استان سیستان و بلوچستان که در جنوب شرقی کشور پهناور ما قرار گرفته و به ظاهر یک استان محروم به نظر می‌رسد بهشتی را در خود جای داده است. شهر بندری چابهار که در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان قرار گرفته است دارای هوای معتدل و استوایی است. این شهر فوق‌العاده زیبا که تنها بندر اقیانوسی کشور به شمار می‌رود علاوه بر ویژگی منطقه آزاد، از نظر تجاری قطب مهم کشور محسوب می‌شود. بندر اقیانوسی چابهار نقش مهمی در صادرات و واردات کشوری دارد. این بندر همچنین راه ارتباطی کشورهای آسیایی میانه (که به آب‌های آزاد دسترسی ندارند) به آب‌های آزاد به شمار می‌رود. چابهار تنها به دلیل موقعیت تجاری که دارد مشهور نشده است. بلکه گوشه گوشه این منطقه پر است از زیبایی و عجایبی است که هر گردشگری را شیفته خود می‌کند.


معرفی دیدنی های چابهار


1. گِل افشان

در این منطقه سه تپه گل افشان وجود دارد که البته دو تا از این تپه‌ها فعلاً خاموش هستند اما تپه‌ای سوم همچنان فعال است. همه ما مطالبی در مورد آتشفشان‌های فعال و مواد مذاب چیزهای شنیده‌ایم اما نکته جالب این تپه‌ها فوران گِل است که بسته به شرایط می‌تواند در حجم زیاد و تا ارتفاع بالا پرتاپ شود. منطقه گل افشان یکی از مناطق گردشگری چابهار است که علاوه بر وجود تپه‌های گِل افشان، دارای ساحل زیبایی است که به بندر تنگ کنار دریایی عمان می‌رسد.


2. کوه‌ های مریخی

کوه در هر منطقه می‌تواند جزء دیدنی‌های طبیعی آن منطقه باشد؛ اما کوه‌های مریخی در چابهار از دیگر کوه‌های موجود در ایران و حتی در سراسر دنیا مجزا هستند. این کوه‌ها به دلیل شکل خاص خود به کوه‌های مینیاتوری معروف شده‌اند که نمونه‌های آن را تنها در فیلم‌های تخیلی و عکس‌های تهیه شده از سیاره مریخ می‌توان مشاهده کرد. عدم وجود پوشش گیاهی بر روی این کوه‌ها دلیل اصلی نام گذاری آنها به نام کوه‌های مریخی است. این کوه‌ها که ادامه رشته کوه‌های زاگرس هستند تا کیلومترها ادامه دارند و ارتفاع آنها در مناطق مختلف متغیر است و گاهی به صد متر نیز می‌رسد. این کوه‌ها را می‌توان در 40 تا 50 کیلومتری چابهار مشاهده نمود.


3. تالاب صورتی رنگ لیپار

این تالاب یکی از دیدنی‌های منحصر به فرد ایران و از نمونه‌های کم نظیر در دنیا به شمار می‌رود. موضوعی که این تالاب را از دیگر تالاب‌های موجود متمایز می‌کند وجود رنگ صورتی تالاب بر اثر فعالیت پلانکتون‌ها گیاهی به دلیل وفور مواد عالی و معدنی در تالاب است. جزر و مد این تالاب یکی از زیباترین مناظر و دیدنی های چابهار را ایجاد می‌کند. حجم آب این تالاب از خرداد ماه تا شهریور ماه به بیشترین میزان خود می‌رسد و در ماه‌های اسفند و فروردین به دلیل بالا رفتن حجم پلانکتون‌ها رنگ تالاب به قرمزی می‌زند. این تالاب که در 15 کیلومتری شرق چابهار قرار دارد دارای انواع گونه‌های نرم‌تنان، سخت پوستان، ماهی، پلانکتون و پذیرایی گونه‌های مختلفی از پرندگان مهاجر در طول سال است. برای رفتن به این تالاب منحصر به فرد باید در مسیر چابهار به گواتر به سمت روستای رمین حرکت کنید.


4. جنگل حرا

یکی از زیباترین جاذبه‌های طبیعی چابهار جنگل‌های حرا است که از گونه‌های درختچه‌های حرا در مرداب‌ها رشد کرده‌اند. تراکم این درختچه‌ها یکی از زیباترین جنگل‌های حرا در جنوب کشور را ایجاد کرده‌اند. این منطقه زیبا در ساحل خلیج گواتر و در نزدیکی محل اتصال رودخانه باهوکلات به دریای عمان قرار گرفته است.


