جاذبه های گردشگری قزوین را می‌توان به چندین دسته مختلف تقسیم کرد. بسیاری از کارشناسان میراث فرهنگی معتقدند قزوین به دلیل قرار گرفتن در گلوگاه ارتباطی استان‌های شمالی و غربی کشور دستخوش تغییرات بسیار زیادی در طول تاریخ شده است. از این رو آثار تاریخی قزوین به مراتب بیشتر از جاذبه‌های طبیعی می‌باشد. بطوریکه قزوین از نظر تعداد اثر تاریخی رتبه نخست در ایران و سوم در جهان را دارد. قزوین پایتخت بزرگ خوشنویسی ایران است و از جمله خوشنویسان معروف خط پارسی می‌توان به میرعماد قزوینی اشاره کرد. به علاوه چهار فصل را می‌توان در این منطقه از ایران دید، بنابراین تمام فصول برای مسافرت به قزوین مناسب خواهد بود.


جاذبه‌های گردشگری از دیدگاه تاریخی

جاذبه های گردشگری قزوین از دیدگاه تاریخی زیاد است از آثار تاریخی برتر داخل شهر قزوین می‌توان به کاخ چهلستون، موزه شهر، بازار قزوین و سرای سعدالسلطنه، مسجد جامع قزوین، مسجد النبی، حمام قجر، سردر عالی قاپو و خیابان سپه، حسینیه امینی‌ها، آرامگاه حمدالله مستوفی، شاهزاده حسین، دروازه تهران و در کوشک و آب انبارهای قزوین اشاره کرد. حمام قجر: حمام قجر یکی از بزرگترین و قدیمی ترین حمام های شهر قزوین است که در حال حاضر به موزه مردم شناسی تبدیل شده و توسط گردشگران و مسافران این شهر مورد بازدید قرار می گیرد. حمام قجر به دستور شاه عباس صفوی و به وسیله امیر گونه خان در سال ۱۰۵۷ ساخته شده است. این حمام در نخستین سال های ساخت به "حمام شاهی” معروف بود. این حمام با مساحت حدود ۱۰۴۵ متر مربع، دارای سه بخش سربینه، میاندار و گرمخانه است و به دو قسمت زنانه و مردانه تقسیم می شود. اگر از سمت جنوب که درب اصلی در آن سمت قرار گرفته بخواهید وارد ساختمان شوید، هنگام ورود یک راه پله مارپیچی را در مقابل خود خواهید دید که در انتهای آن سربینه قرار گرفته است. در وسط سربینه بزرگ، حوض زیبایی وجود دارد. شش شاه نشین و طاق نما در یک پلان هشت ضلعی از طریق سربینه به گرمخانه پیوند می خورند. سربینه که طرحی مستطیل شکل دارد و از دو طاق جناغی در شرق و غرب آن تشکیل شده، مکانی برای تعویض لباس مراجعین بوده است. لازم به ذکر است که در سمت غرب درب دیگری نیز وجود دارد که به احتمال زیاد مخصوص بانوان بوده است.

کاخ چهلستون: کاخ و موزه چهلستون مهمترین اثر تاریخی قزوین و یکی از نمادهای این شهر است. این کاخ در زمان شاه تهماسب صفوی که قزوین پایتخت ایران بود، ساخته شد و از نمونه همنام خود در شهر اصفهان چند دهه قدیمی‌تر است. در حال حاضر، این کاخ از آن رو که قزوین از مراکز مهم خوشنویسی ایران بوده، به موزه خوشنویسی تبدیل شده و همه روزه از ساعت ۹ تا ۱۸ پذیرای بازدیدکنندگان است. کاخ چهلستون در میدان آزادی (سبزه میدان) قرار دارد.

بازار قزوین و سرای سعدالسلطنه: کاروانسرای سعدالسطنه که به سرای سعدالسلطنه، سرای سعدیه، سرای سعادت و بازارچه سعدالسلطنه نیز معروف است، در مرکز شهر قزوین در خیابان امام خمینی (رشت سابق و پهلوی سابق تر) قرار دارد. ورودی اصلی کاروانسرای سعدالسلطنه از خیابان امام خمینی است که ۴ طاق نما در طرفین داشته و سقف آن نورگیر ندارد و به صورت عرقچین ساخته شده است و خیابان را به حیاط اصلی سرای سعدالسلطنه متصل می سازد. این کاروانسرا دارای محوطه تاریخی بسیار زیبا است که در حال حاضر بزرگ ترین مجموعه کاروانسرایی شهری قزوین محسوب می شود که در عهد قاجار و در زمان ناصر الدین شاه توسط سعدالسلطنه، فرماندار وقت قزوین بنا شده است. کاروانسرای سعدالسلطنه بزرگترین کاروانسرای سر پوشیده جهان و بزرگترین کاروانسرای درون شهری ایران و یکی از معدود کاروانسرا های ایران است که دارای چندین حمام، سرا، تیمچه، شترخان، راسته، چهارسوق، مسجد، چایخانه و … می باشد. نقش این کاروانسرا در گذشته به عنوان یک سرای بازرگانی بوده است.

