غذاها و میوه های ممنوعه در دوران شیردهی

۱. قهوه

قهوه دارای کافئین است. بخشی از کافئین موجود در قهوه (چای، نوشابه و نوشیدنی‌های انرژی زا) وارد شیر مادر می‌شود.

برخلاف بزرگسالان، نوزادان نمی‌توانند کافئین را به صورت موثر هضم کنند؛ بنابراین کافئین در بدن آن‌ها انباشته شده و موجب بی قراری، بی خوابی و خستگی می‌شود. وجود مقدار بالای کافئین، سطح آهن را در شیر مادر کاهش می‌دهد و در نتیجه میزان هموگلوبین خون نوزاد کاهش می‌یابد. از این رو بهترین راه حل، کاهش مصرف قهوه است.


۲. شکلات

شکلات غنی از ماده‌ای به نام تئوبرومین است که اثری مشابه با کافئین دارد. اگر احساس می‌کنید که بی قراری نوزاد شما به علت مصرف شکلات است، خوردن شکلات را فراموش کنید. اگر مادری بیش از ۷۵۰ میلی گرم کافئین یا تئوباریم در روز مصرف کند، ممکن است نوزاد دچار دل درد، بی قراری و بی خوابی شود.


۳. مرکبات

مرکبات سرشار از ویتامین C هستند، اما ترکیبات اسیدی آن‌ها می‌تواند موجب تحریک نوزادان شود. دستگاه گوارش تکامل نیافته نوزادان قادر به تجزیه آن‌ها نیست، در نتیجه باعث ادرار سوختگی، دل درد، بی قراری و بالا آوردن می‌شود.

البته نیازی به حذف مرکبات از رژیم غذایی نیست. خوردن یک تا دو پرتقال یا یک گریپ فروت در روز مشکلی ایجاد نمی‌کند. اما اگر می‌خواهید مصرف مرکبات را به طور کامل قطع کنید، آن‌ها را با سایر مواد غذایی غنی از ویتامین C مانند پاپایا، آناناس، توت فرنگی، سبزیجات برگ سبز و انبه جایگزین کنید.


۴. بروکلی

شب گذشته بروکلی خورده‌اید؟ پس از بی قراری و دل درد نوزادتان، تعجب نکنید. دیگر سبزیجات ممنوعه در دوران شیردهی عبارتند از: پیاز، گل کلم، کلم و خیار.


۵. ماهی‌های سرشار از جیوه

در صورت مصرف ماهی‌ها و غذا‌های دریایی سرشار از جیوه، جیوه وارد شیر مادر می‌شود. سطح بالای جیوه در شیر مادر بر تکامل سیستم عصبی کودک تاثیر می‌گذارد.

به گفته وزارت کشاورزی ایالات متحده امریکا، "اگر مادران شیرده به میزان زیادی غذا‌های سرشار از جیوه مصرف کنند، جیوه از راه شیر مادر به نوزاد منتقل شده و به او آسیب می‌رساند."

خوردن ماهی (از جمله کنسرو ماهی تن) در حد اعتدال، ماکزیمم دو وعده در هفته، و اجتناب از خوردن ماهی‌های سرشار از جیوه در دوران شیردهی توصیه می‌شود.


۶. الکل

الکل می‌تواند از راه شیر مادر به نوزاد منتقل شود و بر تکامل سیستم عصبی او تاثیر بگذارد. مصرف الکل مانع از جاری شدن شیر از پستان می‌شود.

اگر یک نوشیدنی الکلی سبک (شراب یا آبجو) نوشیده‌اید، به مدت ۱۲ ساعت از شیر دادن به نوزاد اجتناب کنید، تا الکل از سیستم بدنتان خارج شود.


۷. بادام زمینی

اگر در خانواده سابقه آلرژی به بادام زمینی وجود دارد، از خوردن بادام زمینی اجتناب کنید تا زمانی که کودک خود را از شیر بگیرید. پروتئین آلرژیک موجود در بادام زمینی می‌تواند به شیر مادر و سپس به نوزاد منتقل شود. آلرژی به بادام زمینی موجب بروز التهابات پوستی، خس خس سینه و یا کهیر در نوزاد می‌شود. خوردن حتی چند عدد بادام زمینی باعث می‌شود که آلرژن‌ها در مدت یک تا شش ساعت به شیر منتقل شوند.


