چرا نوزاد خروپف می کند؟
در این مطلب با دلایل خروپف نوزاد و نحوه درمان آن آشنا خواهید شد.
صدای نرم و بامزه خروپف نوزاد ممکن است باعث لذت بردن شما شود. اما به عنوان پدر و مادر بایستی نگران علت خروپف او شوید. در بسیاری از موارد جای هیچ نگرانی نیست، اما گاهی ممکن است دلیل آن کامل نشدن مسیرهای تنفسی یا آغشته شدن آنها به ماده مخاطی باشد. معمولا با افزایش سن نوزاد و تکامل مسیرهای تنفسی، به طور خود به خود رفع میشود. اما در صورت شدت گرفتن نیاز به درمان پزشکی است. اگر در مورد خروپف نوزادتان نگران هستید، حتما با پزشک مشورت کنید.
آیا خروپف نوزاد طبیعی است؟
در واقع خروپف نوزاد مشکلی رایج است. مسیرهای تنفسی (نایژهها) نوزاد بسیار کوچک و حاوی ماده مخاطی هستند. هنگامی که نوزاد نفس میکشد، هوا در حین عبور از میان ماده مخاطی صداهایی تولید میکند که موجب خروپف میشود. در بیشتر موارد با مرور زمان و بزرگتر شدن مسیرهای تنفسی، هوا به آسانی و بدون ایجاد صدا از نایژهها عبور میکند و مشکل خروپف نوزاد حل میشود. البته گاهی اوقات ممکن است مشکل پیچیدهتر باشد و انسدادی در مسیرهای تنفسی وجود داشته باشد که تنفس را برای نوزاد سخت و طاقت فرسا کند.برخی نوزادان نیز به دلیل سرماخوردگی یا آلرژی خروپف میکنند. در موارد نادر نیز خروپف آنان در عمیقترین مرحله از خواب، به علت ریلکس شدن عضلات گلو، رخ میدهد.
درمانهای خانگی برای خروپف نوزاد چیست؟
باانجام چند کار ساده در منزل میتوانید مشکل خروپف نوزاد را حل کنید.
۱. تمیز کردن بینی نوزاد
تمیز کردن بینی نوزاد، کمک شایانی به تنفس راحتتر او میکند. میتوانید از اسپری محلول نمکی موجود در داروخانهها (دکوسالین) برای تمیز کردن بینی نوزاد استفاده کنید. هم چنین با افزودن یک چهارم قاشق چایخوری نمک به یک لیوان آب میتوانید محلول نمکی را در منزل تهیه کنید و روزانه چند قطره در بینی گرفته نوزاد بریزید. پس از ریختن قطره در بینی با پووآر نوزاد، محتویات بینی او را تخلیه کنید.
۲. مرطوب کردن هوای اتاق
مرطوب کردن هوای اتاق نوزاد نیز موجب باز شدن گرفتگی بینی او میشود. خصوصا هنگام استفاده از سیستم گرمایش مرکزی که هوای اتاق خشک میشود، استفاده از بخور گرم باعث مرطوب شدن فضای اتاق میشود.هم چنین حمام گرم پیش از خواب نیز باعث خروج تودههای مخاطی از بینی نوزاد شده و به خواب راحتتر او کمک میکند.
۳. حذف مواد آلرژن از محیط منزل
از بین بردن مواد آلرژن موجب بهبود خروپف نوزاد میشود. اتاق و تخت نوزاد بایستی عاری از موی حیوانات خانگی، گرد و غبار و دیگر مواد محرک حساسیت کودکان باشد.
۴. اصلاح وضعیت خواب
خروپف نوزاد به وضعیت خوابیدن او نیز بستگی دارد. برخی نوزادان هنگامی که به روی شکم یا به پشت خوابیدهاند بیشتر خروپف میکنند و هنگامی که به پهلو خوابیدهاند مشکلی ندارند.نکته مهم: نوزادان تازه متولد شده هنگامی که به روی شکم خوابیدهاند، برای تنفس دچار مشکل میشوند و احتمال مرگ ناگهانی نوزاد افزایش مییابد. بنابراین از آنجا که دمر خوابیدن نوزاد خطرناک است، همواره آنها را به پشت بخوابانید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
خروپف نوزاد اگر مزمن باشد، نشانهای از وجود یک مشکل است. در این صورت باید به نشانههای جسمی کودک هنگام خروپف کردن توجه کرد. هم چنین باید بررسی شود که با افزایش سن نوزاد، علایم بهبود مییابند یا خیر. در صورت تشدید خروپف، ممکن است خواب شبانه و خلق و خوی نوزاد نیز تحت تاثیر قرار بگیرد. بی خوابی شبانه رشد کودک را تحت تاثیر قرار میدهد و میتواند منجر به کاهش وزن، سیاهی زیر چشم، اختلال بیش فعالی-کم توجهی، شب ادراری، کابوس شبانه و چاقی شود.موارد زیر معمولا مهمترین دلایل خروپف مزمن در نوزادان هستند.
۱. آپنه نوزادان نارس
آپنه (وقفه تنفسی) در نوزاد نارس که پیش از هفته سی و چهارم بارداری، متولد شدهاند، دیده میشود. آپنه به شرایطی میگویند که برای نوزاد در خواب یک وقفه تنفسی کوتاه ایجاد میشود که موجب خروپف نوزاد میشود. بدلیل عدم تکامل سیستم تنفسی نوزادان نارس، آنها قادر به کنترل تنفس خود نیستند. اگر برای نوزاد شما، آپنه نوزادان نارس تشخیص داده شود، بایستی پس از تولد تا مدتی در بیمارستان تحت نظر باشد.
۲. آپنه نوزادان
آپنه نوزادان معمولا در کودکان زیر یکسال دیده میشود. اگر دلیلی دیگری برای آپنه نوزاد مشاهده نشود، پزشک تشخیص آپنه نوزادان میدهد. آپنه نوزادان به طور خود به خود بهبود مییابد و نیازی به بستری در بیمارستان ندارد. در صورت لزوم با بکارگیری تجهیزاتی برای مانیتور کردن خواب نوزاد در خانه، میتوانید شرایط را تحت کنترل داشته باشید. این تجهیزات ضربان قلب و حرکات قفسه سینه را ثبت میکنند.
۳. آسم
ممکن است خروپف نوزاد، به دلیل بیماری آسم باشد. نتیجه پژوهشی در بیمارستان کودکان سین سیناتی بدین صورت بوده است که نوزادان مبتلا به آسم دو برابر بیشتر از سایر نوزادان در خواب خروپف میکنند. هم چنین نوزادانی که پدر و مادرشان در خواب خروپف میکنند، احتمال بیشتری دارد که در خواب خروپف کنند.
۴. بزرگی لوزه یا آپنه انسدادی
آپنه انسدادی هنگامی اتفاق میافتد که بدلیل بزرگی لوزه و پولیپ بینی، عبور هوا با مشکل مواجه شود. آپنه انسدادی موجب نفس نفس زدن یا تنفس سخت در خواب میشود.برای درمان خروپف نوزادان، به هیچ وجه خود درمانی نکنید! بیشتر خروپفها بدون ایجاد هیچ مشکلی برطرف میشوند، اما اگر خروپف مزمن و صدای آن هر شب بلندتر شد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
منبع: سایت ستاره
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}