اغلب کودکان دچار ترک لب می‌شوند. چون با شروع تغییر در آب و هوا، تغییراتی در شرایط جوی پدید می‌آید. این تغییرات غالباً شامل وضعیت دما و رطوبت می‌شود. در این دوران احتمالاً پوست و لب‌های کودک شما خشک می‌شود. پس احتمال ترک برداشتن لب نیز وجود دارد. از آنجا که پوست کودک تمام رطوبت خود را از شیر دریافت می‌کند، نسبت به پوست بزرگسالان خشک‌تر است و تغییر شرایط محیطی به سادگی بر آن تأثیر می‌گذارد. اما اگر کودک شما دچار ترک لب شود، برای درمان آن چه می‌کنید؟


روش‌های درمان ترک لب کودکان

در خصوص درمان خشکی لب کودکان باید بگوییم که چند داروی طبیعی و تکنیک وجود دارند. این دارو‌ها می‌توانند به سرعت کودک را تسکین دهند و هرگونه ناراحتی را از بین ببرند. در ادامه هر یک از آن‌ها را بررسی می‌کنیم.


روش اول - خمیر لب نوزاد (infant-safe)

هرگز خمیر و کرم‌های معمولی را که بزرگسالان برای لب‌های کودکان استفاده می‌کنند، بکار نگیرید. خمیر‌های خاصی در بازار وجود دارند که به صورت ویژه برای کودکان تولید شده اند. این خمیر‌ها از با استفاده از ترکیبات طبیعی ساخته شده اند. در هر صورت، بهتر است قبل از استفاده از هر خمیری با پزشک مشورت کنید.


روش دوم - ژله نفتی

این ژله از لانولین تولید شده و به عنوان مرطوب کننده لب‌های کودکان به درمان سریع‌تر ترک لب کمک می‌کند. حضور لانولین آن را به یک داروی ملایم و صد البته ایمن برای درمان ترک لب کودکان تبدیل کرده است.
پس نگران نباشید، حتی اگر کودک شما لب‌های خود را لیس بزند و مقداری از آن را میل کند، اتفاق بدی نخواهد افتاد. می‌توانید مقداری اندکی از خمیر را با انگشت خود بردارید و به لب‌های کودک تان بمالید. سعی کنید در ساعت خواب کودک این کار انجام دهید. به این ترتیب خمیر مدت بیشتری روی لب می‌ماند و لب‌ها زمان کافی را برای درمان در اختیار خواهند داشت.


روش سوم - روغن نارگیل

یک درمان ترک لب کودکان نسبتاً باستانی. بسیاری از خانواده‌ها استفاده از روغن نارگیل را به دلیل در دسترس بودن آن انتخاب می‌کنند. ترکیب سازنده اصلی روغن، اسید لوریک است. این اسید درمان را به ارمغان می‌آورد و تأثیری نیز بر کودک ندارد. نخست دست‌های خود را ضد عفونی کنید و مقداری روغن روی آن بمالید. سپس انگشت روغنی خود را روی لب‌های کودک بمالید و چند بار آن را تکرار کنید.


روش چهارم - کرم نوک پستان

این کرم‌ها به دو دلیل تولید شده اند: نخست اینکه نوک پستان به درمان نیاز دارد، دوم اینکه درمان ترک لب کودکان با مصرف این کرم امکان پذیر باشد. بنابراین، این کرم برای کودک شما کاملاً ایمن است و کارکرد درمانی مناسبی دارد. البته قبل از استفاده با پزشک مشورت کنید.


روش پنجم - شیر مادر

ایمن‌ترین و طبیعی‌ترین درمان ترک لب کودکان، شیر مادر است. مادر کودک باید از نوک پستان خود برای قرار دادن مقداری شیر روی لب کودک استفاده کند، یا می‌توانید این کار را با انگشت تان انجام دهید. البته از مالیدن آن روی لب‌ها خودداری کنید. شیر لب‌ها را مرطوب می‌کند و عناصر طبیعی آن فرآیند درمان را تسهیل می‌سازند.


برای درمان ترک لب مزمن کودکان چکار کنم؟

ترک لب مزمن کودک می‌تواند علامتی از کمبود مواد مغذی یا حتی مصرف اضافی ویتامین آ باشد. البته نباید فراموش کرد که نمونه‌های اندکی هم ناشی تماس کودک با بیماری کاوازاکی بوده اند. هرچند که باید توجه کنید که خشک شدن لب با بسیاری از علائم دیگری از قبیل: طب و قرمز شدن چشم‌ها همراه است. پس در صورت تداوم ترک لب، باید به پزشک مراجعه کنید.


