در بخش خوش آب و هوا و ییلاقی دامنه کوه‌های البرز، شهرستان طالقان که جزئی از استان البرز است، واقع شده است. جالب است بدانید جمعیت این شهر حدود ۵۰۰۰ نفر به صورت ثابت است، اما به محض رسیدن تابستان و خنک شدن هوا در این منطقه ساکنین آن به بیش از ۱۲۰۰۰ نفر می‌رسند. طالقانی‌های اصیل تات هستند. این قوم که در ایران به سمت شمال غربی کشور پراکنده شده‌اند تعدادشان نیز نسبت به اقوام دیگر بسیار کمتر است. به همین دلیل است که در لغت‌نامه دهخدا ریشه نام طالقان را تالکان می‌دانند که برگرفته از نام قومیت این افراد است. اصلیت مردم طالقان و تاتی‌ها در گذشته زرتشت و یهودی بوده‌اند، اما بعد از دوران صفویه کم کم وضعیت دینی در اینجا نیز تغییر کرد و اکثر آن‌ها شیعه شدند.
 
این منطقه به خاطر شرایط جغرافیایی کوهستانی که دارد، محل زندگی گونه‌های مختلف گیاهی و جانوری است. از کوه‌پایه‌های شرقی زاگرس که در توابع طالقان قرار گرفته یک رود پر آب و مهم به نام شاهرود جریان پیدا می‌کند. این رود در پایین دست منبع اصلی بیش از ۱۵ رود کوچک و بزرگ دیگر است و در نهایت به همراه قزل ازون و سپید رود به دریای خزر می‌ریزند. کوه نوردان حرفه‌ای که قصد صعود به علم کوه را دارند از مسیری فوق العاده زیبا در نزدیکی روستای پراچان از توابع شهر طالقان عبور می‌کنند. این مسیر پر است از صخره‌ها، یخچال‌های طبیعی و کوه‌های بسیار بلند و زیبایی که دیدن آن‌ها آرزوی هر طبیعت‌گردی است. حالا اگر شما هم دلتان برای یک سفر خوب لک زده است، پیشنهاد ما به شما دیدن طالقان است.


معرفی جاذبه‌ های گردشگری طالقان


۱. دریاچه طالقان

معمولاً افرادی که دوست دارند یک سفر طبیعت‌گردی را تجربه کنند، داشتن رودخانه و آب  در منطقه‌ای که به آن می‌روند، بسیار مهم است. اما در طالقان چیزی فراتر از یک چشمه و رود وجود دارد. اینجا یکی از بزرگ‌ترین دریاچه‌های مصنوعی کشور است که توسط سد طالقان به وجود آمده است. این سد د رواقع بر روی رودخانه زیبای شاهرود بسته شده و سبب ایجاد دریاچه‌ای به طول ۱۵ کیلومتر شده است. اما چیزی که این دریاچه را زیبا کرده، محیط فوق العاده جذاب اطراف آن است. از یک طرف کوه‌های بلند و زیبایی که روی آن‌ها برف نشسته را می‌بینید و از طرف دیگر مراتع سرسبزی که حس فوق العاده آرام‌بخشی به شما می‌دهند. شنا کردن در دریاچه ممنوع است، اما شما می‌توانید در اینجا ماهیگیری کنید. گفته می‌شود گونه‌هایی چون ماهی کپور، قزل آلا و زردپر در این دریاچه وجود دارند. از سمت بالای روستا‌ها که وارد محیط دریاچه شوید و آن را از دور تماشا کنید، یکی از زیباترین مناظر طبیعی عمرتان را خواهید دید.


۲. کتیبه تاریخی طالقان

در روستای گراب و حدفاصل سه کیلومتری بخش جنوبی گردنه عسلک اگر به بالای منطقه مرتفع یخچال و میش چال بروید، یک اثر تاریخی باقیمانده از دوران قاجار را مشاهده خواهید کرد. این کتیبه قدیمی به سنگ نبشته گردنه عسلک معروف شده است و در بخش‌هایی از آن نوشته شد:
 
نصر من الله و فتح قریب. بعهد ناصرالدین شاه شاهان که با امیران تورانش بچنگ است. به حکم میرزا ایوب میر دفتر که از بهر رعیت به ز. گنج است. رضی بیک کرده جای آب این نهر، هزار و دویست به هشتاد پنج است.
 
