این روزها مطالعات زیادی در مورد فواید و زیان های احتمالی قهوه و نوشیدنی های کافئین دار انجام می شود که به نظر می رسد با توجه به شیوع اخیر مصرف این نوع نوشیدنی‌ها، لازم است مردم کشور ما هم به نتایج آنها توجه زیانهای قهوه برای مادران باردار داشته باشند. یکی از تازه ترین این مطالعات در مورد نقش کافئین در بالا بردن احتمال سقط جنین است.
 
طی مطالعه ای که در مرکز مطالعات کایسر در آمریکا انجام شده، مشخص شده مصرف بیش از ۲۰۰ میلی گرم کافئین در روز، در ماههای اول بارداری، می تواند احتمال سقط جنین را افزایش دهد. این مطالعه تنها به نقش قهوه اشاره ندارد، بلکه میزان کافئین مصرفی روزانه را مورد بررسی قرار داده است. کافئین می تواند در نوشیدنی های مختلف وجود داشته باشد، از جمله در چای، نوشابه های کولادار، نوشابه های موسوم به نوشابه های انرژی زا و همچنین شکلات.
 
بنابراین نتایج این بررسی، باید در مورد همه این نوشیدنی ها و خوراکی های تعمیم داده شود. هم اکنون مراکز ارائه استانداردهای غذایی، مانند اداره استاندارد تغذیه ای انگلستان، میزان کافئین مجاز مصرفی برای زنان باردار را، ۳۰۰ میلی گرم اعلام کرده اند و تصریح شده که مقادیر کمتر از این برای زنان باردار هیچگونه خطری ندارد. این میزان کافئین تقریبا معادل ۴ فنجان متوسط قهوه معمولی است.
 
از آنجا که احتمال سقط جنین، به خصوص در ماه های اول، بسیار زیاد است، به همه زنان باردار توصیه می شود در این دوره تا آنجا که ممکن است از مصرف نوشیدنی های کافئین دار اجتناب کنند. در مطالعه جدید مقادیر کمتر هم خطرناک توصیف شده، چنانکه مجریان آن می گویند مطالعاتشان نشان داده احتمال سقط جنین در بین زنانی که تا هفته بیستم بارداری، ۲۰۰ میلی گرم کافئین دریافت می کردند، ۱۵ درصد بود، در حالی که این رقم در بین سایرین، ۱۲ درصد بود و با افزایش میزان کافئین دریافتی، احتمال سقط جنین نیز تا ۲۵ درصد بیشتر می شد. میزان کافئین مجاز مصرفی برای زنان باردار را، ۳۰۰ میلی گرم اعلام کرده اند و تصریح شده که مقادیر کمتر از این برای زنان باردار هیچگونه خطری ندارد. این میزان کافئین تقریبا معادل ۴ فنجان متوسط قهوه معمولی است.بر اساس مطالعات گوناگونی که پیش از این انجام شده بود، مشخص شده که کافئین از جفت عبور می کند و به جنین می رسد. با این حال اثر آن در کاهش رشد جنین هنوز اثبات نشده و حتی در برخی مطالعات رد شده بود، به عنوان مثال، مطالعه ای که سال ۲۰۰۳ در مؤسسه تحقیقاتی کارولینسکای سوئد و با همکاری دانشگاه اوپسالا انجام شده بود، تأثیر کافئین و قهوه را بر کاهش رشد جنین رد کرده بود.
 
با وجود دقت و جامعیت این مطالعه خاص، باز هم اداره استانداردهای تغذیه ای انگلستان اعلام کرده که قصد ندارد در محدوده مجاز مصرف کافئین برای زنان باردار تجدید نظر کند. به گفته کارشناسان این اداره، برای تعیین استانداردهای تغذیه ای، باید مطالعات متعدد صورت بگیرد تا فایده محدودیت های بیشتر، روشن تر شود.
 
اما همان طور که اشاره شد، این مطالعه جدید، که در آخرین شماره نشریه بیماریهای زنان و زایمان آمریکا منتشر شده، هشدارهای جدی می دهد. به گفته این محققان، از آنجا که احتمال سقط جنین، به خصوص در ماههای اول، بسیار زیاد است، به همه زنان باردار توصیه می شود در این دوره تا آنجا که ممکن است از مصرف نوشیدنی های کافئین دار اجتناب کنند.
 

