خطر تولد نوزاد با وزن کم در زنانی که در دوران بارداری از مکملهای مولتی ویتامین استفاده می کنند، به طور قابل توجهی کاهش می یابد. مصرف مکمل های ویتامینی به میزان قابل توجهی (۲۳ درصد) از خطر تولد نوزاد کم وزن و کوچک می کاهد. وزن تولد معمولا تحت تاثیر عوامل مختلفی از جمله سلامت روانی و وضعیت تغذیه مادر است و نوزادانی که دو کیلو و ۵۰۰ گرم یا کمتر وزن داشته باشند، دچار کاهش وزن هستند که این حالت ممکن است با افزایش خطر مرگ و میر همراه باشد.
 
مشاغل پر استرس برای سلامت افراد بسیار مضر است، زیرا باعث افزایش فشار خون، بروز اختلال در خواب و ایجاد مشکل در روابط می شود. اما مطالعات نشان می دهد این مشکلات به اینجا ختم نمی شود و باید اعتراف کرد که مشاغل پر استرس بر قدرت و توان باروری زنان نیز تاثیر سوء خواهند داشت.البته هر نوع مولتی ویتامینی قابل اطمینان و استاندارد نیست، بنابراین حتما باید تحت نظر پزشک خود از این مکمل ها استفاده کنید و از مصرف خودسرانهی آنها بپرهیزید. برخی از مولتی ویتامین ها نامرغوب یا آلوده هستند؛ مثلا یک شرکت آزمایشگاهی به نام «کانسامرلب» در آمریکا ادعا کرده است که بیش از ۳۰ درصد محتویات و مواد تشکیل دهنده مولتی ویتامین هایی که اخیرا از سوی کارشناسان این شرکت مورد آزمایش قرار گرفته اند، به میزان قابل توجهی کمتر یا بیشتر از حد استاندارد بوده و یا آلوده به سرب بوده اند.
 

مصرف مولتی ویتامین در کنار یک تغذیه کامل و مناسب

کانسامرلب (ConsumerLab) یک شرکت خصوصی در نیویورک است که به طور مستقل محصولاتی را که روی سلامت و تغذیه مردم تاثیر گذارند، مورد ارزیابی و آزمایش قرار می دهد و اطلاعاتی را در این زمینه در اختیار مصرف کنندگان می گذارد. این شرکت اخیرا روی کیفیت مولتی ویتامین ها، تحقیق و آزمایش انجام داده و اعلام کرده است که چند نمونه از این محصولات که سه تای آنها ویژه کودکان است، بیش از حد استاندارد دارای موادی از قبیل ویتامین A اسید فولیک، نیاسین و روی هستند که این امر می تواند سلامت مصرف کنندگان را به خطر بیاندازد. برای مثال دوز توصیه شده برای مصرف ویتامین A در اطفال روزانه ۱۳۰۰ واحد بین الملل و آخرین حد قابل تحمل آن ۳۰۰۰ واحد است، در حالی که در برخی از این مولتی ویتامینها ۵۰۰۰ واحد ویتامین A مشاهده شده است.
 
مصرف زیاد این ویتامین در کوتاه مدت سبب تهوع و تاری دید می شود و در طولانی مدت باعث نرمی استخوانها و بروز مشکلات کبدی می شود. بر اساس گزارش این شرکت، در مورد سایر مواد تشکیل دهنده مولتی ویتامین ها نیز موارد مشابهی دیده شده که نگران کننده است. همیشه به خاطر داشته باشید که مصرف مولتی ویتامین ها در کنار یک تغذیه کامل و مناسب می تواند موثر و مفید باشد، یعنی فکر نکنید با مصرف مکمل ها به تنهایی می توانید سلامتی خود را حفظ کنید.
 

شغل پر استرس، مناسب خانم ها نیست

مشاغل پر استرس برای سلامت افراد بسیار مضر است، زیرا باعث افزایش فشار خون، بروز اختلال در خواب و ایجاد مشکل در روابط می شود. اما مطالعات نشان می دهد این مشکلات به اینجا ختم نمی شود و باید اعتراف کرد که مشاغل پر استرس بر قدرت و توان باروری زنان نیز تاثیر سوء خواهند داشت.
 
استرس های کاری و رقابت برای موفقیت شغلی باعث ایجاد تغییراتی در سطح هورمون ها شده و هورمون استروژن موجود در خون زنان، با هورمون مردانه تستوسترون، جایگزین می شود.
این هورمون مردانه باعث ایجاد قدرت بیشتر، استقامت، تحمل و حس رقابت می شود. از طرفی مطالعه ای در سال ۲۰۰۴ نشان داد، زنانی که دارای هیکلی مشابه ساعت شنی می باشند، ۳۰ درصد بیشتر از زنان دارای هیکل پرانحنا (هیکل مردانه)، دارای هورمون تولیدمثلی به نام استرادیول هستند و احتمال باروری در این زنان، سه برابر بیشتر است.
 
