افغانستان در همسایگی ایران قرار دارد و به همین دلیل روابط تجاری بین دو کشور از اهمیت زیادی برخوردار است. همچنین حدود سه میلیون مهاجر افغان در ایران حضور دارند و بنابراین رفت و آمد و داد و ستد بین دو کشور از فراوانی زیادی برخوردار است. در این نوشتار به معرفی واحد پول افغانستان، نسبت این واحد پولی به ارزهای با اهمیت دنیا و اهمیت روابط اقتصادی وسیاسی ایران و افغانستان اشاره شده است.


واحد پول افغانستان چیست؟

واحد پول کشور افغانستان، افغانی (AFN) است. واحد کوچکتر از افغانی، پول است و هر افغانی، صد پول می‌باشد. سال مالی آن از یکم فروردین (۲۱ مارس) تا ۲۹ اسفند (۲۰ مارس) است. ارزش افغانی از سال 1380 به بعد نسبت به دلار روند صعودی داشته است. اگر پول افغانی را با ارزهای کشورهای خارجی و همسایه مقایسه کنیم می‌توان گفت هرچند تاکنون ثبات و ارزش پول افغانی، مصنوعی بوده و توسط تزریق میلیون‌ها دلار از سوی بانک مرکزی به بازار ثابت نگهداشته شده است؛ اما به طور کلی واحد پول افغانستان از کامیاب‌ترین و با ارزش‌ترین واحدهای پولی در سطح منطقه می‌باشد.


نسبت افغانی افغانستان به دیگر واحدهای پولی جهان (دسامبر 2017)

 69 افغانی:  1 دلار
 81 افغانی:  1 یورو
 92 افغانی:  1 پوند بریتانیا


روابط اقتصادی و سیاسی ایران و افغانستان

روابط تجاری،‌ اقتصادی و سیاسی ایران و افغانستان به دلیل همسایگی ایران و افغانستان برای هر دو کشور اهمیت دارد. به لحاظ اقتصادی ایران و افغانستان بسترها و فرصتهای فراوان همکاری‌های مشترک در جهت توسعه پایدار دو کشور دارند. اتصال آسیای مرکزی به بنادر جنوب، رویای دیرینه ایران بوده است که در سالهای اخیر تلاش کرده از طریق افغانستان کشورهای همسایه شمالی افغانستان را از طریق بنادر جنوبی خود به آبهای آزاد متصل نماید.از سوی دیگر، افغانستان نیز به دلیل وابستگی شدید به بنادر پاکستان و مشکلات موجود در این عرصه، شدیدا به دنبال بدیلی برای این راه است که ایران یکی از نزدیک ترین، کم هزینه ترین و مناسب‌ترین گزینه های بدیل برای بازرگانان این کشور است.

همچنین افغانستان یکی از بازارهای عمده برای کالاهای ایرانی است. حجم دادوستد ایران و افغانستان در سال ۹۵ نزدیک به دو و نیم میلیارد دلار برآورد شده‌است. از طرفی افغانستان یکی از کشورهایی است که ایران به دلایلی چون حضور حدود سه میلیون مهاجر و پناهنده افغان نیازمند گسترش روابط بانکی با آن می‌باشد.

ایران و افغانستان منافع کلان و راهبردی دارند که ضرورت توسعه همکاری‌ها در تمامی بخش‌ها را توجیه می‌کند. به لحاظ سیاسی و امنیتی، ایران که مرز طولانی با افغانستان دارد، تهدیدات و فرصت‌های مشترک فراوان را در جهت همکاریهای مشترک دارند. مواد مخدر، تروریزم و افراط گرایی در گذشته و اکنون از جمله مواردی است که از شهروندان دو کشور قربانیان زیادی گرفته است و دو کشور در تلاش یافتن راه حل‌های مناسب برای حل این مشکلات هستند.


منبع: سایت ستاره