تکنیک‌های غلبه بر افکار منفی و مثبت اندیشی ممکن است برای کمک کردن به شما جهت مدیریت کردن ترس‌ها، انواع اضطراب ها و افکار منفی که در کارهای کوچک ظاهر می‌شوند، کافی باشند. اما برای اتفاقات بزرگ‌تر لازم است یک برنامه‌ی عملکردی تهیه کنید. این برنامه‌ به شما کمک می‌کند تا به شکلی مؤثر با هر مشکل یا حواس پرتی مقابله کنید و به شکلی مثبت و با ذهنی متمرکز عمل کنید.

استرس در فن بیان کجاها بیشتر اتفاق می افتد؟

خیلی جاها بوده که در هنگام صحبت کردن، استرس گرفته‌ایم.
 

به این نمونه‌ها توجه کنید:

شما یک مدیر هستید و می‌خواهید در جمع کارمندانتان حرف بزنید یا آن‌ها را یک به یک به اتاقتان فرا بخوانید و با آن‌ها صحبت کنید.
شما یک دانشجو هستید که آخر این هفته، جلسه دفاع از پایان نامه یا کنفرانس در کلاس دارید.

شما قرار است با شخص مهمی جلسه داشته باشید و نکاتی را به او بگویید.
شما برای مصاحبه جهت تصدی یک پست عالی به مصاحبه شغلی دعوت شده‌اید.
و …
در تمام این موارد، فن بیان، نقش اساسی را بازی می‌کند و احتمالاً در همه این موارد هم استرس در فن بیان، انکار ناپذیر و غیرقابل پیشگیری
 

نشانه‌های استرس در فن بیان چیست؟

استرس در فن بیان نشانه‌های زیادی دارد از جمله:


نفس کم آوردن و احساس اختلال در تنفس
خشک شدن دهان
تپش قلب

سرد شدن دست‌ها
عرق کردن دست‌ها و پیشانی
ور رفتن با دست‌ها و یا جویدن ناخن‌ها

احساس اسپاسم عضلانی و سفت شدن عضلات دست و پا
عدم تمرکز و احساس از یاد بردن مطالب
و…
 
 

از تلاش برای حفظ خونسردی خود دست بردارید

اکثر مردم بر این باورند که تلاش برای حفظ خونسردی، بهترین راه برای از بین بردن اضطراب ناشی از سخنرانی و کاهش استرس هنگام ارائه است.

یکی از استادان دانشگاه هاروارد به تازگی تحقیقی را منتشر کرده که نشان می‌دهد این تکنیک متاسفانه موثر نیست. راهکار بهتر این است که وحشت خود را به  هیجان تبدیل کنید. در این تحقیق، افرادی که در هنگام سخنرانی، اعلام کردند که هیجان زده هستند، شایسته‌تر و مقتدرتر به نظر می‌رسیدند.
 

با خودتان حرف بزنید

هنگامی که به خود می‌گویید “فرشید، تو می‌توانی!” ممکن است کمی عجیب به نظر برسد، اما تحقیقی در این زمینه نشان می‌دهد که افرادی که خود را با اسم، مورد خطاب قرار می‌دهند، در هنگام سخنرانی در حضور جمع، بهتر از افرادی عمل می‌کنند که از ضمیر “من” استفاده می‌کنند.

ممکن است دلیلش این باشد که هنگامی که فردی خود را با اسم، مورد خطاب قرار می‌دهد مانند این است که در حال نصیحت کردن یک دوست است و اینکار بسیار راحت‌تر از آن است که تلاش کنید اعتماد به نفس خود را بالا ببرید.

سناریوی “بدترین موقعیت” را تمرین کنید

محققان اظهار می‌کنند “بدبینی تدافعی” می‌تواند به برخی از افراد کمک کند تا اضطراب خود را کنترل کنند و عملکرد بهتری در سخنرانی‌ها داشته باشند. در واقع، اگر برایتان سوال است که چگونه موقع صحبت استرس نداشته باشیم، به اشتباهاتی که ممکن است در هنگام سخنرانی انجام دهید فکر کنید و اینکه چگونه می‌توانید آنها را مدیریت کنید.

بنابراین اگر می‌ترسید هنگام سخنرانی دچار لکنت شوید و یا مطالب را فراموش کنید، سعی کنید همه‌ی این موارد و راه‌حل‌های خود برای مدیریت این مشکلات را در ذهنتان تصویرسازی کنید. این کار به شما کمک می‌کند در هنگام مواجه با این مشکلات در سخنرانی خود، شانس بیشتری برای اصلاح اشتباهات خود داشته باشید زیرا همه‌ی این موارد را از قبل پیش‌بینی کرده و برای حل آن‌ها برنامه‌ریزی کرده‌اید.



استفاده از ابزار

برای آماده کردن برنامه‌ی عملکردی، کار را با مشخص کردن تمام گام‌هایی که برای رسیدن به نتیجه باید طی شود، شروع کنید.

