انواع شکم بند بارداری

انواع مختلفی از شکم بند بارداری وجود دارد که هر کدام ویژگی‌های خاص خودشان را دارند. بهتر است با شناخت بیشتر این شکم بندها و توجه به شرایط خود اقدام به خرید کنید.


۱. باند‌های شکمی (Belly bands)

باند‌های شکمی از پارچه‌های انعطاف پذیر تهیه می‌شوند و شکم را کاملا در بر می‌گیرند. این باند‌ها معمولا زیر لباس پوشیده می‌شوند و فشار ملایمی به باسن، شکم و کمر وارد می‌کنند تا کمی فشرده تر شوند. باند‌های شکمی در بین زنان باردار از محبوبیت بالایی برخوردارند و در اندازه‌ها، شکل‌ها، رنگ‌ها و طرح‌های مختلف موجودند. این باند‌ها اغلب دارای بخشی لاستیکی هستند که از جمع شدن آن‌ها روی شکم جلوگیری می‌کند.


۲. کمربند‌های شکمی (Belly belts)

کمربند‌های شکمی کمربند‌های سفتی هستند که در اطراف شکم قرار می‌گیرند و از کمر، لگن، باسن و شکم در دوران بارداری حمایت می‌کنند. این کمربند‌ها معمولا بر روی لباس قرار می‌گیرند، اگر چه برخی افراد آنها را زیر لباس می‌پوشند. کمربند‌های شکمی معمولا باریک‌تر از باند‌های شکمی هستند و حالت نواری دارند.


۳. کمربند دو تکه بارداری (Prenatal or maternity cradles)

کمربند دوتکه بارداری شامل یک کمربند شکمی است که در پایین شکم قرار می‌گیرد و یک نوار دیگر که بالای شکم بسته می‌شود. بدین ترتیب تمامی شکم را در بر خواهد گرفت.


۴. لباس مخصوص بارداری (Maternity support clothing)

بسیاری از لباس‌ها و شلوار‌های مخصوص بارداری، یک کمربند حمایتی برای زیر شکم و یک نوار پهن قابل انعطاف برای دربرگرفتن شکم دارند. این لباس‌ها معمولا شکم، باسن و پا‌ها را حمایت می‌کنند. برخی لباس‌های بارداری، سینه بند ورزشی مخصوص به همراه دارند که بخشی از وزن بدن را تحمل می‌کنند.


۵. شکم بند‌های دورپیچ مخصوص پس از زایمان (Postpartum belly wraps and girdles)

شکم بند‌های دورپیچ شامل چند لایه پارچه‌ای کششی و محکم هستند که از زیر سینه تا باسن را می‌پوشانند. ادعا می‌شود که استفاده از این شکم بند‌ها مزایای زیر را در پی دارد:

مراقبت از کمر

سرعت بخشیدن به فرایند بهبودی پس از زایمان، به ویژه پس از سزارین

بهبود گردش خون


مزایا و مضرات استفاده از  باند‌های شکمی

طراحی باندهای شکمی به گونه‌ای است که با پوشش دهی شکم زنان باردار، نیاز آن‌ها را به خرید لباس جدید کاهش می‌دهد. پژوهش‌های علمی چندانی وجود ندارد که نقش حمایتی باندهای شکمی را تایید کند.


مزایای احتمالی

نیاز خرید لباس جدید در دوران بارداری کاهش می‌یابد: استفاده از باندهای شکمی در زنان باردار موجب می‌شود آنها برای مدت طولانی تری از لباس‌های خود استفاده کنند. بسیاری از زنان باردار تمایلی ندارند که شکم در حال رشدشان در لباس جلوه نمایی کنند و این باندها، شکم آن‌ها را کاملا پوشش می‌دهد. بدین ترتیب نیاز خرید لباس جدید برای زنان باردار کاهش می‌یابد.

برای استفاده در دوران بارداری و پس از زایمان مناسب هستند: همانگونه که زنان در دوران بارداری تمایل به استفاده از باندهای بارداری دارند،  پس از زایمان نیز می توانند از آنها استفاده می‌کنند تا سریع‌تر به حالت قبل بازگردند.

ارزان هستند: علاوه بر اینکه این شکم بند‌ها با افزایش طول مدت استفاده از لباس ها، به اقتصاد خانواده کمک می‌کنند، قیمت کمی نیز دارند و بسیار مقرون به صرفه هستند.


مضرات بالقوه

حمایت کافی از کمر و شکم زنان باردار نمی کنند.

معمولا روی شکم جمع می‌شوند.

پژوهش‌های کافی در مورد ایمنی استفاده از این شکم بندها وجود ندارد.

مزایا و معایب استفاده از کمربند‌های شکمی

کمربند‌های بارداری بخشی از وزن شکم را متحمل می‌شوند و احساس راحتی بیشتری به زنان باردار می‌دهند.


مزایا

تصحیح وضعیت نشستن و ایستادن: کمربند‌های شکمی با تقسیم وزن شکم زنان باردار و جابجا کردن مرکز ثقل بدن، وضعیت بدنی او را تثبیت می‌کنند. مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۸ بر روی ۹۰ زن باردار انجام شد نشان داد که پوشیدن کمربند شکمی موجب بهبود تعادل زنان باردار می‌شود.

