دلیل دل درد نوزاد زیر یک ماه

۱. دل درد کولیکی

کولیک در میان نوزادان کمتر از ۵ ماه رایج است. اگر نوزاد بیش از سه ساعت در روز، سه روز در هفته و سه هفته در ماه دل درد شدید و دردناک داشته باشد، او را کولیکی در نظر می‌گیرند. هیچ توضیح قطعی پزشکی برای کولیک وجود ندارد.

پزشکان علت اصلی کولیک را نمی‌دانند، اما به نظر می‌رسد که انقباضات دردناک روده موجب کولیک می‌شود. دل درد کولیکی در اواخر بعد از ظهر و اوایل شب شدت پیدا می‌کند. نوزاد کولیکی ممکن است گریه‌های گوشخراش و خروج باد معده زیاد داشته باشد و پا‌های خود را به سمت شکم جمع کند و بیرون بدهد.


۲. نفخ و گاز معده

نوزادان معمولا نفخ دارند و در حدود ۱۳ تا ۲۱ بار در روز باد معده خود را تخلیه می‌کنند! چرا انقدر زیاد؟ زیرا نوزادان در طول روز هوای زیادی را می‌بلعند، که دلیل آن موارد زیر است:

شیر خوردن، از پستان یا شیشه

مکیدن پستانک

گریه کردن

هنگامی که هوا در شکم نوزاد محبوس می‌شود، نشانه‌های زیر را بروز می‌دهد.

باد گلو (آروغ زدن)

بی قراری و نق زدن

باد کردن شکم

گریه کردن

خارج کردن باد معده

سفت شدن شکم

گاهی اوقات، نوزادانی که نفخ دارند، به نظر می‌رسد که بسیار ناراحتند و درد می‌کشند. اما چگونه می‌توان تشخیص داد که مشکل نگران کننده‌ای وجود ندارد؟

جنیفر شو، متخصص کودکان می‌گوید: "اگر نوزاد شما به طور کلی خوشحال است و فقط چند ثانیه در حالی که گاز معده را تخلیه می‌کند، بی قراری می‌کند، طبیعی است و مشکلی وجود ندارد. حتی اگر در هنگام تخلیه باد معده نوزاد قرمز می‌شود و سر و صدا می‌کند، این بدان معنا نیست که او اذیت می‌شود. اگر نوزاد در فواصل تخلیه باد معده آرام باشد و مشکلی نداشته باشد، جایی برای نگرانی نیست."

بهتر است بدانید که با رشد نوزاد و تکامل دستگاه گوارش او، نفخ نوزاد کمتر شده و دیگر برای شما مشکلی ایجاد نمی‌کند.


درمان دل درد نوزاد زیر یک ماه

اگر دل درد نوزاد ناشی از کولیک باشد، متاسفانه، درمانی برای کولیک وجود ندارد. اما پدر و مادر با انجام برخی راهکار‌ها می‌توانند ناآرامی و درد نوزاد را اندکی تسکین دهند. خبر خوب این است که علائم کولیک معمولا بین ۳ تا ۴ ماه به طور قابل توجهی بهبود می‌یابند. بیشتر نوزادان پس از شش ماهگی دیگر از کولیک رنج نمی‌برند.

اگر دل درد نوزاد ناشی از نفخ و گاز معده است، این اقدامات را برای جلوگیری و کاهش دل درد او کمک می‌کند.

بررسی موقعیت شیردهی. دکتر شو می‌گوید: "هنگامی که طریق پستان یا شیشه شیر می دهید، سعی کنید سر نوزاد را بالاتر از معده او نگه دارید. به این ترتیب، شیر به به سمت پایین (معده) جاری شده و هوا به سمت بالا می‌رود و راحت‌تر خارج می‌شود. شیشه شیر را کمی به سمت بالا بگیرید تا هیچ هوایی در نوک شیشه وجود نداشته باشد و از بالش شیردهی برای شیر دادن استفاده کنید."

گرفتن باد گلوی نوزاد (آروغ زدن). یکی از ساده‌ترین راه‌ها برای کاهش دل درد ناشی از گاز معده این است که پس از شیردهی آروغ نوزاد را بگیرید. اگر در این کار موفق نشدید، او را برای چند دقیقه بخوابانید، سپس دوباره امتحان کنید.

تغییر سر شیشه. جوئل لاوین، پرفسور متخصص کودکان در دانشگاه کلمبیا می‌گوید: "اگر نوزاد از شیشه شیر می‌خورد، سر شیشه‌ای را انتخاب کنید که جریان کمتری از نوک آن جاری می‌شود."

ماساژ دادن نوزاد. ماساژ نوزاد به آرامی، به خروج گاز‌های معده او کمک می‌کند. در حالی که او به پشت خوابیده است پا‌های او را به عقب و جلو (مانند دوچرخه سواری) حرکت دهید، و یا برای مدتی او را روی شکم بگذارید (در زمانی که نوزاد روی شکم خوابیده چشم از او بر ندراید و مراقب آزاد بودن مسیر تنفس او باشید). حمام گرم نیز می‌تواند به خروج گاز‌های معده کمک کند.

تغییر در رژیم غذایی. در صورت تغذیه نوزاد با شیر مادر، ممکن است نوزاد برای هضم برخی از غذا‌هایی که شما می‌خورید مشکل داشته باشد. شیر و کافئین که از طریق شیر مادر به بدن نوزاد می‌رسد، ممکن است موجب بروز مشکلات گوارشی در نوزاد شوند. هم چنین اگر نوزاد با شیرخشک تغذیه می‌شود، با پزشک خود در مورد تغییر برند شیرخشک مصرفی صحبت کنید. برخی شیرخشک‌ها برای نفخ معده نوزادان مناسب ترند.

درمان‌های دارویی. برای درمان دل درد نوزاد زیر یک ماه به هیچ عنوان دارویی را به طور خودسرانه مصرف نکنید. تنها در صورت تجویز پزشک و با دوز تعیین شده به نوزاد دارو بدهید.


چه هنگامی باید نگران شوید؟

دل درد نوزادان در بیشتر موارد طبیعی است و خود به خود رفع می‌شود. اما در موارد نادر، می‌تواند اولین نشانه‌ از یک مشکل جدی گوارشی باشد. اگر نشانه‌های زیر را در نوزادتان دیدید، به سرعت به پزشک مراجعه کنید:

نوزاد مدفوع نمی‌کند. 

مدفوع نوزاد خونی است یا استفراغ می‌کند.

بسیار بی قراری می‌کند، به گونه‌ای که شما نمی توانید او را آرام کنید.

تب دارد. تب سنج مقعدی دمای بدن او را ۳۸ درجه سانتی گراد یا بالاتر نشان می‌دهد.

پزشک با انجام معاینات دقیق، مشکل را تشخیص داده و درمان نوزاد را آغاز می‌کند.


منبع: سایت ستاره