13 توصيه غذايي به زخم‌معده‌اي ها

نويسنده:دکتر سعيد حسيني




رژيم غذايي مي‌تواند در کاهش نشانه‌هاي زخم‌ معده موثر باشد اما نمي‌تواند اين عارضه را کاملا درمان کند. در گذشته تصور مي‌شد که استرس و رژيم غذايي در ايجاد مشکلات گوارشي نقش مهمي دارند اما امروزه يک عامل ميکروبي (هليکوباکترپيلوري) به عنوان عامل ايجادكننده شناخته شده است.
1) به جاي سه وعده غذايي، پنج تا شش وعده غذاي سبک بخوريد. اين مساله بسيار مهم است که شما از پرخوري پرهيز کنيد. کم خوردن باعث تسهيل عملکرد معده مي‌شود.
2) شام خود را با مقدار زيادي فيبر ميل کنيد، يعني از مقدار زيادي ميوه‌ها و سبزي‌ها استفاده کنيد.
3) موقع غذا خوردن، اضطراب و ناراحتي را فراموش کنيد.
4) آهسته غذا بخوريد و خوب آن را بجويد.
5) سه ساعت قبل از خواب، از خوردن غذا خودداري کنيد.
6) چربي غذايتان بايد کم باشد.
7) از مصرف غذاهاي سرخ‌کردني پرهيز کنيد.
8) غذاهاي تند نخوريد. غذاهاي پرادويه ايجاد زخم گوارشي نمي‌کند اما شدت درد را افزايش مي‌بخشد زيرا بافت زخم بسيار حساس‌تر است و وقتي غذايي تند يا اسيدي خورده شود، درد ايجاد مي‌شود، پس از خوردن غذاهاي محرک زخم خودداري کنيد.
9) در مصرف نمک زياده‌روي نکنيد.
10) مصرف قهوه، چاي، شکلات، مرکبات، گوجه‌فرنگي و رب گوجه را محدود کنيد.
11) نوشابه نخوريد. زيرا pH نوشابه‌هاي گازدار بين 5/3 تا 5/2 است که موجب پديد آمدن محيطي اسيدي در معده مي‌شود. در کل، مسير سيستم گوارش تنها معده قادر به مقاومت در برابر چنين محيط اسيدي است اما در ديگر اعضاي سيستم گوارش بدن مانند دهان، گلو و مري در پي مصرف نوشابه‌هاي گازدار محيط اسيدي نامناسبي ايجاد مي‌شود. اسيد فسفريک موجود در اين نوشابه‌ها نيز با رقابت با اسيدهيدروکلريک معده عملکرد صحيح معده را تحت تاثير قرار مي‌دهد. هنگامي که معده ناکارآمد مي‌شود، غذاي مصرفي گوارش‌ نيافته باقي‌مانده و سبب سوءهاضمه و نفخ مي‌شود. افرادي که از زخم معده و سوزش سر سينه رنج مي‌برند، بايد از مصرف نوشابه‌هاي گازدار جدا خودداري کنند.
12) سيگار نکشيد.
13) ورزش کنيد. انجام دادن حرکات ورزشي خصوصا پياده‌روي براي افرادي که دچار زخم معده و زخم اثني‌عشر هستند، بسيار مفيد است. يکي از راه‌هاي موثر پيشگيري از زخم معده و اثني‌عشر انجام ورزش به صورت مداوم است.
منبع: http://salamatiran.com