بسیار اتفاق افتاده است پس از تولد نوزاد، مادر ناخود آگاه متوجه می‌شود که پوست سر نوزاد بسیار خشک و پوسته پوسته است و نگران می‌شود. مادر در این مورد از هر کسی سوال می‌کند و جالب اینجاست که کمتر کسی می‌داند که این فقط بیماری کرادل کپ است. برخی نیز فکر می‌کنند که بیماری کرادل کپ و بیماری پوسته پوسته شدن سر نوزاد، دو بیماری متفاوت است.


بیماری کرادل کپ (ریزش پوست سر نوزاد) چیست؟

در علم پزشکی به بیماری کرادل کپ، درماتیت سروزئیک می‌گویند که شما آن را فقط به صورت شوره مشاهده خواهید کرد. در نوجوانان و بزرگسالان آن را شوره سر می‌نامند.


 بیماری کردال کپ یا خشکی سر نوزاد؟ 

برای درمان ریزش پوست سر نوزاد، لازم است ابتدا مطمئن شوید که پوست سر خشک است و بیماری کرادل کپ نمی‌باشد. کرادل کپ یا شوره ی سر در نوزادان ناشی از چرب بودن پوست سر نوزاد است اما خشکی پوست سر (همانطور که از نامش مشخص است) نتیجه خشک بودن پوست سر است.

بیماری کرادل کپ یا پوسته سر شیر خواران کاملاً متفاوت است. کرادل کپ، پوسته‌های ضخیم سفید رنگ و یا زرد رنگ در سر نوزاد خواهد بود. برخی مواقع، یک نوزاد فقط در یک قسمت از سر مبتلا به این بیماری می‌شود. اما متاسفانه برخی از آن‌ها در تمامی قسمت‌های سر دچار این بیماری می‌شوند. همچنین می‌توانید از روی گوش نوزاد که پوسته پوسته شده است متوجه این بیماری شوید.

خبر خوب این است که نوزاد شما بعد از یک سالگی، این بیماری را دیگر تجربه نخواهد کرد. این بیماری مسری یا نتیجه مراقبت بهداشتی ضعیف از نوزاد نمی‌باشد.


چگونه بیماری کرادل کپ را درمان کنیم؟

شست و شوی سر نوزاد به صورت روزانه و با استفاده از شامپو‌های ملایم (و یا یک محصول تخصصی‌تر که پزشک تجویز می‌کند) می‌تواند این بیماری را کاهش دهد و یا به طور کامل از بین ببرد. حدود یک ساعت قبل از شست و شو، می‌توانید از روغن برای نرم کردن و برداشتن پوسته‌های چسبیده به سر کمک بگیرید. روغن‌های توصیه شده از سوی کارشناسان عبارتند از: روغن زیتون، روغن نباتی و روغن نارگیل. همچنین می‌توانید از وازلین نیز استفاده کنید.

پس از شست و شو می‌توانید با استفاده از یک شانه دندانه دار و یا یک برس نرم (یا حتی یک مسواک) سر نوزاد را شانه کنید تا این پوسته‌ها به سرعت از سر نوزاد از بین برود.


چگونه پوست خشک سر نوزاد را درمان کنیم؟

در صورتی که پوست سر نوزاد شما خشک است، شما می‌توانید با یک روش ساده با استفاده از یک برس نرم و مقدار کمی روغن زیتون، خشکی پوست نوزاد را درمان کنید.

ابتدا چند قطره روغن زیتون بر روی دست خود بریزید و سپس پوست سر نوزاد را به آرامی با روغن ماساژ دهید. این کار را با فشار ملایم و حرکات دایره‌ای با نوک انگشتان انجام دهید. اجازه دهید روغن تا ۱۵ دقیقه بر روی پوست سر نوزاد قرار گیرد. با این کار پوست سر نوزاد مرطوب می‌ماند و پوسته پوسته شدن سر از بین می‌رود.

سپس از یک برس نرم مخصوص نوزدان استفاده کنید. قبل از برس زدن سر نوزاد، استفاده از حرکات دایره‌ایی با انگشتان فراموش نشود. برس زدن و حرکات دایره‌ای باعث می‌شود که پوست‌های خشک شده مرطوب شوند. سپس می‌توانید این پوسته‌ها را به راحتی بشویید.

پس از اینکه مو‌ها را شانه زدید، برای شستن مو‌های نوزاد از شامپو‌های مخصوص نوزدان استفاده کنید. اجازه دهید شامپو به مدت چند دقیقه بر روی سر نوزاد قرار بگیرد. به این ترتیب، شامپو به اندازه‌ی کافی زمان لازم برای شستن روغن از سر نوزاد را دارد. هنگامی که شست و شو تمام شد، مطمئمن شوید که شامپو به طور کامل از سر نوزاد حذف شده است، زیرا باقیمانده شامپو در سر باعث خشکی سر و تحریک بیشتر پوست سر می‌شود.

شما بهبودی را بسیار زود مشاهده خواهید نمود. برای جلوگیری از خشک شدن دوباره پوست، بهتر است یک لایه نازک روغن زیتون پس از شست و شو، به پوست سر بمالید. این کار باعث می‌شود که پوست سر نوزاد مرطوب بماند.


برخی از نکات برای جلوگیری از ریزش پوست سر نوزاد

پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. در اینجا چند نکته برای جلوگیری از خشکی پوست سر وجود دارد:


از مرطوب کننده‌ها استفاده کنید

اگر در حالی که موهای نوزاد شما مرطوب است، از یک مرطوب کننده استفاده کنید، باعث می‌شود که رطوبت موهای نوزاد شما از بین نرود و مانع ریزش پوست سر نوزاد می‌شود.


از یک دستگاه رطوبت ساز استفاده کنید

استفاده از دستگاه مرطوب کننده در اتاق نوزاد شما، می‌تواند به جلوگیری از خشکی پوست به ویژه در زمستان کمک کند. رطوبت هوا (از جمله از سیستم‌های گرمایش مرکزی) باعث از بین رفتن رطوبت از پوست می‌شوند. یک دستگاه مرطوب کننده کمک خواهد کرد که این تعادل حفظ شود.


تغییر موادغذایی کودک و یا نوع شیر را در نظر بگیرید

گاهی اوقات ریزش پوست سر نوزاد توسط آلرژی ایجاد می‌شود. تغییر یک ماده غذایی و یا استفاده از شیر ضد آلرژیک، می‌تواند به کاهش علائم کمک کند.


اضافه کردن روغن امگا ۳

افزودن روغن امگا ۳ به شیر، از بروز ریزش پوست سر نوزاد جلوگیری می‌کند. روغن ماهی مقدار زیادی امگا ۳ دارد که خواص ضد التهابی دارد و اگر پوست سر کودک شما دچار خارش و تحریک پذیر باشد، بسیار مفید خواهد بود. اضافه نمودن ۵۰۰ میلی گرم در رژیم غذایی نوزاد در روز، کمک بسیاری خواهد کرد. البته، بهتر است قبل از اینکه از روغن ماهی برای بار اول استفاده کنید، با یک پزشک اطفال مشورت کنید و نوع و مارک توصیه شده توسط پزشک را مصرف نمایید.


منبع: سایت ستاره