غذاهای زیادی وجود دارد که برای سلامتی زنان باردار مفید است و در مقابل آن، غذاهایی نیز وجود دارد که علاوه بر اینکه سلامت مادر را تهدید می کند، به جنین نیز خطراتی را وارد می کند.
 
زنان باردار باید از مواد غذایی غیر پاستوریزه پرهیز کنند، زیرا باعث آسیب جنین و همچنین مادر می شود و اختلالاتی از جمله آسیب دیدن جفت، عفونت های خونی و یا مسموم شدن جنین و یا حتی سقط جنین را منجر شود.
 
شیر و پنیر نیز از موادی است که در خوردن آن باید احتیاط و از پاستوریزه آن استفاده شود. زنان باردار از پنیرهایی که به وسیله کپک آماده و تهیه می شوند، بپرهیزند.
 

تخم مرغ خام

غذاهای خام و پخته نشده به خصوص تخم مرغ ممکن است حاوی salmonella باشد که خطرات زیادی را برای جنین و مادر به دنبال دارد. توجه داشته باشید که تخم مرغ باید با حرارت ۱۶۰ درجه سانتیگراد آماده و به خوبی پخته شود و از سفت شدن زرده و سفیده آن اطمینان حاصل کنید. بدیهی است که در طی بارداری تحت هیچ شرایطی نباید از دخانیات و مواد الکلی استفاده کرد، مصرف الکل در طی بارداری خطرات جبران نشدنی زیادی را برای جنین به دنبال خواهد داشت که شایع ترین آنها عقب ماندگی ذهنی می باشد.علاوه بر تخم مرغ غذاهای دیگری مانند کیک کره ای، خمیر کیک، مخلوط زرده تخم مرغ و شیر و غذاهایی که مرکب از گوشت و آرد می باشد از جمله غذاهایی هستند که خام آنها ضررهای زیادی برای مادر و جنین دارد.
 

سبزیجات خام

با وجود اینکه استفاده از سبزیجات در دوران بارداری توصیه زیادی شده است اما بهتر است که تا حد امکان از سبزیجات خام مثل استفاده آن در سالاد و یا ساندویچ پرهیز کنید. سبزیجات خام محتوى salmonella است و به همین دلیل بهتر است از سبزیجات پخته استفاده شود زیرا salmonella با شستن معمولی پاک نمی شود. از مضرترین سبزیجاتی که حتما باید پخته شود می توان لوبیا و باقالی، یونجه، شبدر و تربچه را نام برد.
 
از مهمترین گوشت هایی که مورد استفاده افراد زیادی قرار می گیرد می توان گوشت مرغ را نام برد و از آنجایی که گوشت خام حاوی E . coil و listeria میباشد حتما باید به خوبی پخته شود. همچنین مطمئن شوید که گوشت در دمای ۱۶۰ درجه سانتیگراد پخته شود و سپس مورد استفاده قرار بگیرد. گوشت‌های کنسرو شده نیز می تواند جایگزین خوبی برای انواع گوشتها باشد، همچنین هات داگ و همبرگر، گوشت مرغ، سوسیس و کالباس از جمله غذاها و گوشتهایی هستند که حتما باید در دمای بالا پخته شوند و در غیر این صورت برای زنان باردار ممنوع می باشند.
 

گوشت ماهی که محتوی جیوه است

انواع خاصی از ماهی ها وجود دارند که به خاطر بالا بودن سطح جیوه در آنها باید در دوران بارداری از خوردن آنها پرهیز شود زیرا باعث اختلال در مغز و تاخیر در رشد اندامهای جنین می شود که کوسه ماهی، اره ماهی، شمشیر ماهی، ماهی خال خالی، ماهی استومری، سفره ماهی و نیزه ماهی از جمله آنها هستند. البته بهترین راه، استفاده از ماهی هایی است که سطح جیوه در آنها پایین است مانند ماهی پهن و کولی.
 
بدیهی است که در طی بارداری تحت هیچ شرایطی نباید از دخانیات و مواد الکلی استفاده کرد، مصرف الکل در طی بارداری خطرات جبران نشدنی زیادی را برای جنین به دنبال خواهد داشت که شایع ترین آنها عقب ماندگی ذهنی می باشد. علاوه بر این بیماری های دیگری را نیز از جمله بیماریهای قلبی، اختلال در سیستم عصبی و مغز در جنین به وجود می آورد.
 

مادران باردار هله هوله نخورند

تحقیقات نشان میدهد، مادرانی که در دوره بارداری خود هله هوله می خورند، در واقع خطر ابتلا به چاقی را در کودکان خود افزایش می دهند. همچنین کودکانی که از این مادران متولد می شوند بیشتر به بیماری دیابت، افزایش کلسترول و فشار خون مبتلا می شوند.
 
به گفته محققان در صورتی که مادران شیرده تغذیه مناسبی نداشته باشند، خطرات مشابهی در انتظار فرزندانشان خواهد بود.از سوی دیگر در صورتی که افزایش وزن مادران در طی بارداری بیش از حد معمول باشد، احتمال بروز چاقی در کودکان آنها افزایش می یابد. : این در حالی است که در ۲۰ سال اخیر با توجه به ورود انواع و اقسام هله هوله‌های چرب و شیرین به بازار، تعداد کودکان چاق سه برابر شده است.
 
نکته قابل توجه این است که نوزادان پسری که از مادران هله هوله خور متولد می شوند، در مقایسه با نوزادان دختر چاق تر می شوند.
 
پزشکان می گویند: هر چند عوامل متعددی در بروز چاقی موثر است، اما به طور حتم تغذیه غلط مادران یکی از این موارد است.به گفته آنها هر چند پرهیز غذایی دشوار است، ولی مادران باید از چند ماه قبل از بارداری تا پایان دوره شیردهی از خوردن هله هوله خودداری کنند تا حداقل یکی از عوامل چاق شدن کودکانشان را حذف کرده باشند.
 
همچنین پزشکان توصیه کرده اند که زنان باردار روزانه بیشتر از ۸ساعت در معرض امواج الکترومغناطیس که در رایانه، تلفن همراه، دستگاه های مایکروویو و به میزان بسیار کم در تلویزیون وجود دارد، قرار نگیرند. یک متخصص بابیان این مطلب گفت: این امواج ممکن است بر روی رشد جنین تاثیر گذار باشد.
 
حتی تحقیقات نشان داده امواجی که در رایانه وجود دارد می تواند بر کیفیت اسپرم مردان نیز تاثیر بگذارد و باعث عقیم شدن آنها شود. استفاده از رایانه این روزها یکی از الزامات زندگی شده است، استفاده از این دستگاه نه فقط در محیطهای کاری بلکه در خانه ها هم به شدت افزایش پیدا کرده است.
 
رایانه با تمام کارگشایی که برای بشر داشته ضررهایی را هم به جسم او وارد می کند. کارشناسان بهداشت حرفه ای و ارگونومی معتقدند کار با رایانه عوارضی به همراه دارد، از جمله مهم ترین آنها، می توان به مشکلات بینایی برای کاربر، عوارض مفصلی و عضلانی، استرس و تنفس گازهای مضر متصاعد شده از رایانه اشاره کرد.
 

منبع: 9 ماه انتظار شیرین، بتول جعفری گلستان، چاپ دوم، نوید حکمت، قم 1396