مسجد جامع قزوین: مسجد جامع قزوین بنایی به سبک چهار ایوانی است که در شهر قزوین واقع شده و در ورودی اصلی آن در خیابان شهدا(سپه سابق) است. این بنا به فرمان هارون الرشید در سال ۱۹۲ هجری ساخته شده است. در یورش مغولان به قزوین، از آنجا که مهمترین مسجد شهر بود، بخشی از آن (از جمله ایوان جنوبی) تخریب شد، ولی در دوره‌های پسین ترمیم گردیده است.

سر در عالی قاپو و خیابان سپه: سردر عالی قاپو یکی از آثار تاریخی و گردشگری در شهر قزوین است که در ابتدای خیابان سپه – نخستین خیابان ساخته شده در ایران – قرار دارد. این بنا سردر یکی از هفت در ورودی به ارگ سلطنتی صفویان بوده است؛ و در اصلی جنوبی است که به خیابان و میدان شاه باز می‌شده و تنها در از این مجموعه است که اکنون به یادگار مانده است.


جاذبه‌های گردشگری قزوین از دیدگاه طبیعت گردها

پارک جنگلی باراجین، باغستان سنتی قزوین، کهنه باغستان، آبشار ورچر و ایوان سنگی نیاق از جاذبه‌ های گردشگری قزوین از نوع طبیعی هستند. به علاوه اگر به کوهنوردی علاقه دارید می‌توانید به قله‌های مردمی، سلطان ویس، یخبند و قله کافرمیدان بروید. از معروف قزوین می‌توان به رودخانه‌های ارنزک، دیزج، وشته، دلی چای و زویار را نام برد.کهنه باغستان: کهنه باغستان نام تنگه ای سرسبز و خوش آب و هوا در شمال شهر قزوین است . این تنگه از ابتدای جاده بهرام آباد آغاز شده و تا نزدیکی روستای نیاق امتداد دارد.

باغستان های سنتی قزوین: باغستان سنتی قزوین نمونه‌ای از کشاورزی سنتی پیشینیان است که تا امروز به حیات خود ادامه داده است و همچنان در زندگی اهالی شهر قزوین حضور دارد. این باغ‌ها همواره در طول تاریخ نقش مهمی در اقتصاد شهر داشته‌اند. باغستان سنتی توسط پنج رودخانه‌ی فصلی و سیلابی آبیاری می‌شوند.

آبشار ورچر: یکی از زیباترین و دیدنی ترین جاذبه های گردشگری قزوین، آبشار ورچر است که به دلیل دوری آبشار از مسیرهای اصلی و جاده فقط پذیرای اهالی روستا، دوستداران طبیعت و کوه نوردان است. ارتفاع این آبشار به بیش از ۳۰ متر می رسد و محصور شدن در بین صخره های عظیمی که در اطراف آن قرار دارد، به ویژه در ماه اردیبهشت که پر آب و سر سبز است زیبایی و جاذبه با شکوهی دارد.

رودخانه ارنزک: رودخانه ارنزک (یا رودخانه ارنجک) رودخانه ای در شمال شرق شهر قزوین است. این رودخانه از نزدیکی روستای میزوج واقع در ۲۰ کیلومتری شمال قزوین سرچشمه می گیرد و پس از گذشتن از منطقه باراجین در محله باقر آباد به باغستان می ریزد.


کلام آخر

برای دیدن قزوین حداقل سه الی پنج روز باید وقت گذاشت. البته اگر طالب دیدن شهرهای اطراف قزوین هستید، بهتر است زمان بیشتری را به مسافرت خود اختصاص بدهید. جاذبه های گردشگری قزوین بسیار مختلف است از این رو داشتن یک فرد آشنا یا راهنما برای دیدن مکان‌های تاریخی، مذهبی و جاذبه‌های طبیعی توصیه می‌شود.


منبع: سایت ستاره