آرامش روحی و روانی کودک
مشکلات و دشواریهایی که والدین در دوران سیادت کودک احساس می کنند، بیشتر مربوط به خود آنان است، تا کودک ؛ زیرا آنان نمی خواهند وقتی را برای کودک صرف کنند و فرصتی را در اختیار او بگذارند و به سؤالات وی پاسخ مثبت دهند.
آنچه که روحیه اعتماد به نفس کودک را در این دوران حفظ می کند و آن را بارور می سازد، آزادی و تجربه است. چون طفل در این سنین، خود به سادگی تجربه می کند و می آزماید و در عمل به نتایجی عینی می رسد که برای او یقین آور است.
حال هر قدر محیط غنی تر باشد، برای کسب تجربیاتی بیشتر و ارزیابی و شناخت او آماده تر می گردد و به سبب آن، روحیه اعتماد به نفس و اتکاء به خویشتن و استقلال در وی قوی تر می شود. در چنین محیطی خواستن به دنبالش توانستن و در پی آن اعتماد به نفس شکل می گیرد و نوجوان به سوی شخصیتی مستقل جهت می یابد.
مشکلات و دشواریهایی که والدین در دوران سیادت کودک احساس می کنند، بیشتر مربوط به خود آنان است، تا کودک ؛ زیرا آنان نمی خواهند وقتی را برای کودک صرف کنند و فرصتی را در اختیار او بگذارند و به سؤالات وی پاسخ مثبت دهند. از طرفی محیطی را برای او فراهم کرده اند که چینش وسایل داخل آن مطابق میل و خواسته ها و بعضا هوسهای پدر و مادر مرتب شده است. چنین محیط زندگی، برای جولان و فعالیتهای آزاد و واکنشهای طبیعی کودک مناسب نمی باشد.
حال کودکی که در چنین فضایی مجبور به زندگی است، على رغم خواسته ها و نیازها و روح کنجکاوش، برای هر چیزی که دست دراز می کند و به سوی هر جایی که حرکت می کند با داد و فریاد، بکن و نکن، برو و نرو والدین و اطرافیان روبه رو می گردد. این چنین محیطی مخالف بهداشت و سلامت روانی کودک است و خواسته های این نهال نو شکفته را سرکوب کرده و دیگر مجالی برای شکوفایی و زمینه ای را برای نشو و نمای استعدادهای نهفته وی فراهم نمی سازد.در این دوران باید عمده تلاش اولیا و مربیان، ایجاد فضایی آزاد و آرام همراه با غنی کردن محیط جهت کسب تجربه ها و بازیهای کنجکاوانه و جنب و جوش و فعالیتهای پرتحرک و ملایم کودک باشد.البته باید در محیط زندگی کودک اشیایی را که برای وی مضر و خطرناک است قبلا از دسترس او دور نمود، ولی هرگز نباید او را به دلیل این که چیزها را خراب می کند و یا وسایلی را می شکند، از واکنشهای طبیعی خود بازداشت .
والدین باید محیط زندگی را طوری آماده سازند که وسایل مورد نیاز را در جای مناسب خود بگذارند و اشیای تیز و خطرناک ، داروهای سمی یا نوشته های مهم و وسایل شکستنی و گران قیمت را از دسترس کودک دور نگهدارند والدین وسایل دقیق و حساس الکترونیکی را که می خواهند باز کرده و درست کنند، اگر جای جداگانه ای ندارند، نباید در موقعی باشد که کودک بیدار است و در هنگام کار با خشم و عصبیت، کودک را از نزدیک شدن به وسایل باز دارند.
همچنین کودکان بزرگتر دیگری که به مدرسه می روند باید در جای جداگانه ای وسایل و لوازم خود را پهن کنند که موجبات آزار خود و راندن کودک را فراهم نسازند. مادران باید خیاطی را در جایی که کودک حضور ندارد و یا در مواقعی که کودک خواب است، انجام دهند. و وسایلی از قبیل سوزن و چرخ خیاطی و ... نباید در دسترس کودک باشد. در هر صورت کودک معصوم مقصر نیست و در مواقعی هم که حوادث و خطراتی پیش می آید به علت ندانم کاری بعضی از والدین است.
