بهترين حالت Safe Mode

نويسنده: شهاب صقري




براي رفع بسياري از مشکلات کامپيوترتان مي توانيد پيش از بالا آمدن ويندوز، حالت Safe Mode را انتخاب کنيد و تغيير دلخواهتان را در محيطي امن اعمال نماييد.
(عبارت Safe Mode را شايد بتوان «حالت امن» ترجمه کرد، اما در اين کارگاه ترجيح داده ايم که عبارت اصلي اش را به کار ببريم و ترجمه نکنيم.) گاهي اوقات پيش مي آيد که مشکلات کامپيوتر باعث از کار افتادن دايمي ويندوز چه بسا بالا نيامدن آن مي شود. آن چه در اين شرايط اهميت دارد، اين است که به جاي اين که بترسيد يا نگران شويد، خاطر جمع باشيد که چيزي از اطلاعات تان از بين نرفته است و مي توانيد دوباره به آنها دسترسي بيابيد. اشکال هايي که در رجيستري و يا فايل هاي حساس ويندوز به وجود مي آيند، ممکن است باعث بروز مشکلاتي جدي در کارکرد ويندوز شوند. چنين مشکلاتي را شايد نتوان در محيط عادي ويندوز رفع کرد.
به عنوان مثال اگرچند برنامه جديد را روي کامپيوترتان نصب کنيد و پس از آن ويندوز بالا نيايد، کاري که بايد انجام شود، Uninstall کردن آن برنامه هاست؛ اما اگر نتوانيد وارد محيط ويندوز شويم، چگونه مي خواهيم آن برنامه ها را Uninstall کنيم؟ در چنين شرايطي است که هم در ويندوز XP و هم در ويندوز ويستا، حالت Safe Mode به داد کاربر مي رسد و مشکل او را حل مي کند. براي اين که با روش کار آن آشنا شويد، به سراغ گام هاي زير برويد.

گام 1

چندين روش براي وارد شدن به حالت Safe Mode وجود دارد، اما نخستين روش از همه ساده تر است. کامپيوترتان را روشن کنيد (اگر روشن است، آن را Restart نماييد) و در همان ابتدا، پيش از اين که لوگوي ويندوز نمايان شود، کليد F8 را فشار دهيد. اين کار باعث مي شود که فهرستي از حالت هاي مختلف بالا آمدن کامپيوتر به نمايش درآيد. وقتي اين فهرست ظاهر شد، مي توانيد با استفاده از کليدهاي بالا و پايين روي صفحه کليد، گزينه ي Safe Mode را انتخاب کنيد و سپس کليد Enter را فشار دهيد. توجه کنيد که عبارت Safe Mode ممکن است در بيش از يکي از گزينه ها به کار رفته باشد، اما معمولاً با آن گزينه ها کاري نداريم. يکي از اين گزينه ها، Safe Mode With Networking است که براي کار کردن در شبکه و دسترسي داشتن به اينترنت به کار مي رود. مثلاً اگر لازم است که برنامه اي را از اينترنت دانلود کنيد و يا آن را ارتقا دهيد، مي توانيد اين گزينه را انتخاب نماييد.

گام 2

اگر فشاردادن کليد F8 باعث وارد شدن به حالت Safe Mode نشده، مي توانيد روش ديگري را براي ورود به اين حالت به کار ببريدو در ويندوز XP، دکمه ي Start را بزنيد و در فهرست موجود، گزينه ي Run را کليک کنيد. در پنجره ي کوچکي که باز مي شود، بنويسيد msconfig و کليد Enter را فشار دهيد. با اين کار، پنجره ي پيکربندي سيستم باز مي شود. در اين پنجره وارد زبانه ي BOOT.INI شويد و مربع کنار گزينه ي SAFEBOOT /را علامت بزنيد. سپس دکمه OK و بعد، Restart را نيز کليک کنيد. پس از اين که مشکل را حل کرديد و ديگر نيازي به ورود به حالت Safe Mode نداشتيد، پنجره ي پيکربندي سيستم را يک بار ديگر باز کنيد و علامت کنار گزينه ي SAFEBOOT /را برداريد.

گام 3

براي انجام دادن همين روش در ويندوز ويستا، کليد ويندوز را روي صفحه کليد فشار دهيد و نگه داريد، سپس کليد R را بزنيد و بعد، عبارت msconfig را وارد نماييد، کليد Enter را بزنيد و دکمه ي Continue را کليک کنيد. با اين کار، پنجره ي پيکربندي سيستم باز مي شود. در اين پنجره وارد زبانه ي Boot شويد و مربع کنار گزينه ي Safe boot را علامت بزنيد. سپس دکمه ok و پس از آن Restart را کليک کنيد. درست مانند شرايطي که براي ويندوز XP گفتيم. علامت اين گزينه را نيز بايد پس از پايان کار برداريد.

