رشد نوزاد ده ماهه از لحاظ ذهنی

کودک شما در حال آشنا شدن با کار‌های روزمره است (مثلا بای بای کردن و جلو آوردن پایش برای جوراب پوشیدن). او می‌داند عروسک چیست و آن را نوازش می‌کند. او بعضی اشعار کودکانه را می‌شناسد. به دنبال اسباب‌بازی‌اش گوشه و کنار را جستجو می‌کند و اگر بپرسید "بابا کجاست؟" به دنبال پدرش می‌گردد.


فعالیت‌هایی در جهت رشد ذهنی

اسباب‌بازی‌هایی که صدا تولید می‌کنند مانند بوق و زنگوله در اختیار او بگذارید.

یک عروسک نرم "شبیه بچه" به او بدهید و نحوه پوشاندن لباس به آن و درآوردن لباس را به او نشان دهید.

بازی‌های انداختن و برداشتن اشیا، قایم باشک با اسباب بازی (برای تقویت حافظه او) و دالی بازی را انجام دهید.

گذاشتن اشیا در داخل ظروف و خارج کردن آن‌ها را به او نشان دهید.


تمرین

کم کم با هم کتاب تماشا کنید. کتاب‌های کودکانه با جلد نرم و تصاویر خوش رنگ و بزرگ انتخاب کنید و هر روز وقت آرامی را، مثل وقت خواب، برای مطالعه کردن در نظر بگیرید.


رشد نوزاد ده ماهه از لحاظ جابجایی حرکتی

در این سن کودک شما حرکت می‌کند و مقدار کمی روی دست‌ها و زانوهایش به جلو می‌رود. او می‌تواند خود را بالا بکشد و از نشسته به خوابیده شود. عضلات جانبی تنه‌ی او در حال نیرومندتر شدن هستند، و کم کم در حال نشسته، تنه خود را به کنار می‌چرخاند.


فعالیت‌هایی در جهت رشد جابجایی حرکتی

انگشت خود را به گونه‌ای به او بدهید که بتواند خود را بالا بکشد و بنشیدند یا سرپا بایستد. او از پیروزی خود هیجان زده و شاد می‌شود.

برای اینکه گام برداشتن را به او یاد بدهید. همانگونه که ایستاده است یکی از زانوهایش را خم کنید؛ و پایش را از روی کف اتاق بلند کنید. زمانی که این کار را کرد به او بگویید: "آفرین عزیزم"

برای اینکه او را وادار به چرخیدن بکنید، یک اسباب بازی پشت سر او بگذارید. هنگامی که به پشت می‌چرخد، نگهش دارید تا نیفتد.


تمرین

او را تشویق کنید چهار دست و پا به سویتان بیاید. کودک را چهار دست و پا بگذارید و کمی دورتر بنشینید، دستهایش را دراز کنید، او را صدا بزنید، یا اسباب بازی خوشرنگی به او نشان بدهید تا به سویتان بیاید.


رشد نوزاد ده ماهه از لحاظ مهارت‌های دستی

کودک شما می‌تواند شی کوچکی را با کنار هم آوردن انگشتان شست و سبابه از زمین بردارد، که پیشرفت بزرگی برای اوست. او انگشت سبابه‌اش را به طرف اشیا می‌برد و می‌تواند عمدا چیزی را رها کند. او تقریبا قادر است برجی با دو مکعب بسازد و فعالانه اسباب بازی‌های صدادار را بررسی می‌کند. مثلا با زبانه داخل زنگوله ور می‌رود.


فعالیت‌هایی در جهت رشد مهارت‌های دستی

با قرار دادن اسباب‌بازی‌های متعدد در چنگ او که بتواند آن‌ها را رها کند، به او رها کردن چیز‌ها را یاد بدهید. در صورت تمایل، آن‌ها را به اطراف روروک او ببندید. هنگامی که چیزی را رها می‌کند، با ابراز خرسندی او را تشویق کنید.

