اسيدفوليک را به خاطر بسپار، خانم باردار!

نويسنده: سميه مقصودعلي



نتايج تحقيقات جديد که به تازگي در بيست و هشتمين کنگره سالانه پزشکي مادر و جنين در دالاس آمريکا ارايه شد، بارد ديگر نشان داد که مصرف اسيدفوليک در دوران بارداري ضروري است؛ هم براي کاهش احتمال بروز نقص در دستگاه عصبي جنين و هم براي کاهش احتمال بروز زايمان زودرس. امروزه محققان توصيه مي کنند که از يک سال پيش از بارداري مصرف اسيدفوليک آغاز شود. در همين رابطه با دکتر آزيتا صفارزاده؛ متخصص زنان و زايمان؛ گفتگويي کرده ايم که مي خوانيد.

اسيدفوليک چه فوايدي براي مادر و جنين دارد؟

اسيدفوليک که به نام هاي فولات يا ويتامين B9 معروف است، براي بسياري از اعمال حياتي بدن ضروري است. اين ويتامين، بدن را در مقابل بيماري هاي قلبي، نقص هاي مادرزادي، پوکي استخوان و برخي سرطان ها حفظ مي کند. مصرف اين ويتامين در سنين باروري مي تواند از بروز نيمي از نقايص لوله عصبي نظير اسپانيابيفيد جلوگيري کند. اسيدفوليک براي عملکرد مغز نيز بسيار مهم است. همچنين اثر ضدافسردگي خفيف داشته و خلق و خود، خواب و اشتها را تنظيم مي کند. کمبود اين ويتامين در زمان بارداري مي تواند به کم خوني، تولد نوزادنارس و ايجاد نقص لوله عصبي در جنين منجر شود. بدن براي ساخت، ترميم و عملکرد مناسب DNA به اسيدفوليک نياز دارد. DNA نقشه ژنتيک ما را تشکيل مي دهد و سنگ بناي اوليه سلول ها در حال تکثير و رشد هستند، به مقدار زيادي اسيدفوليک نياز است. اسيدفوليک در يک روند متابوليک پيچيده ديگر نيز نقش دارد که در آن، يک اسيدآمينه به نوع ديگري تبديل مي شود و در صورت کمبود فولات در بدن ممکن است ازدياد آن به اختلالاتي در لخته شدن خودن، جدا شدن جفت، سقط هاي مکرر و مرده زايي منجر شود و در آخر اينکه اسيدفوليک در ساخته شدن گلبول هاي قرمز هم نقش دارد.

علل کمبود اسيدفوليک چيست؟

سؤال خوبي است. مصرف ناکافي در اثر داشتن رژيم غيرمتعادل (در افراد الکلي، نوجوانان و شيرخواران) و يا در اثر افزايش نياز (در بارداري، شيرخوارگي، کم خوني هاي هموليتيک مزمن، همودياليز)، سوءجذب، اختلال متابوليک و کم خوني مگالوبلاستيک با علل ناشناخته از عوامل اين عارضه اند.

کاهش اسيدفوليک در بدن چه نشانه هاي دارد؟

در نوجوانان، نشانه اش کم خوني است اما از ديگر علايم آن مي توان به کمبود اشتها،زخم در دهان و زبان، اسهال، کمبود وزن، ضعف، سردرد، زودرنجي و فراموشي اشاره کرد.
اسيدفوليک را حتماً بايد به شکل قرص مصرف کرد يا مصرف مواد غذايي حاوي آن کافي است؟
ميوه ها و سبزيجات، منبع اوليه اين ويتامين ها هستند اما اشکال اسيدفوليک در مواد غذايي، ناپايدار بودن آن است. اسيدفوليک سبزيجات با پختن از بين مي رود. نگه داشتن غذا در حرارت اتاق به مدت طولاني نيز سبب از بين رفتن اسيدفوليک مي شود. به همين دليل توصيه مي شود حتي اگر فردي هستيد که ميوه و سبزيجات تازه به اندازه کافي مصرف مي کنيد؛ با اين حال، اسيدفوليک را به صورت قرص مکمل به تغذيه روزانه تان بيفزاييد. از غذاهايي که شامل ميزان چشم گير اسيدفوليک هستند؛ مي توان به جگر، عدس، سبوس، برنج، مخمر آبجو، لوبيا قرمز، بادام زميني، گندم، برگ شلغم، اسفناج، پرتقال و توت فرنگي اشاره کرد. سازمان غذا و داروي آمريکا ميزان اسيدفوليک لازم براي بدن را در روز 400 ميکروگرم اعلام کرده که البته اين مقدار در صورت مصرف قرص ضدبارداري، نوجوانان، دوقلوزايي، زايمان دوم به بعد، مصرف سيگار و الکل افزايش مي يابد.

يک پژوهش جديد

محققان دانشگاه تگزاس پس از بررسي 38033 زن آمريکايي باردار که در ميان آنها عده اي دوقلو باردار بودند و عده اي مبتلا به فشارخون بالا بودند و به اين ترتيب احتمال زايمان پيش از موعد در آنها زياد بود، متوجه شدند مصرف اسيدفوليک به آن شرط که حداقل يک سال پيش از بارداري شروع شود، تا 70 درصد احتمال زايمان زودرس در هفته هاي 20 تا 28 بارداري را کاهش مي دهد. انجام اين تحقيق و نتايج حاصل از آن بسيار مهم است زيرا امروزه به وضوح مي بينيم کودکاني که پيش از موعد به دنيا آمده اند، بيشتر دچار عقب ماندگي ذهني، بيماري هاي ريوي حاد و کوري مي شوند.
منبع:روزنامه سلامت شماره 225