کارشناسان میراث فرهنگی تحقیقات زیادی درباره این سنگ نبشته انجام داده‌اند. با اینکه نمی‌توان مفهوم اصلی آن را به طور کامل مشخص کرد، اما تحقیقات نشان می‌دهد که در واقع این سنگ نبشته در مکانی نصب شده که قبلاً یک نهر به دستور ایوب میر دفتر، در اینجا ساخته شده است.


۳. کوه‌های طالقان

یکی دیگر از جاذبه‌ های گردشگری طالقان کو‌‌ه‌های اطراف آن است؛ بطوری که طالقان را می‌توان بهشت طبیعت گردان و کوه‌نوردان دانست. البته شما برای دیدن زیبایی آن نیاز به فتح قله‌ها ندارید. بلکه در همان روستا‌ها و در دامنه مراتع وقتی قدم بزنید قله‌های بسیار زیبایی از جمله قله شاه البرز با ارتفاع ۴۲۰۰ متر و قله‌های دیگری چون قله لشکرک، سات بام و زرینه کوه وجود دارد. در فصل‌های پاییز و زمستان به راحتی می‌توانید برف را روی این قله‌ها مشاهده کنید. تعریف بیش از حد از این منطقه زیبا در طالقان نمی‌تواند به درستی جای لذت دیدن آن را بگیرد. پس حتماً دیدن این منطقه را در برنامه سفر خود قرار دهید.


۴. امام زاده هارون

در طالقان نیز مانند همه شهر‌های ایران بقعه امام زادگان وجود دارد. اگر به روستای جوستان بروید مردم محلی امام زاده هارون را به شما نشان خواهند داد که گفته می‌شود یکی از فرزندان امام موسی کاظم است. این آرامگاه بسیار کوچک و ساده که از یک گنبد مخلوطی شکل تشکیل شده، یک بار در دوران صفویان بازسازی شده است.


۵. آبشار کرکبود و شله بند

وقتی این همه از طبیعت طالقان برای شما صحبت کردیم، پس حتماً مطمئن شدید که در اینجا می‌توانید آبشار هم ببینید. شما باید به روستای بزج بروید و سپس از آنجا پای پیاده با راهنمایی گرفتن از مردم محلی به سمت آبشار شله بند، یکی دیگر از جاذبه‌ های گردشگری طالقان حرکت کنید. مسیر رسیدن به آبشار از میان کوچه باغی‌هایی بسیار سرسبز و زیبا می‌گذرد که خودش بسیار جذاب است. این آبشار در فصل‌های پر بارش آب بیشتری دارد و منطقه اطراف آن بسیار دیدنی است. آبشار دیگری که با سفر به طالقان می‌توانید از آن بازدید کنید آبشار کرکبود است. این آبشار کوچک در فاصله ۱۴ کیلومتری از مرکز شهر در میان یک دره کبود رنگ واقع شده است که صخره‌های اطراف آن، تا ۵۰ متر بلندی دارند و همین ویژگی زیبا به جذابیت منطقه افزوده است.


۶. روستای اورازان و روستای میر

اما بهترین روستای طالقان را می‌توانیم روستای اورازان بنامیم که پرآب‌ترین روستای این شهرستان است. در واقع اورازان به معنای آبریزان است. این روستای فوق العاده همان محلی است که جلال آل احمد کتابی درباره فرهنگ و آداب و رسوم آن نوشته است. گفته می‌شود قدمت روستا به ۴۰۰۰ سال پیش باز می‌گردد و ظاهراً همه مردم روستا سید هستند. فاصله اورازان تا طالقان حدود ۱۵ کیلومتر است. دیگر روستایی که به شما توصیه می‌کنیم در سفر به طالقان آن را از نزدیک ببینید روستای میر است. طبیعت فوق العاده جذاب و دست‌نخورده روستا، باعث شهرتش شده و دیدن آن خالی از لطف نیست.




منبع: سایت ستاره