5. درخت مکرزن

این درخت که به انجیر معابد نیز معروف است یکی از معروف‌ترین درخت‌های چابهار و دیگر شهرستان های جنوب کشور به شمار می‌رود. اصل این درخت که توانایی ریشه دواندن در شن‌ را دارد به هند شرقی می‌رسد.


6. گورستان‌ های تاریخی چابهار

گورستان‌های قدیمی و عجیب و غریب موجود در چابهار امروز یکی از دیدنی های چابهار به شمار می‌روند. در برخی گورستان‌ها وجود سنگ‌های بسیار بزرگ باعث شده است داستان‌های مختلفی از آنها روایت شود. رمز و راز موجود در این گورستان‌ها یکی از دلایل جذب گردشگران برای بازدید آنها شده است. از جمله این گورستان‌ها می‌توان به گورستان جنیان چابهار در روستای تیس در دامنه کوه فیل بند اشاره نمود. وجود قبرهای بزرگ به سمت شمال شرقی جنوب غربی همچنین وجود چند قبر ایستاده، صندوقچه‌های سنگی، لوح‌ها و تزئینات دیگر بخشی از شگفتی‌های این گورستان است.


7. قلعه گردی (قلعه پرتغالی‌ها)

این قلعه یکی از جاذبه‌های تاریخی چابهار در 5 کیلومتری چابهار در روستای تیس بر روی ارتفاعات یک تپه واقع است و به نام قلعه تیس یا پرتغالی‌ها معروف شده است. این قلعه که جزء آثار باستانی کشور نیز محسوب می‌شود یک اثر باقی مانده از دوران اشکانیان و ساسانیان است. امروزه می‌توان دیوار اطراف قلعه همراه با برج‌های دیدبانی آن را به‌خوبی مشاهده کرد.


8. قلعه انوشیروان

این قلعه که به انوشیروان خان از قوم گیچکی نسبت داده می‌شود متعلق به 300 سال پیش است. برای بازدید از این قلعه باید به دو کیلومتری روستای سنگان مراجعه کنید.
 

9. مسجد جامع ذرک

این مسجد یکی از مساجد قدیمی مربوط به دوران صفویه است. دیوار و ستون‌های این مسجد خشت و گلی است و در سقف آن نخل و گز استفاده شده است.


10. موزه محلی چابهار

موزه محلی چابهار در ساختمان قدیمی مربوط به دوران قاجار بنا شده است. این بنای دو طبقه با سه درب ورودی همراه به مجموعه از اتاق‌ها و راهروهای تو در تو و سکوهای از جنس چوب ساخته شده است.


11. مسجد جامع تیس

یکی از مناطق تاریخی چابهار مسجد جامع تیس است که به سبک مساجد پاکستانی و مساجد موجود در هندوستان ساخته شده است. این مسجد که محل عبادت سنی‌های منطقه به شمار می‌رود با به کار گرفتن شیشه‌های رنگی و معماری بسیار زیبا چشم هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند.


12. مقبره سید غلام رسول

این مقبره، آرامگاه سید غلام رسول با قدمت بیش از 450 سال در شمال غربی چابهار قرار دارد. سبک معماری هندی، با دیواره‌های سفید رنگ دلیل شهرت این مقبره است. تزئینات موجود در آن، طرح و نقشه های موجود بر روز دیوارها نشان می‌دهد که این مقبره در زمان سلجوقیان ساخته شده است. داستان‌های بسیاری در مورد این مقبره وجود دارد از جمله اینکه صاحب این مقبره در شب عروسیش مرده است. بنابراین هرساله دوستداران او در روز سالگرد مرگ او جشن و شادی به پا می‌کنند.

سخن ‌پایانی: در کنار تمام زیبایی‌ها طبیعی، گونه‌های مختلف جانوری و آثار تاریخی به جا مانده از پیشنیان، تماشای ساحل و کشتی‌های باربری و ماهیگیری، می‌توان به ورزش‌های آبی مانند موج‌سواری، بازارهای چابهار و خوراکی‌های خوشمزه این شهر اشاره نمود. معمولاً خوراکی‌های سنتی این شهر از خرما و دیگر محصولات صید شده از دریای عمان تهیه می‌شود. سوغات این شهر معمولاً ادویه‌های خوش عطر و سوزن دوزی‌ها و دیگرصنایع دستی، هنر زنان و مردان این شهرستان است.




منبع: سایت ستاره