دریاچه چیتگر تهران که با نام دریاچه شهدای خلیج فارس نیز شناخته می‌شود، یکی از پروژه‌های بزرگ مهندسی در کشورمان است که هم اکنون به یکی از جذاب‌ترین مناطق گردشگری تهران نیز تبدیل شده است. در حدود سال ۱۳۴۷ در طرح جامع شهری تهران ساخت یک دریاچه بزرگ با استفاده از ظرفیت آب رودخانه در غرب تهران پیش بینی و برنامه‌ریزی شده بود که به دلیل مشکلات مختلفی از جمله کمبود دانش مهندسی و بودجه، این پروژه مسکوت مانده بود.

اما سرانجام در سال ۱۳۸۲ استارت تحقیقاتی پروژه زده شد و تا سال ۱۳۸۹ برسی‌های آن به طول انجامید. مردم تهران شاید هیچ‌گاه تصور نمی‌کردند که روزی برای دیدن مرغان دریایی بتوانند به جایی درون تهران بیایند. دریاچه‌ای جذاب در میان شهر که دسترسی به آن بسیار آسان صورت می‌گیرد و خانواده‌ها را برای ساعت‌ها از فضای خشک و ماشینی تهران دور می‌کند.

این دریاچه ۱۳۰ هکتاری که در منطقه ۲۲ تهران در جنوب بزرگراه همدانی و در شمال بزرگراه همت قرار گرفته است در سال ۱۳۹۲ افتتاح گردید. آب دریاچه از طریق رودخانه کن تأمین می‌شود. این پروژه شامل ۲ بخش دریاچه و بخش ساحلی است که تا کنون مرحله اول آن‌ها به بهره‌برداری رسیده است. موقعیت مناسب دریاچه چیتگر مزایای مهمی برای شهر تهران به ارمغان خواهد آورد. قرارگیری دریاچه در مسیر باد‌های غربی-شرقی سبب می‌شود تا آب و هوای تهران مرطوب‌تر و خنک‌تر شود.
 
همچنین هدایت رودخانه‌های فصلی به این دریاچه سبب شده تا خطر سیلاب‌ها از این منطقه رفع شود. علاوه‌براین وجود امکانات فراوان تفریحی، محیطی جذاب برای گردشگران و خانواده‌ها را پدید آورده است.


بخش‌های تفریحی دریاچه چیتگر

دریاچه چیتگر یک محیط متفاوت و آرام‌بخش را در منطقه غرب تهران فراهم آورده است. مکانی که در آن خانواده‌های می‌توانند آخر هفته خود را بدون آنکه از شهر خارج شوند در آن سپری کنند. تمامی امکانات تفریحی و رفاهی در این مجموعه به صورت کامل فراهم هست و همین امر سبب شده تا به یکی از محبوب‌ترین منطقه‌های تفریحی تهران تبدیل شود.


مرکز بام لند

در کنار دریاچه چیتگر یک مرکز بسیار مدرن و معروف به نام بام لند وجود دارد. در این مجموعه چندین ویلای ۲ طبقه سفید رنگ، انواع کافی شاپ و رستوران‌های مدرن و همچنین مرکز خرید بسیار جذاب که بیشتر برند‌های معروف دنیا در آن وجود دارند را مشاهده خواهید کرد.


پیاده‌روی و دوچرخه‌سواری

یکی از کار‌های جذابی که می‌توانید در دریاچه چیتگر انجام دهید پیاده‌روی و دوچرخه سواری است. در ورودی‌هایی که سمت غرب و شرق دریاچه قرار دارد، می‌توانید به آسانی دوچرخه‌ها را به مبلغ ۱۵۰۰۰ تومان کرایه کنید و در پیست مخصوصی که دور دریاچه مشخص شده از دوچرخه سواری لذت ببرید.


تفریحات آبی دریاچه

هرکسی به اینجا می‌آید، قایق سواری را حتماً در برنامه خودش قرار می‌دهد. دو اسکله در بخش غربی و شرقی دریاچه وجود دارند که با مراجعه به آن‌ها می‌توانید سوار بر قایق‌های مختلف آن از جمله قایق پدالی، قایق برقی، قایق موتوری و کاتامارا شوید.