اگر به آینده و رشد استعدادهای کودک علاقه مند هستیم باید همواره تلاش نماییم که به سیادت و آقایی کودک لطمه ای وارد نیاید و روزانه او را در مقابل رگبار بکن و نکن های خود و اطرافیان قرار ندهیم.
اگر کودک در موقعیتی قرار گرفت و خواسته ای را ابراز کرد که امکان پذیر نیست و یا برایش مضر است، باید با حفظ سیادت کودک توجه او را به طرزی عاقلانه به سوی امر مطلوب دیگر که بتواند به نوعی جایگزین خواستههای او گردد، جلب نماییم و به طوری که متوجه نشود شیء خطرناک را از دسترس او دور نماییم.
مثلا اگر کودک کارد تیزی برداشت، بدون سر و صدا و داد و فریاد باید توجه او را به سوی خوراکی یا اسباب بازی مورد علاقه اش برگردانیم و آهسته چاقوی تیز را از دستش خارج سازیم.
البته بهتر این است که ما از قبل فکرش را کرده باشیم و فضا و محیط را طوری مرتب کنیم که مجبور نباشیم دائما کودک را از کاری بازداریم و یا اشیای مورد علاقه اش را که به آن دست یافته است، از دستش بگیریم و در نتیجه او را از خواسته هایش جدا سازیم زیرا این دوران، دوران سیادت و آقایی، دوران کنجکاویها و تجربه های مفید حسی کودک است. ما نباید ناآگاهانه جلوی تجربه ها و کنجکاویهای طبیعی و خود جوش کودک را، که زمینه ساز فعالیتها و خلاقیتهای ذهنی او در بزرگسالی است، بگیریم.
این دوران، دوران حسی و آشنایی و ارتباط او با محسوسات است، و هر چه تجربه های حسی کودک قوی تر باشد، در آینده از تفکر و تعقل و خلاقیت قوی تری برخوردار خواهد بود. چرا که فراوان بودن تجربیات حسی در سنین کودکی می تواند به عنوان بزرگترین مصالح زیربنای تفکر و اندیشههای او در بزرگسالی و اساس جولان ذهنی و تفکرات عقلی اش قرار گیرد.
در این دوران باید عمده تلاش اولیا و مربیان، ایجاد فضایی آزاد و آرام همراه با غنی کردن محیط جهت کسب تجربه ها و بازیهای کنجکاوانه و جنب و جوش و فعالیتهای پرتحرک و ملایم کودک باشد.
همچنین والدین و مربیان باید زمان و فضای مناسبی برای بازی و فعالیتهای کودک در نظر بگیرند تا او بتواند به طور طبیعی و آزادانه به تجربه های شخصی بپردازد. باید همواره به خواسته ها و نیازهای کودکان توجه کرد و از طرف دیگر آنان را از آنچه که موجب تحقیر و سرزنش و تخریب شخصیت وی می شود دور نگه داشت.
در این جا نقش مهم و سازنده نهادهای تربیتی و پرورشی و ارشادی کشور مشخص می شود که به خاطر ترقی و تعالی نسل آینده ساز کشور -بخصوص قشر محروم و مستضعف انقلاب که از فضا و محیط بازی شخصی محروم می باشند توجه بیشتری مبذول شود و نونهالان معصوم را با ایجاد و گسترش پارکها و مکانها و فضاهای مناسب برای بازی و تفریح در شرایطی سالم با حفظ ارزشهای اسلامی یاری دهند، به طوری که سلامت روحی و روانی کودک از هر نظر تأمین گردیده و شخصیتش مورد تهدید واقع نشود، تا نونهالان این کشور را متناسب و همراه با فرهنگ اصیل اسلامی رشد و تعالی بخشند و استعدادهای نهفته این ملت که جدا سرمایه های ذخیره شده این مرز و بوم می باشند را در جهت اهداف عالی نظام اسلامی شکوفا سازند.
پینوشت:
- وسائل الشیعة، ج۱۵، ص۱۹۸
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}