او را تشویق کنید که یک توپ را به طرف شما بغلتاند. وقتی نشسته است آن را به طرف وسط پا‌های او بغلتانید تا بتواند آن را بگیرد.


تمرین

حرکات را نمایش دهید. به او نشان دهید چگونه چیز‌های کوچک را داخل ظرف بگذارد یا از آن بیرون آورد. وقتی از شما تقلید کرد، خرسندی خود را نشان دهید.


رشد نوزاد ده ماهه از لحاظ اجتماعی

احتمالا کودک تا به حال با برنامه‌های روزانه خود آشنا شده و واقعا از شریک شدن در فعالیت‌های خانوادگی مانند غذا خوردن لذت می‌برد. او همچنین به یک هم‌نشین فوق‌العاده تبدیل شده و در این ماه اولین حرکات بامزه خود را به نمایش می‌گذارد. به هرحال، آماده دیدن ترس‌های او هم باشید.

او اکنون با اذیت کردن شما، با انجام کار‌هایی که دوست ندارید، لذت می‌برد. مثلا به طرف دری که او را منع کرده‌اید می‌رود و پشت سرش را نگاه می‌کند که ببیند شما او را دیده‌اید یا نه. این‌ها همه از حس شوخ طبعی کودک است.


فعالیت‌هایی در جهت رشد اجتماعی

با نوزاد مکالمه داشته باشید. زمان آن است که با کودک مکالمه مفید داشته باشید. نوزاد ۱۰ ماهه واژه‌هایی مانند "نه" و "بیا" را می‌فهمد. با مکالمه با نوزاد، او واژه‌های بیشتری می‌آموزد.


تمرین

بازی گروهی کنید. با کودک به مکان‌هایی که دیگر کودکان هم سن او هستند، بروید تا با آن‌ها بازی کند. بدین ترتیب اضطراب جدایی و ترس از غریبه‌ها در او کاهش می‌یابد.


مراقب باشید!

اگر رشد نوزاد ده ماهه طبیعی باشد، باید قادر باشد برخی فعالیت‌ها را انجام دهد. اگر نوزاد ده ماهه شما نشانه‌های زیر را داشت، بهتر است با پزشک کودک خود مشورت کنید.

نوزاد سینه خیز یا چهار دست و پا نمی‌رود.

هیچ صدایی از خود در نمی‌آورد.

با کمک شما نیز قادر به ایستادن نیست.

هنوز دندان در نیاورده است.

افراد آشنا را نمی‌شناسد.


بازی‌های مناسب رشد نوزاد ده ماهه

اشیای خانگی. اشیای بسیار ساده خانگی برای کودک بسیار جذابند. برای مثال ممکن است دوست داشته باشد، یک پرتقال را از یک جعبه مقوایی بردارد و دوباره آن را به درون جعبه بیاندازد؛ یا لباس‌های خشک را از سبد پلاستیکی در بیاورد و عروسک و اسباب‌بازی خود را درون آن بگذارد.

کتاب‌های لمس کردنی. اینگونه کتاب‌ها، دید جدیدی در مورد جهان به کودک می‌دهد. اگر از این کتاب‌ها استفاده می‌کنید، کتابی را انتخاب کنید که جلد سخت و برگه‌های مقوایی داشته باشد. تصاویر آن روشن، شفاف و واضح باشد و نوع تصاویر هم جالب باشد.

گردش روزانه. یک گردش روزانه در پارک یا زمین بازی، فرصت خوبی برای با هم بودن است. در این موقع می‌توانید اشیای دور را به او نشان دهید و به این ترتیب به مهارت‌های دیداری و شناخت فضا‌ها کمک کنید.


در قالب بازی‌های مختلف، مهارت‌های کودک را تقویت کنید، البته سعی کنید به او فشار وارد نکنید. هر موفقیت کوچک او را تشویق کنید تا کودک با انرژی بیشتری مراحل رشد را پی بگیرد.


منبع: سایت ستاره