اهواز شهر نفت، شهر پرفراز و نشیب تاریخ و بخشی از تمدن جدانشدنی ایران است که مردمان خونگرم و فرهنگ خاص و منحصر به فرد این خطه، به جذابیت آن افزوده است. سفر به اهواز یکی از ملزومات ایرانگردی و برای هر شخصی که می‌خواهد با فرهنگ این سرزمین آشنا شود یکی از واجبات به حساب می‌آید. در این شهر شما می‌توانید آثار تاریخی فراوانی از جمله پل سفید، رود کارون، موزه، بازارهای شبانه روزی، بنای معین التجار، کلیسای سورت و... را مشاهده کنید. اما اگر می‌خواهید به دل خانه‌های این شهر بروید، اگر قصد دارید با سبک زندگی قدیمی مردم اهواز آشنا شوید باید به خانه‌ای در این شهر سر بزنید که گویی هنوز در دل تاریخ زنده مانده و می‌خواهد روایت خود را برای بازدید کنندگان شرح دهد. خانه ماپار شما را به گذشته زندگی مردمان اهواز می‌برد.

خانه ماپار یکی از خانه‌های بسیار قدیمی شهر اهواز است که متعلق به دوران قاجار است. این خانه در خیابان نادری، خیابان خوانساری، پلاک 55 واقع شده است. زمانی که درب خانه را باز کنید و وارد آن شوید، گذشته به شما سلام می‌کند. اول چیزی که نظرتان را جلب خواهد کرد وجود 2 درخت تنومند بزرگ در وسط حیاط است که به شکل عجیبی خم شده‌اند، گویی زمانه کمر آنها را نیز خم کرده اما همچنان سبز و استوار باقی مانده است.

یکی از آنها درخت نخلی است که در فرهنگ جنوبی از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده و قرن‌ها رزق و روزی مردم این استان را به آنها هدیه می‌کرده، کمی جلوتر بروید حوض آبی رنگ و کوچکی را می‌بینید که در میان دو درخت واقع شده‌اند. عکس خانه در میان این حوض افتاده و تصویری زیبا را پدید آورده است، لذت بخش‌ترین کاری که می‌توان انجام داد این است که لبه حوض بنشینیم، یک لیوان چای بخوریم و به باغچه کوچک و جالبی که دورتا دور آن قرار دارد نگاه کنیم.

مساحت این خانه قدیمی بیش از 550 متر مربع است که در دو طبقه با مصالح مرسوم در آن زمان که بیشتر آجرهای خاص کوچکی که در آن دوران بوده ساخته شده است. سقف داخلی خانه‌ها نیز با تیرهای چوبی که به فاصله 30 سانتی متری از هم قرار داده شده نگهداری می‌شود. حجره‌های کنگره‌ای، دیوارهای مشبک و پنجره‌های چوبی با شیشه‌های رنگی جذاب، نمای فوق العاده تحسین بر انگیز را به این خانه قدیمی داده است که بازدیدکنندگان توان دل کندن از آن را ندارند.

خوشبختانه سرنوشت خانه ماپار مانند دیگر خانه‌های قدیمی ایران نشده و بخش خصوصی برای بازسازی آن در سال 1395 دست به کار شد. آن‌ها در فاز اول مرمت که بیشتر مربوط نجات خانه از تخریب می‌شد حدود 200 میلیون تومان هزینه کردند و توانستند خانه ماپار را به شکل امروزی آن درآورند، در این باز سازی ضمن زنده کردن خانه، تاسیسات مورد نیاز مانند لوله کشی آب و برق، ترمیم دیوارها، احیای فضاهای داخلی و ... انجام شده و قرار است در فاز دوم توسعه نیز چیزی حدود 300 میلیون تومان صرف اجرای مرحله بعدی شود.

امروزه از خانه ماپار برای برگزاری نمایشگاه‌های صنایع دستی، مراسمات خاص مانند کتاب‌خوانی، شاهنامه‌خوانی و دیگر جشن‌های فرهنگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. ضمن آنکه تمامی گردشگران نیز می‌توانند به بازدید این بنای زیبا و قدیمی بروند. خانه ماپار در سال 1380 جز یکی از میراث فرهنگی کشور به ثبت رسیده است.


منبع: سایت ستاره