کاهش خطر افتادن: کمربند‌های بارداری با تثبیت لگن و بهبود بخشیدن تعادل، خطر سقوط را در زنان باردار کاهش می‌دهند. مطالعه ای که در سال ۲۰۱۴ بر روی ۹۰ زن باردار انجام شد، نشان داد که پوشیدن کمربند بارداری، تعادل زنان را بهبود می‌بخشد و خطر سقوط را در دوران بارداری کاهش می‌دهد.

آسان‌تر شدن ورزش و فعالیت بدنی: طبق بیانیه کالج پزشکان متخصص زنان و زایمان امریکا، پوشیدن کمربند بارداری بویژه در سه ماهه آخر بارداری دویدن و راه رفتن را آسان‌تر می‌کند. همچنین پوشیدن کمربند بارداری احتمال بروز آسیب در حین ورزش کردن را کاهش می‌دهد.

کاهش درد‌های بارداری: کمربند‌های بارداری درد‌های ناحیه شکم و لگن، همچنین دردهای ناشی از سنگینی وزن را کاهش می‌دهند.

مطالعه ای در سال ۲۰۱۷، بر روی ۴۶ زن باردار مبتلا به درد کمر و لگن انجام شد. این زنان برای راه رفتن و ایستادن به مدت زمان طولانی مشکل داشتند. مطالعات نشان داد زنانی که برای مدت کوتاهی کمربند‌های بارداری را پوشیده بودند، شدت دردشان کاهش پیدا کرد و توانایی انجام کار‌های روزانه را پیدا کردند.

بررسی دیگری که در سال ۲۰۱۵ انجام شد نشان داد که در میان تمامی روش ها، تنها استفاده از کمربندهای شکمی و طب سوزنی موجب کاهش درد کمر و لگن در بارداری می شوند.


معایب

نامناسب برای استفاده طولانی مدت: زنان باردار نبایستی به مدت طولانی از لباس‌های سفت و تنگ مانند کمربند بارداری استفاده کنند. زیرا موجب کاهش جریان خون ورودی به رحم و جنین می‌شود.

قیمت گران: کمربند‌های شکمی نسبت به باندهای شکمی ضخیم‌تر هستند و کیفیت و طول عمر بیشتری دارند. همه این عوامل موجب افزایش قیمت آنها می شود.

استفاده از کمربند شکمی برای مدت طولانی مزایای آن را از بین می‌برد. مطالعه‌ای که در سال ۲۰۱۷ بر روی ۴۶ زن باردار انجام شد نشان داد استفاده کوتاه مدت و چند بار در هفته موجب کاهش درد کمر و لگن در آنها شده است.


معیار‌های انتخاب شکم بند بارداری

برای انتخاب شکم بند بارداری مناسب، معیارهای زیر را در نظر داشته باشید:

کارایی شکم بند (مناسب برای روی لباس یا زیر آن و...)

راحتی

اندازه و شکل 

قیمت و میزان بودجه شما

رنگ‌ها و طرح های موجود

کیفیت

طول عمر

قابلیت استفاده پس از زایمان


روش پوشیدن

شما می‌توانید با توجه به دستورالعمل شکم‌بند خریداری شده، چگونگی پوشیدن و زمان استفاده از آن را دریابید. بهتر است کمربند شکمی یا محکم‌ترین قسمت لباس بارداری، زیر شکم بالای استخوان شرمگاهی باشد.

هشدار: متخصصان توصیه می‌کنند در شرایط زیر از شکم بند بارداری استفاده نشود:

در محیط‌های گرم و مرطوب

هنگام ورزش کردن یا فعالیت بدنی شدید

در مناطقی که جریان هوای اندکی وجود دارد

بارداری‌های پیچیده و با مسایل خاص

خستگی یا بیماری مادر


به یاد داشته باشید...

شواهد علمی کافی برای تعیین مزایا و معایب شکم بند‌های بارداری وجود ندارد. با این حال، توصیه می‌شود که شکم بند برای مدت زمان طولانی پوشیده نشود. از سویی دیگر پوشیدن لباس‌های تنگ و سفت برای مدت زمان طولانی یا در محیط‌های گرم و مرطوب موجب گرمازدگی زنان باردار می‌شود. این لباس‌ها با محدود کردن جریان هوا، نگه داشتن حرارت بدن و دشوار کردن تنفس، گرمازدگی را تشدید می‌کنند.

پژوهش‌های دیگری که بر روی افراد غیر باردار انجام شده نیز نشان می‌دهد که پوشیدن کمربند‌های های تنگ موجب بروز مشکلات زیر می‌شود:

یبوست

کمر درد

مشکلات گوارشی

مشکلات سیستم عصبی

به عنوان یک قاعده کلی، اگر لباس بر روی پوست اثرات فشار باقی بگذارد، احساس ناراحتی بدهد یا پس از درآوردن آن احساس راحتی کنید، پوشیدن آن برای زنان باردار مناسب نیست.


کلام آخر

انتخاب شکم بند بارداری برای زنان نیاز به دقت و بررسی زیادی دارد. از آنجایی که تحقیقات کافی در مورد مزایا و معایب استفاده از آنها انجام نشده، بهتر است قبل از خرید و پوشیدن آن، نظر پزشکتان را جویا شوید.


منبع: سایت ستاره