هزینه قایق در دریاچه چیتگر:
قایق پدالی ۲ نفرِ ۳۰ دقیقه ۱۵ هزار تومان
قایق شارژی ۲ نفرِ ۳۰ دقیقه ۳۰ هزار تومان
قایق کاتامارا یک دور ۱۰ هزار تومان
قایق موتوری یک دور ۶۰ هزار تومان


راید اسکیت هوایی

اما اگر به دنبال هیجان هستید و می‌خواهید کمی آدرنالین خونتان بالا برود باید راید اسکیت هوایی را تجربه کنید. در بخش غربی دریاچه شما وسیله‌ای غول‌پیکر به شکل U. را می‌بینید که افراد دور صندلی‌های آن می‌نشینند و این وسیله شما را حول این محور حرکت می‌دهد. تلفیقی از ترن و تاب که به شکل U. حرکت می‌کند و حسابی شمارا هیجان زده خواهد کرد.



هزینه بلیط این وسیله ۱۲۰۰۰ تومان است.


پرش به آسمان

اما اگر می‌خواهید در آسمان رها شوید مسیر خود را به سمت شمال دریاچه کج کنید. در آنجا یک پیست پرش در اسمان می‌بینید که لحظاتی شما را از زمین دور می‌کند و حس پرواز را تجربه خواهید کرد. این نخستین پیست پرش در ایران است. زمانی که شما به بالای آن بروید، یک تیوپ زیر پایتان قرار می‌دهند و شروع به سر خوردن می‌کند. در انتهای سرسره که به سمت بالا قرار دارد، شما به آسمان پرتاب می‌شوید و در نهایت روی یک تشک بادی فرود می‌آیید. مطمئن باشید از این کار پشیمان نخواهید شد.



هزینه بلیط این وسیله ۱۰۰۰۰ تومان است


تشک سقوط آزاد

اما نوع دیگری از پرواز را می‌توانید در سقوط آزاد روی یک تشک تجربه کنید. در سمت شرقی و قسمت بام لند مجموعه چیتگر شما از یک ارتفاع بالا می‌روید و سپس از بالا روی تشک بادی که زیر پایتان قرار دارد سقوط می‌کنید. نترسید کار بسیار ساده‌ای است و خاطره‌ای به‌ یاد ماندنی از یک تجربه بسیار متفاوت را برای شما رقم خواهد زد.

هزینه بلیط این وسیله برای دو پرش ۲۵۰۰۰ تومان است


سرسره سقوط آزاد

اگر می‌خواهید سریع‌ترین و هیجان‌انگیزترین سرسره‌های خاورمیانه را تجربه کنید، کافی است به دریاچه چیتگر بیایید. این سرسره‌ها در بخش شمالی دریاچه قرار دارند و توسط یک شرکت آلمانی با همکاری متخصصین ایرانی ساخته و در این مکان قرار گرفته‌اند. شما در ارتفاع ۲۴ متری از سطح زمین وارد سرسر‌ها می‌شوید و مسیری حدود ۸۰ متری را طی خواهید کرد که اوج هیجان را برایتان به همراه خواهد داشت.



هزینه بلیط این وسیله ۷۰۰۰ تومان است


زیپ لاین

و اما زیپ لاین، اگر این کار را درجای دیگری تجربه کرده‌اید، پیشنهاد می‌کنیم که باز هم در دریاچه چیتگر آن را تکرار کنید. زیرا این یک زیپلاین متفاوت است. با طولی حدود ۱۲۰ متر و مسیری کاملاً پیچ در پیچ که در ارتفاع ۱۴ متری از سطح زمین شما را حرکت می‌دهد. این زیپلاین هیجان انگیز در بخش شمالی دریاچه واقع شده است.