آیا ترک لب کودک می‌تواند مایه نگرانی باشد؟

در مورد کودکان کم سن تر، به خصوص نوزادان، خشک شدن لب می‌تواند مایه نگرانی باشد. احتمالاً سرانجام لب‌ها شکافته شوند و موجب آزار نوزاد گردند. پس باید فوراً برای درمان ترک لب کودکان چاره اندیشید.

بسیاری اوقات لب کودک به دلیل عادت به ادامه دادن مکیدن لب به وجود می‌آید. به هر حال، این قطعاً علامت واضحی از خشک شدن پوست یا وجود موارد سلامتی دیگری در کودک است. هرچند که تغییرات و قرار گرفتن در معرض باد نیز می‌تواند یکی از عوامل باشد، اما نفس کشیدن کودک از طریق دهان هم می‌تواند موجب ترک لب او شود.


علائم ترک لب کودکان

علائمی که باید شما را به فکر درمان ترک لب کودکان وادارند، به قرار زیر هستند:

لب‌های کودک نسبت به لب‌های خود شما بسیار خشک‌تر هستند.

ترک‌هایی روی لب کودک ظاهر می‌شوند، که احتمالاً پیشرفت هم خواهند کرد.

رنگ پوست اطراف لب‌ها تاریک‌تر می‌شود.

احساس درد در لب‌ها شروع شده و قرمز می‌شوند.

ترک‌ها بزرگ‌تر شده و شروع به خون ریزی می‌کنند.


علت ترک لب کودکان چیست؟

علت ترک لب کودکان می‌تواند از عادات شخصی تا شرایط محیطی باشند. در هر صورت به یاد داشته باشید که باید چاره‌ای برای درمان ترک لب کودکان بیاندیشید.


۱. خشک شدن بدن

دو دلیل برای کم آب شدن بدن کودک وجود دارد: ۱) اولین دلیل آب و هوا است که می‌تواند مقداری از رطوبت پوست کودک را از بین ببرد، ۲) در صورتی که خوراکی کافی به کودک داده نشده باشد، محتوای آب بدن و طبیعتاً لب‌های کودک کمتر خواهد بود.


۲. کمبود مواد مغذی

عدم رسیدن مواد مغذی کافی به بدن کودک باعث ایجاد ترک روی لب‌های او می‌شود. اگر تشخیص داده شود که سطح مواد مغذی و ویتامین‌های خاصی در بدن یک نوزاد پایین است، رطوبت و مواد غذایی کافی به لب‌ها نمی‌رسد.


۳. واکنش به حساسیت‌ها

حساسیت‌ها می‌توانند در چند شکل وجود داشته باشند، اما برخی از آن‌ها حتی با پوشیدن انواع خاصی از لباس هم از بین نمی‌روند. احتمال اینکه پوست حساس به هر کرم یا حتی لباسی واکنش نشان دهد، وجود دارد. پس اگر مادر از رژ لب استفاده کرده و کودک و می‌بوسد، احتمال وجود یا ایجاد حساسیت پیش می‌آید.


۴. تمایل به نفس کشیدن از طریق دهان

نفس کشیدن از طریق دهان همیشه مقداری هوا را در اطراف لب‌ها نگه می‌دارد. این هوا هر رطوبتی را که در مسیرش قرار گیرد، تحت تأثیر قرار می‌دهد. پس ترک این عادت خود می‌تواند درمان ترک لب کودکان باشد.


۵. نوسان آب و هوا

کودکان باید در یک محیط ایمن و کنترل شده نگهداری شوند. پوست آن‌ها به شدت آب و هوا عادت ندارد. پس در فصل تابستان گرم یا زمستان خشک و یا در هنگام وزش باد شدید کودک را بیرون نبرید. این آب و هوا می‌تواند هر رطوبتی را از بین ببرد.


۶. مکیدن یا لیس زدن لب‌ها

در هفته‌های اولیه تولد کودک تمایل به مکیدن هر شیء در دسترس بسیار است. کودک برای این کار لب‌های خود را فشار می‌دهد و همین می‌تواند باعث ترک لب‌ها شود.


چگونه از ترک لب کودکان جلوگیری کنیم؟

جلوگیری از ترک لب‌ها همیشه بهتر از درمان است. برای این کار همیشه دمای هوای منزل را متعادل نگه دارید و در صورت نیاز از مرطوب کننده استفاده کنید. کودک خود را با پارچه‌های مناسب بپوشانید و در مقابل نور خورشید و باد از او محافظت کنید، حتی وقتی که در خانه هستید.

ترک لب یکی از شرایط بسیار معمول در میان کودکان است. اما طبیعت حساس پوست و وابستگی کودک به تغذیه از طریق دهان می‌تواند شرایط را برای او سخت و آزار دهنده کند؛ بنابراین درمان ترک لب کودکان در همان اوایل ظاهر شدن علائم می‌تواند از سخت شدن شرایط جلوگیری کند.


منبع: سایت ستاره