گام 4

هنگامي که ويندوز در حالت Safe Mode باز مي شود، برنامه هايي که آماده شده اند تا به هنگام شروع ويندوز به طور خودکار اجرا شوند، از کار مي افتند و تعداد برنامه هاي راه انداز (درايور) نيز به حداقل ممکن مي رسد. اما برخلاف تصور، بازشدن ويندوز در حالت Safe Mode مدت بيشتري نسبت به حالت عادي آن طول مي کشد. وقتي ميز تحرير ويندوز در اين حالت ظاهر مي شود، شايد دلتان بگيرد! ديگر از عکس جذابي که براي پس زمينه ي ميز تحرير انتخاب کرده بوديد خبري نيست و دقت صفحه نمايش هم پايين تر از قبل خواهد بود. در هر يک از چهار کنج صفحه نيز عبارت Safe Mode به نمايش در مي آيد. کاربران ويندوز XP بايد با اعتبار جديد Administrator وارد شوند، اما اعتبارهاي کاربري در ويندوز ويستا تغييري نخواهند کرد.

گام 5

يکي از کاربردهاي حالت Safe Mode، اين است که مي توانيم در آن، برنامه هاي راه اندازي را که مشکلي ايجاد کرده اند Uninstall کنيم. براي بازگشت به نسخه ي قديمي تر برنامه اي راه انداز، روي آيکن My Computer در ويندوز XP (يا آيکون Computer در ويندوز ويستا) کليک راست بزنيد و گزينه ي properties را کليک کنيد. در ويندوز xp، اين کار باعث بازشدن پنجره اي مي شود که در آن مي توانيد وارد زبانه ي Hardware شودي و دکمه ي Device Manager را کليک کنيد در ويندوز ويستا، گزينه ي Device Manager در سمت چپ صفحه ظاهر مي شود.

گام 6

فهرستي از سخت افزارهاي موجود در کامپيوترتان به نمايش درخواهد آمد. در اين فهرست، سخت افزاري را که مشکلي ايجاد کرده است انتخاب کنيد، روي آن کليک راست بزنيد و گزينه ي properties را کليک نماييد. در پنجره اي که باز مي شود، وارد زبانه ي Driver شويد و دکمه ي Roll Back Driver را بزنيد. مراحل را ادامه دهيد تا برنامه ي راه انداز سابق براي آن سخت افزارتان دوباره احيا شود. حالا با اين تغيير، ببينيد که آيا ويندوز مي تواند به صورت عادي آغاز به کار کند يا نه. کار ديگري که مي توانيد انجام دهيد، اين است که دکمه ي Uninstall را بزنيد تا برنامه ي راه انداز مربوط به آن سخت افزار به طورکلي از روي کامپيوترتان برداشته شود تا هنگامي که ويندوز مجدداً شروع به کار مي کند، بتواند به دنبال برنامه ي مناسب آن بگردد.

گام 7

حالت Safe Mode براي راه انداختن برنامه هاي ضدويروس و ضدجاسوس هم بسيار مناسب است. برخي از آلودگي هاي ويروسي، مانع از اجراي برنامه هاي ضدويروس مي شوند و از آن جايي که اين آلودگي ها معمولاً در همان آغاز ويندوز، خودشان را به کامپيوتر تحميل مي کنند، اجازه ي نصب يا راه اندازي هيچ برنامه امنيتي را به کاربر نمي دهند. بنابراين بسيار مناسب است که در حالت Safe Mode وارد ويندوز شويد و برنامه ي ضدويروس خود را راه بيندازيد تا تمام کامپيوتر را جست و جو و پاک سازي کند. به اين ترتيب، بدون اين که به آن ويروس مزاحم اجازه ي خودنمايي دهيد، آن را غافلگير مي کنيد و از بين مي بريد. اگر گزينه ي Safe Mode with Networking را در هنگام آغاز به کار کامپيوتر انتخاب کرده باشيد، مي توانيد با وصل شدن به اينترنت، برنامه ي ضدويروس خود را به روز کنيد و يا برنامه ي مناسبي را براي از بين بردن ويروس مشخصي دانلود کنيد.

گام 8

برخي از برنامه هايي که روي کامپيوتر نصب مي شوند، به هيچ وجه حاضر به Uninstall شدن نيستند. اين برنامه ها نه آيکوني براي اين کار دارند و نه به ويندوز اجازه ي چنين کاري را مي دهند. در چنين شرايطي نيز ورود به حالت Safe Mode مي تواند بسيار مفيد باشد. پس از ورود به حالت Safe Mode، در ويندوز XP به کنترل پانل برويد و روي آيکن Add or Remove Programs کليک دوبل بزنيد. سپس برنامه ي مورد نظر را از فهرست موجود انتخاب و دکمه ي Remove را Change/Remove را کليک کنيد. پس از تأييد، برنامه حذف خواهد شد. در ويندوز ويستا، ابتدا به کنترل پانل برويد و سپس بخش Programs and Features را باز کنيد (اگر از نماي کلاسيک کنترل پانل استفاده نمي کنيد، ابتدا بايد به بخش Programs برويد و سپس بخش گفته شده را در آن انتخاب کنيد). برنامه را از فهرست انتخاب نماييد و دکمه ي Uninstall را بزنيد. گاهي اوقات، برخي از فايل ها هم به هيچ وجه حاضر به پاک شدن نيستند (حتي پس از شروع مجدد ويندوز). در چنين شرايطي نيز استفاده از حالت Safe Mode مي تواند مؤثر باشد.
منبع:نشريه صفر و يک - ش 25