۸. جعفری و نعناع

جعفری و نعناع اگر به مقدار زیادی مصرف شوند، موجب کاهش شیر مادر می‌شوند. پس از هر بار مصرف این سبزیجات، میزان شیر خود را بررسی کنید، به ویژه هنگامی که نوزاد در حال رشد است و نیاز به شیر بیشتری دارد.

به همین دلیل مادران برای خشک شدن شیر، هنگام از شیر گرفتن کودک، چای نعناع مصرف می‌کنند. گیاه دیگری که میزان تولید شیر را کاهش می‌دهد مریم گلی است.


۹. شیر و لبنیات

خوردن یا نخوردن لبنیات همواره برای مادران شیرده مساله بوده است. برخی نوزادان توانایی هضم آنزیم‌های شیر گاو را ندارند. هنگامی که مادر شیر یا محصولات لبنی مصرف می‌کند، ممکن است آلرژن‌ها به شیر مادر وارد شده و موجب تحریک دستگاه گوارش نوزاد شوند. اگر بعد از مصرف لبنیات، نشانه‌هایی مانند استفراغ و کولیک در نوزاد مشاهده کردید، به این معنی است که باید از مصرف آن‌ها اجتناب کنید. نشانه‌های دیگر عبارتند از: اگزما، التهابات پوستی و مشکلات خواب.

نوزادانی که مبتلا به عدم تحمل لاکتوز شیر هستند، اغلب به سویا نیز آلرژی دارند. بهتر است از لبنیات پرچرب و گوشت و مرغ ارگانیک (بدون هیچگونه آنتی بیوتیک، هورمون رشد، مواد شیمیایی یا سموم دفع آفات) استفاده کنید.


۱۰. سیر

بوی سیر نیز می‌تواند به شیر مادر برسد! برخی از نوزادان آن را دوست دارند و برخی دیگر نه! اگر نوزاد شما در هنگام شیر خوردن ابراز ناراحتی می‌کند، بررسی کنید که آیا سیر دلیل این بی قراری است. برخی نوزادان اگر در هنگام شیر خوردن با عطر قوی سیر روبرو شوند، به پستان چنگ می‌زنند.


۱۱. غذا‌های تند و پر ادویه

غذا‌های تند می‌توانند موجب تحریک برخی نوزادان شوند، در حالی که برخی دیگر با آن هیچ مشکلی ندارند. یک تکه فلفل اضافی در غذا برای نوزاد آزار دهنده است و برای مدت طولانی او را بی قرار می‌کند. در دوران شیردهی میزان ادویه موجود در غذا را کاهش دهید تا نوزاد احساس ناراحتی نکند.


۱۲. گندم

عدم تحمل گلوتن یک مشکل رایج در بین نوزادان است که موجب خون در مدفوع، دل درد و بی قراری می‌شود. مانند هر غذای دیگری، بهترین راه برای تشخیص آلرژی این است که آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید. برخی از مادران تصمیم می‌گیرند همه غذا‌های مشکوک رایج را از رژیم خود حذف کنند و به تدریج آن‌ها را تک به تک اضافه کنند.


۱۳. ذرت

آلرژی به ذرت در میان نوزادان و کودکان نوپا وجود دارد. ذرت باعث ایجاد ناراحتی و خارش در نوزادان می‌شود. اگر متوجه شدید که نوزاد به ذرت حساسیت دارد، آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید.


۱۴. تخم مرغ و صدف دریایی

در صورت وجود سابقه آلرژی به تخم مرغ یا صدف در خانواده، بهتر است آن‌ها را از رژیم غذایی خود حذف کنید. آلرژی به سفیده تخم مرغ، در میان نوزادان و کودکان رایج است.


جمع بندی

در خصوص غذاها و میوه‌های ممنوعه در دوران شیردهی، بهتر است نکات زیر را به خاطر بسپارید.

در دوران شیردهی، بایستی به طور منظم غذا بخورید تا بدن شما مواد مغذی را دریافت کند.

هیچ غذائی وجود ندارد که در سراسر جهان برای مادران شیرده ممنوع باشد. از آنجایی که هر کودک واکنش متفاوتی به یک غذا نشان می دهد، بایستی حساسیت‌های نوزاد خود را به تدریج بشناسید.


منبع: سایت ستاره