هزینه بلیط این وسیله ۱۰۰۰۰ تومان است


کارتینگ

عاشقان سرعت و اتومبیل‌رانی هم می‌توانند به دریاچه چیتگر بیایند. زیرا در اینجا یک پیست مجهز کارتینگ وجود دارد که به تازگی تأسیس شده است. در بخش غربی دریاچه می‌توانید به پیست کارتینگ بروید و با دوستان خود یک مسابقه اتومبیل‌رانی را تجربه کنید.

هزینه بلیط این وسیله ۱۵۰۰۰ تومان است


چرخ و فلک

اما اگر به دنبال یک تفریح سنتی و آرام هستید و ترجیح می‌دهید از آسمان، نمای دریاچه چیتگر را مشاهده کنید، چرخ و فلک مجموعه چیتگر منتظر شماست. در بخش شرقی دریاچه می‌توانید این چرخ و فلک را مشاهده کنید.



هزینه بلیط این وسیله ۷۰۰۰ تومان است


ماشین برقی

همه ما از قدیم در شهربازی‌ها از ماشین برقی استفاده کرده‌ایم و شما هم احتمالاً موافق هستید که هیچ‌گاه لذت آن کم نمی‌شود. اگر می‌خواهید این بازی را در چیتگر تجربه کنید می‌توانید به دو بخش غربی و شرقی دریاچه مراجعه کنید.



هزینه بلیط این وسیله ۷۰۰۰ تومان است


بخش تفریحی مجازی VR لند

اما متفاوت‌ترین تجربه‌ای که می‌توانید در پارک چیتگر به دست بیاورید، تفریح در بخش مجازی وی آر لند است. شما با استفاده از عینک‌های سه بعدی و سیستم واقعیت مجازی می‌توانید روی قله‌های پر برف اسکیت سواری کنید، یا حتی موج سواری را روی امواج اقیانوس‌ها تجربه کنید که در دنیای واقعی امکان آن برای شما وجود ندارد. فهرست هزینه و تفریحات وی آر لند در زیر آمده است.

کارتینگ روی یخ مصنوعی: ۲۰۰۰۰ تومان
بازی VR تخته شنا: ۱۵۰۰۰ تومان
بازی VR اسکی: ۱۵۰۰۰ تومان
ماژول میز: ۲۰۰۰۰ تومان
بازی VR قایق: ۱۵۰۰۰ تومان


منطقه بازی کودکان

اگر با کودکان زیر ۱۰ سال خود به چیتگر آمده‌اید برای اینکه آن‌ها را سرگرم کنید بهترین راه رفتن به منطقه زمین بازی و جایزه است. در اینجا انواع بازی‌های متفاوت از جمله ترامپولینگ، رالی، آکروجت، کشتی، آفتاب مهتاب، جیروسینگ، بیل مکانیکی، استخر توپ، قطار کودک و... وجود دارد که فرزند شما کل شب را سرگرم خواهد شد.


چطور به دریاچه چیتگر برویم

اگر می‌خواهید با ماشین شخصی به سمت دریاچه چیتگر بروید می‌توانید به سمت بزرگراه همت غرب بروید، سپس وارد بزرگراه خرازی شوید و از خروجی، وارد مجموعه چیتگر شوید. همچنین می‌توانید از طریق اتوبان آزادگان شمالی وارد خروجی خرازی شوید و سپس از خروجی دریاچه به سمت چیتگر بروید.

همچنین از آدرس‌های زیر نیز می‌توانید از جهت‌های مختلف وارد منطقه تفریحی دریاچه چیتگر شوید.

آدرس ۱: ﺗﻬﺮان، ﺑﺰرﮔﺮاه ﺷﻬﯿﺪ ﻫﻤﺖ، ﺧﺮوﺟﯽ ﺑﻠﻮار ﮐﺎﺷﺎن، میدان موج، خیابان موج بلوار صدف، مرکز تجاری تفریحی بام لند

آدرس ۲: تهران، منطقه ۲۲، اتوبان همت غرب، خروجی دریاچه چیتگر، دریاچه چیتگر


امکانات رفاهی دریاچه چیتگر

اگر می‌خواهید به بیشتر امکانات رفاهی دریاچه چیتگر دسترسی داشته باشید بهتر است از سمت غربی که ورودی اصلی مجموعه محسوب می‌شود وارد شوید.

