن می‌توان تصویر شاه، پسران و نوه‌هایش را در زمین شکار دید.

دور تا دور این کتیبه حکاکی‌هایی وجود دارد که حکایت از زمان دارد. این کتیبه، بر روی بدنه‌ی کوه است و سالیان سال از بارش باران و تابش نور خورشید حفاظت شده است. البته متاسفانه در سال‌های اخیر موج گسترده‌ی بازدید کنندگان موجود آسیب‌های شدیدی به این اثر تاریخی شده است.


چه زمانی باید به تنگه واشی سفر کرد؟

از آنجا که این منطقه کوهستانی است، همواره باد سردی در دره واشی درحال وزیدن است. با درنظر گرفتن این موضوع، تنگه واشی معمولا از اواسط بهار تا اواخر تابستان بازدید می‌شود که اوج آن در تابستان است.


نکات و توصیه‌ها

به منظور عبور بی دردسر از میان آب کفش مناسب و لباس کافی به همراه داشته باشید.

عبور از میان آب سرد برای کودکان نامطلوب خواهد بود؛ بنابراین یا از همراه داشتن آن‌ها اجتناب کنید یا آن‌ها را بغل بگیرید.

از به همراه داشتن بار اضافی خودداری کنید چرا که ممکن است هنگام عبور از میان آب مشکل ساز باشد.

اگر دوست دارید هنگام بازدیدتان با شلوغی مواجه نشوید در میانه‌ی هفته به تنگه واشی سفر کنید.
 
با توجه به نزدیکی تنگه واشی به تهران، امکان سفر یکروزه برای تهرانیان مهیا شده و علاوه بر آن در فصل تابستان از استان‌های دیگر نیز به این طبیعت زیبا می‌آیند تا اندکی از گرمای طاقت فرسای شهر فاصله بگیرند. به همین علت در سال‌های اخیر آژانس‌های گردشگری تور‌های زیادی را به این ناحیه می‌برند و این تعداد روبه افزایش است.


منبع: سایت ستاره