معرفی مجوز GNU GPL یا پروانه جامع همگانی گنو
معرفی مجوز GNU GPL یا پروانه جامع همگانی گنو
معرفی مجوز GNU GPL یا پروانه جامع همگانی گنو
GPL: آزادی و تضمین آزادی
نگاهی به آمار پروژههای میزبانی شده در سایت freshmeat.net نشان میدهد که ۶۸ درصد پروژهها با پروانه GPL ثبت شدهاند. در این مقاله سعی میکنیم دلایل محبوبیت این پروانه بین توسعهدهندگان نرمافزارهای آزاد و بازمتن را بررسی کنیم.
دیدگاه
بنا بر نظر FSF یک نرمافزار برای آنکه نرمافزار آزاد به حساب آید باید چهار نوع آزادی برای کاربران فراهم آورد که عبارتند از:
آزادی اجرای برنامه برای هر منظوری (آزادی ۰)
آزادی توزیع مجدد کپیهایی از آن، به این ترتیب شما میتوانید به همسایگان [اطرافیان] خود کمک کنید (آزادی ۲).
آزادی بهبود برنامه و انتشار این تغییرات برای عموم، بدین وسیله تمام جامعه از آن بهره میبرند (آزادی ۳). دسترسی به کد منبع یک پیششرط برای این آزادی میباشد.
در مقدمه پروانه تصریح شده که قصد GPL دفاع از آزادیهای برنامهنویسان، توسعهدهندگان و کاربران است. همان آزادیهایی که FSF بر آنها تاکید دارد. اما اینها امکاناتی هستند که هر نرمافزاری که با کد منبع و در عرصه عمومی، بی هیچ مجوزی منتشر شود هم به افراد میدهد. به عنوان نمونه پروانه BSD هیچ محدویتی برای نوع انتشار مجدد نرمافزارهای منتشر شده با آن پروانه در نظر نگرفته اما GPL تاکید میکند که محدودیتهایی وضع کرده تا از سلب حقوق افرادی که از این مجوز برای توزیع نرمافزارشان استفاده میکنند جلوگیری کند.
گروهی، از جمله طرفداران پروانه BSD معتقدند که هر نوع محدودیتی حتا اگر برای تضمین آزاد ماندن نرمافزار وضع شود، در واقع آزادی را مخدوش کرده است. میتوان گفت این اختلاف دیدگاه، تفاوت نظری تفکر حاکم بر پروانه GPL در مقابل طرز فکر ارایه دهنده پروانه BSD است که یکی آزادی را بدون تضمین آن ناقص و دیگری آزادی را با هر تضمینی برای آن مخدوش میداند.
شیوه حقوقی
GPL بر بستر قانون حق تالیف تعهدنامهای را فراهم میآورد که بجای محدود کردن دانش برای کسب سود مادی، تنها در کف یکی، امکان انتقال، انتشار و ارتقا دانش را فراهم میآورد. پول درآوردن هم مزموم نیست به شرط اینکه به منافع تکثیر دانش در جوامع لطمه نزند.
علاوه بر این در پروانه GPL مشخص شده که توزیعکننده نرمافزار با این مجوز هیچگونه تعهدی در قبال برنامه ندارد. برنامه «همان است که هست» و توزیعکننده مسیولیتی در قبال اجرا یا برای پشتیبانی از نرمافزار برعهده نمیگیرد. مگر آنکه در قراردادی جدا چنین مسیولیتی تایید شود.
نتایج
علاوه بر این، روح حاکم بر GPL افراد را تشویق میکند تا بجای جستجو در کارهای غلط دیگران، کار خود را درست انجام دهند و در اختیار بقیه افراد جامعه بگذارند.
تمام اینها و مهمتر از همه روح انسانی و اخلاقگرای پروانه GPL میتواند دلایل محبوبیتش در میان برنامهنویسان باشد.
تکمله
منبع:http://www.academist.ir
/خ
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}