پارکنینگ: مجموعه چیتگر دارای دو پارکینگ در سمت غربی و شرقی است که البته خیلی زود پر می‌شود و احتمالاً شما مجبور خواهید بود خودروی خود را در خیابان‌های اطراف پارک کنید.

آمفی تئاتر: در بخش‌های شرقی و غربی دریاچه آمفی‌تئاتر‌های روبازی با ظرفیت ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ نفری وجود دارد که در مناسبات مختلف سال، مراسمات متفاوتی در آن برگزار می‌شود.

سرویس بهداشتی: معمولاً در بیشتر بخش‌های مختلف طول دریاچه سرویس بهداشتی و آبخوری‌های تمیز وجود دارد و شما نگرانی از این موضوع نخواهید داشت.

نمازخانه: برای خواندن نماز نیز می‌توانید به بخش شمالی دریاچه بروید. در آنجا یک نمازخانه تمیز و کوچک کنار سرویس بهداشتی قرار دارد.

آلاچیق: براتی اینکه بتوانید با خانواده در کنار محیط دریاچه بنشینید بهتر است به سمت اسکیت هوایی بروید. در آنجا چندین آلاچیق خوب برای شما وجود دارد.


مشخصات فنی دریاچه چیتگر

کل مجموعه چیتگر حدود ۲۵۰ هکتار وسعت دارد که ۱۳۰ هکتار آن دریاچه و باقی آن را بخش ساحلی تشکیل می‌دهد. حجم آب دریاچه حدود ۹ تا ۱۱ میلیون متر مکعب آب است که عنوان بزرگترین دریاچه مصنوعی کشور را به خود اختصاص داده است. قطر این دریاچه ۱۸۰۰ متر است و طول خط ساحلی اطراف آن به ۴۸۰۰ متر می‌رسد. طول تاج سد دریاچه نیز ۷۳۰ متر و عرض آن در حدود ۱۲ متر است. عمیق‌ترین بخش دریاچه حدود ۱۲ متر عمق دارد، اما به طور میانگین بیشتر نقاط آن حدود ۲ متر عمق دارد. گفته می‌شود هزینه اجرای این پروژه حدود ۱۱۰ میلیارد تومان بوده است.


چالش‌های دریاچه چیتگر

از آنجا که مدیریت شهری تهران تا کنون هیچ تجربه‌ای در زمینه آبی نداشته است، بعد از افتتاح این دریاچه با چالش‌های مختلفی مواجه شدند. یکی از بزرگ‌ترین مشکلات دریاچه چیتگر بوی نامطبوعی بود که در منطقه ایجاد کرده بود. از دلایل این بو وجود گیاهانی بود که حتی سبب تغییر رنگ آب دریاچه شد. برای رفع این عیب‌ها هزاران قطعه ماهی متناسب با آن در دریاچه چیتگر رهاسازی شد و پس از مدت کوتاهی علاوه بر تغییر رنگ دریاچه، بوی نامطبوع نیز از بین رفت. همین امر سبب شد تا پاییز سال بعد پرندگان مهاجر در مسیر خود به این دریاچه سفر کنند.

اما یکی از چالش‌های دیگر این دریاچه راکد ماند آب آن است. این بی‌حرکت بودند سبب کم بود اکسیژن برای ماهی‌ها شده و در برخی روز‌ها بوی بد دریاچه را دوباره بلند می‌کند. برای رفع این کار پیشنهادات فراوانی ارائه شده، از جمله استفاده از موتور جت یا فوار‌ه‌های مختلف که بتواند اکسیژن را به آب تزریق کند. هرچند عملیات فواره گزاری در آن صورت گرفته است، اما این فوار‌ه‌ها نمی‌توانند به میزان لازم اکسیژن آب را تأمین کنند. از همین رو تصمیم گرفته شد تا از جریان آب بالا دست استفاده کنند و در پایین دست مجدد با خروجی از آن بهره بگیرند تا این چرخش سبب حرکت آب در دریاچه شود.


منبع: سایت ستاره