کلمه نمین در زبان تالشی به معنی نمناک است. این شهر به دلیل همجواری با دریای خزر و رطوبت بالای موجود در آن به این نام شهرت یافته است. جنگل‌های انبوه در اطراف آن نیز ناشی از این رطوبت بالاست.  این شهر که از زمستان‌های سرد و تابستان‌های خنک بر خوردار است جز شرقی‌ترین شهرهای استان اردبیل محسوب می‌شود. که پس از عهدنامه ترکمان چای این شهر از تالش جداشده است.
 
شهرستان نمین که در استان اردبیل قرار دارد، دارای سه شهر نمین، آبی بیگلو و عنبران است و مساحتی حدود 6 هزار کیلومترمربع را دربر می‌گیرد. جمعیت این شهرستان بیش از 60 هزار نفر است و مردم آن آذری و تالشی هستند. تحقیقات تاریخی در این منطقه نشان دهنده وجود تاریخ 9000 ساله است. همچنین آثاری از تمدن پیشرفته نیز در آن کشف شده که حداقل به 5000 سال پیش بازمی‌گردد.

اگر می‌خواهید سفر شما به استان اردبیل و شهر نمین رؤیایی شود بهتر است از جاده اسالم به خلخال و یا گردنه حیران وارد این استان شوید.


روستای عنبران

یکی از مناطق زیبای شهر نمین روستای عنبران است که مردم آن به زبان تالشی صحبت می‌کنند و بیشتر سنی مذهب هستند. می‌توانید برای گشت و گذار در محیط‌های روستایی نمین به عنبران سری بزنید.


جاده حیران

جاده زیبای حیران در نزدیکی شهر نمین واقع شده است و حرکت در این جاده را به هیچ‌وجه نمی‌توان از دست داد. به گفته بسیار از کسانی که گذر از آن را تجربه کردند، این جاده زیباترین جاده ایران است.


جنگل فندوقلو

از نمین می‌توانید به راحتی به جنگل فندوقلو دسترسی داشته باشید، جنگل فندوقلو را می‌توان یکی از زیباترین نقاط طبیعی کشورمان بنامیم، این جنگل ادامه جنگل‌های استان گیلان محسوب می‌شود که در شمال استان اردبیل واقع شده است و اوج ارتفاع آن به 1800 متر می‌رسد. مساحت این جنگل چیزی بیش از 16 هزار هکتار است و عمدتاً هوای سردی را به خود می‌بیند و در اوج تابستان می‌توانید از هوای خنک آن بهره ببرید و لحظاتی لذت بخش را سپری کنید.


جنگل مشه و چشمه مشه سویی

اگر از سمت آستارا به اردبیل حرکت کنید 25 کیلومتری شهر اردبیل و 10 کیلومتری شهر نمین به مکانی بکر و زیبا خواهید رسید. پس از گذر از پل سفید رود، در مسیر روستایی به نام گیلده (گیلاده) وجود دارد که با بالا رفتن از شیب تند روستا و در انتهای آن به معدن سنگی خواهید رسید. از این جای مسیر کافی است کمی پیاده روی کنید تا به جنگل زیبا و ناشناخته مشه برسید. در میان جنگل با چشمه آبگرمی به نام مشه سویی برخورد خواهید کرد که می‌توانید با آبتنی در آن لذت طبیعت گردیتان را دوچندان کنید.


 

آبشار شورشورنه

جاده و گردنه حیران پر است از زیبایی‌های خلقت خداوند. آبشار شورشورنه در منطقه عنبران و 10 کیلومتری شهر نمین واقع شده است. عنبران محله خود به دو قسمت علیا و سفلی تقسیم می‌شود که آبشار شورشورنه در قسمت عنبران علیا قرار گرفته است. آبشار از بلندای صخره‌ها به پایین ریخته و طبیعت منحصر به فردی را پدید آورده است. شما به راحتی می‌توانید زمانی را در غار پشت آبشار گذرانده و از طبیعت زیبای آن بهره ببرید.


بقعه شیخ بدرالدین

پیربدرالدین از مریدان پیر قطب الدین میانجی و از فرزندان ابن عباس عموی پیامبر (ص) بوده که در اواسط قرن هفتم هجری قمری برای تبلیغ دین همراه شیخ شاه دینوری از زنجان به شهر آستارا سفر می‌کنند. بعد از مهاجرت این شیخ وارسته و نامی در شهر نمین وفات یافته و مقبره‌ای در این شهر برای او بنا می‌گردد. از ساختار ظاهری بنا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

در قسمت پیشانی بنا تیر چوبی به عنوان کلاف استفاده شده که در نمای بیرونی عیان است. ورودی این مقبره در ضلعی که رو به قبله دارد، به اطاق کوچکی باز می شود. برای وارد شدن به گنبد خانه باید از درب دیگری در این اتاق گذر کرد. در اتاق اول سنگی مرمر بسیار زیبایی با تزئینات و نوشته های برجسته وجود دارد که مربوط به صاحب مقبره می باشد.


موزه نمین

این ساختمان که امروزه به عنوان موزه شهر نمین از آن استفاده می‌کنند در گذشته خانه میرکاظم خان، حاکم حکومت محال ثلاثه مرزی بوده است و در بخش غربی آن یک خانه اسبقی به موزه چسبیده است. این ساختمان در سال 78 یک بار به طور کامل مرمت گردید. این بنا دارای بخش‌های سردر هشتی، حیاط، حوض شش ضلعی، اتاق تخت بنا، اتاق شیروانی و بخش خدماتی است.


منبع: سایت ستاره