هورمون مردانه ای که باعث ایجاد قدرت در زنان هنگام کار می شود، باعث تجمع چربی ها در ناحیه کمر آنها نیز می شود که همین مساله مقدار استروژن خون را پایین می آورد. از طرفی ثابت شده است استرسهای شغلی، باعث کاهش دو هورمون اساسی و موثر در تخمک گذاری می شود و زنان دارای شغل های پر استرس بیشتر در معرض خطر خواهند بود.
 
به هر حال گفته شده، ورزش، تغذیه مناسب و سپری کردن زمانی در کنار دوستان و خانواده، روش هایی است که می تواند تعادل و توازن را در این زندگی پرجنجال ایجاد کند.
 

مصرف کافی اسیدفولیک در زنان مهم است

اسید فولیک یکی از ویتامینهای گروه B است که مصرف آن به خصوص برای زنانی که قصد باردار شدن دارند، یا باردار هستند، اهمیت دارد. این ویتامین به پیشگیری از نقایص هنگام تولد در مغز و نخاع نوزاد کمک می کند. اسید فولیک در عین حال برای مردان و زنان در هر سنی سودمند است. برخی تحقیقات نشان داده اند که این ویتامین ممکن است از بروز: حمله قلبی - سکته مغزی - برخی از سرطان ها - بیماری آلزایمر پیشگیری کند.
 
در مورد مقدار مناسب دریافت اسیدفولیک برای خودتان با پزشک مشورت کنید. دستورالعمل کلی در مورد دریافت اسید فولیک در زنان به این صورت است:
*زنانی که می خواهند باردار شوند، باید روزانه ۴۰۰ میکروگرم اسیدفولیک دریافت کنند.
*زنان باردار روزانه به ۶۰۰ میکروگرم اسید فولیک نیاز دارند.
* زنانی که بچه شیر می دهند، روزانه به ۵۰۰ میکروگرم اسید فولیک نیاز دارند.
* زنانی که قبلا نوزادی دچار نقایص عصبی هنگام تولد مانند اسپینا بیفیدا بیرون زدگی نخاع از مهره ها) یا آنسفالی (نداشتن مغز) داشته اند و می خواهند دوباره باردار شوند، باید با پزشک خود مشورت کنند. این زنان ممکن است روزانه به ۴۰۰۰ میکروگرم اسیدفولیک نیاز داشته باشند.
 
دیابت یا بیماری قند، به علت ناتوانی بدن در تولید یا مصرف هورمون انسولین پدید می آید. انسولین ماده ای است که توسط لوزالمعده تولید می شود و باعث می شود قند، مورد استفاده بدن قرار گیرد.
 

تست قند خون

ما اکنون می دانیم که کلید یک بارداری سالم برای خانم های مبتلا به دیابت، کنترل قند خون است. کنترل قند خون باید پیش از دوران و در طول دوران بارداری انجام گیرد. کنترل دقیق قند خون، به معنی نگهداری غلظت قند خون نزدیک حد طبیعی است. برای رسیدن به این کنترل لازم است تعادل صحیحی بین مصرف مواد غذایی، ورزش و تزریق انسولین برقرار گردد. از این رو لازم است قند خونتان را مرتب بررسی کنید.
با کنترل قند خون و مراقبتهای صحیح پزشکی، احتمال یک بارداری بدون مشکل و تولد نوزاد سالم همانند مادران غیر دیابتی خواهد بود. علی رغم پیشرفتهای اخیر، در نوزادان متولد شده از مادران دیابتی به ویژه آنهایی که کنترل قند خون مناسبی نداشته اند، هنوز هم خطر پیدایش نقایص مادرزادی بیشتر است.
 
قند خون و کتونها که در خون مادر با غلظت بیش از حد طبیعی وجود دارند، از جفت می گذرند و وارد بدن جنین می شوند و احتمال تولد نوزاد با نقایص مادرزادی را افزایش می دهند. بنابراین کنترل درست قند خون پیش از دوران بارداری بسیار مهم است. به دلیل افزایش میزان قند خون جنینی، لوزالمعده جنین، انسولین بیشتری می سازد، ولی بعد از تولد نوزاد، توقف ترشح انسولین در بدن او مشکل است. بنابراین ممکن است سطح قند خون نوزاد، پایین بیفتد.

 
منبع: 9 ماه انتظار شیرین، بتول جعفری گلستان، چاپ دوم، نوید حکمت، قم 1396