مراحل را به اندازه‌ی کافی به عقب ببرید طوری که بتوانید تمام نیاز‌ها را مشخص کنید. تمام گام‌های فیزیکی و ذهنی مورد نیاز را فهرست کنید:
-ابزار مورد نیاز را بررسی کنید و آنهایی را که به درستی کار نمی‌کنند، تعمیر یا تعویض کنید.
-به محلی که قرار است در آنجا اجرا داشته باشید، بروید.

-لوازم و وسایل خود را آماده و مقدمات لازم را فراهم کنید.
-منتظر شروع اجرا باشید و خود را آماده کنید.

-سخنرانی را شروع کنید.

سپس بر روی هر یک از این مراحل کار کنید و به موارد زیر فکر کنید؛
-چه ابزارها یا برنامه‌‌ریزی‌هایی ممکن است در هر مرحله به درستی کار نکند.
-هر گونه حواس‌پرتی یا افکار منفی که به اعتماد به نفس شما آسیب می‌زند و مانع از این می‌شود که در آغاز و در حین کار ذهنی مثبت و متمرکز داشته باشید.

همه‌ی چیزهایی را که ممکن است درست کار نکنند، بررسی کنید. احتمال اینکه مشکلی پیش بیاید را بسنجید. ممکن است خیلی از چیزهایی که شما فهرست کرده‌اید، بسیار نامحتمل باشند. اگر امکانش هست این موارد را نادیده بگیرید و از برنامه‌تان حذف کنید.

 

 به احتمالات باقی مانده توجه کنید، ممکن است در یکی از سه دسته‌ی زیر جای بگیرند:

1. چیزهایی که شما می‌توانید با اندیشیدن تمهیدات لازم مانع‌شان شوید. می‌توانید با داشتن برنامه‌های پشتیبانی یا فراهم کردن تجهیزات اضافی یا یدکی، مانع این مشکلات شوید.

2. چیزهایی که می‌توانید با صرف نظر کردن از ریسک‌های غیرضروری مانع آنها شوید.

3. چیزهایی که می‌توانید با یک واکنش از پیش برنامه ریزی شده یا با استفاده از یک تکنیک مناسب مدیریت استرس، آنها را مدیریت کنید.

برای مثال اگر برای ارائه‌ و سخنرانی‌تان نیاز به یک پروژکتور دارید، می‌توانید به فکر یک پروژکتور پشتیبان باشید و نیز صفحات ارائه را چاپ کنید تا در صورتی که هر یک از این تمهیدات کار‌ساز نبود، بتوانید از آن‌ها استفاده کنید. کمی زودتر از زمانی که واقعا لازم است حرکت کنید تا در صورت تأخیر در سفر، باز هم زمان کافی داشته باشید.

همچنین می‌توانید به فکر جایگزین‌های مناسبی برای زمانی باشید که برنامه‌ی سفرتان دچار مشکل شده است. اگر مجبور هستید پیش از کارتان در یک محل نامناسب منتظر بمانید از تکنیک‌های آرامش بخش برای آرام و مثبت نگه‌ داشتن ذهن‌تان استفاده کنید.

 



تمام اطلاعاتی را که برای واکنش سریع و مناسب نیاز دارید جمع‌آوری کنید و مطمئن شوید که از همه‌ی منابع ممکن استفاده کرده‌اید.

همچنین می‌توانید از افکار مثبت برای مقابله با ترس و افکار منفی قبل از انجام و نیز در حین کار استفاده کنید. از توانایی پیش‌بینی استرس استفاده کنید تا مطمئن شوید به خوبی برای مدیریت استرس آماده شده‌اید. سپس از تکنیک‌های آگاهی از افکار، تفکر عقلانی و تفکر مثبت برای ایجاد افکار مثبت استفاده کنید تا اعتماد به نفس‌تان را حفظ کنید و افزایش دهید.

برنامه‌تان را روی یک کاغذ به صورتی خوانا بنویسید تا بتوانید بر اساس آن کار کنید. هنگامی که برای کارتان آماده می‌شوید یا در حال انجام کار هستید، این کاغذ را همراه خود داشته باشید و هر وقت که احساس کردید نیاز است، به آن مراجعه کنید.

نکته:
خواندن مقاله چگونه بر استرس خود هنگام سخنرانی غلبه کنیم نیز کمک زیادی برای مواجهه با این نوع استرس به شما خواهد کرد.


هشدار:
استرس می‌تواند مشکلات جدی سلامتی ایجاد کند و در موارد خیلی شدید می‌تواند باعث مرگ شود. اگر‌چه اثبات شده است که این تکنیک‌های کاهش استرس می‌توانند اثر مثبتی داشته باشند،

اما فقط برای راهنمایی هستند و خوانندگان این مقاله، اگر نگران بیماری‌های ناشی از استرس زیاد هستند یا اگر استرس موجب شده است که برای مدت طولانی غمگین باشند، باید از توصیه‌های متخصصان سلامت استفاده کنند.

همچنین باید پیش از هرگونه تغییر جدی در رژیم غذایی یا سطح عملکرد با یک متخصص سلامت مشورت شود.


منبع: هیئت تحریریه پرتال فرهنگی راسخون