مقایسه ای بین سزارین و زایمان طبیعی

زایمان به دو صورت طبیعی و غیر طبیعی انجام می گیرد که سزارین روش غیر طبیعی است. زایمان به روش سزارین در صورتی انجام می گیرد که جان مادر و نوزاد در خطر باشد. سزارین عمل جراحی بزرگی است که تمام عوارض اعمال جراحی را مقایسه ای بین سزارین و زایمان طبیعی دارد.
 
یک عمل سزارین نیازمند تجهیزات، نیروهای متخصص از قبیل متخصص زنان، بیهوشی و جراح است و این عمل هزینه بسیاری را برای بیمار و بیمارستان در بردارد. عفونت و خونریزی در زنانی که زایمان به روش سزارین انجام می گیرد، نسبت به کسانی که به صورت طبیعی زایمان می کنند، بیشتر است.
 
زنانی که به صورت غیر طبیعی زایمان می کنند تا مدت ها نمی توانند، کارهای خود را انجام دهند. عفونت و خونریزی در زنانی که زایمان به روش سزارین انجام می گیرد، نسبت به کسانی که به صورت طبیعی زایمان می کنند، بیشتر است.در سزارین با این که تاریخ دقیق زایمان مشخص می شود، ولی ممکن است، اشتباهی صورت گیرد و بچه نارس به دنیا بیاید.
 
درد در زایمان طبیعی، بعد از آن، از بین می رود؛ به طوری که فاصله شروع زایمان تا پایان آن درد وجود دارد و بعد از زایمان درد بسیار کم است. با روش هایی دردهای زایمان طبیعی را می توان کاهش داد که از مهمترین آنها می توان به مواردی چون استفاده از ماساژ، انجام زایمان در محلی که فرد در آن احساس راحتی کند به طوری که خلوت مادر رعایت شود و اجازه ورود یک نفر همراه در اتاق زایمان، اشاره کرد.
 
روش های متفاوتی چون روش های غیر دارویی و دارویی برای کاهش درد زایمان در یک زایمان طبیعی به کار می روند. متداول ترین روش غیر دارویی عبارت است از آماده سازی روانی بیمار قبل از زایمان که در این روش با آموزش صحیح نحوه تنفس و تمرکز زیاد، احساس درد کاهش می یابد.
 
اساس آن بر این واقعیت است که اضطراب و ناآشنایی با مراحل زایمان، درد را تشدید می کند و از این رو حمایت روانی از بیمار، درد را کاهش خواهد. درد زایمان طبیعی به صورت مداوم نیست، ممکن است ۳۰ ثانیه تا ۶۰ ثانیه مادر درد داشته باشد و ۲ دقیقه بدون درد باشد. تحقیقات در بیشتر کشورهای پیشرفته بیانگر این است که زایمان های طبیعی بهتر از زایمان های سزارین است. ۸۵ درصد از زایمان ها طبیعی است و ۵ تا ۱۵ درصد به خاطر حفظ جان مادر و نوزاد باید به صورت سزارین انجام شود.
 
میزان خونریزی زنان بعد سزارین ۲ برابر زایمان طبیعی است و احتمال عفونت زنان بعد عمل سزارین بسیار بیشتر از زایمان طبیعی است. برای زایمان سزارین باید مرکزی با تمام تجهیزات کامل وجود داشته باشد. در یک اتاق عمل معمولی نمی توان این کار را انجام داد. اگر مادری به داروی بیهوشی حساس باشد ممکن است عوارضی برای آن به وجود آید و احتمال ایجاد عوارض وابسته به بیهوشی، در سزارین خیلی بیشتر از زایمان بدون درد است.
 
ممکن است که پس از عمل زایمان، عوارض ریوی در مادر به وجود آید و هم آغوشی مادر و نوزاد در عمل سزارین به خوبی برقرار نمی شود. زنی که عمل سزارین انجام میدهد ۵ تا ۱۰ روز بعد از زایمان قادر به انجام کارهای شخصی خود نیست. طبق آماری که در سال ۸۶ وجود دارد ۵ / 40 درصد زایمان ها در کشور ما به صورت سزارین و ۴ / ۵۹ درصد به صورت طبیعی بوده است.
 
منبع: 9 ماه انتظار شیرین، بتول جعفری گلستان، چاپ دوم، نوید حکمت، قم 1396