براي پدر شدن آماده باش (قسمت سوم)






اين قسمت حمام و ماساژ نوزادان

حمام کردن کودک

حمام کردن، يکي از جنبه هاي مهم زندگي کودکان است که پدران مي توانند به خوبي در آن به ايفاي نقش بپردازند. با پذيرش مسووليت حمام کردن شيرخوارتان، نه تنها وقت بيشتري جهت استراحت در اختيار همسرتان قرار مي دهيد، بلکه فرصتي نيز براي سپري کردن اوقاتي بيشتر با شيرخوارتان به دست مي آوريد.

وسايل مورد نياز براي استحمام کودک

لگن يا وان مخصوص حمام کردن کودک، شامپو و لوسيون مخصوص کودک، حوله اي ضخيم گرم، پوشک تميز، لباس تميز

روش استحمام کودک

انواع مختلفي از وان هاي حمام شيرخواران در بازار وجود دارد. برخي از آنها داراي پايه هاي مستقل هستند و بر روي زمين قرار مي گيرند و برخي ديگر بر روي وان هاي بزرگ تر سوار مي شوند . يکي از ساده ترين روش هاي حمام کردن کودک آن است که آستين هايتان را بالا بزنيد، روي وان خم شويد و شيرخوارتان را درون آب نگه داريد . اگر نگران ليز خوردن کودک در هنگام حمام کردن او هستيد، مي توانيد تکه اي اسفنج را براي اطمينان خاطر بيشتر در داخل وان و زير بدن کودک قرار دهيد. روش ديگر حمام کردن کودک آن است که خودتان نيز همراه او به حمام برويد و او را در حالي که صورتش رو به بالا، سرش بر روي زانويتان و پاهايش به سمت شکم تان است در آغوش بگيريد و بشوئيد.

مراحل اصلي استحکام شيرخوار

- هر ساعتي از روز مي توان کودک را حمام نمود، اما حمام کردن کودک قبل از زمان خواب، به آرامش و خواب راحت او کمک مي کند.
- تمام وسايل مورد نياز استحمام کودک را از قبل آماده کنيد و در حمام قرار دهيد.
- داخل وان کودک آب بريزيد. عمق آب داخل وان بهتر است حدود 13 سانتيمتر باشد. دماي آب داخل وان را با آرنج خود (که از کف دست نسبت به گرما حساس تر است) آزمايش کنيد تا مطمئن شويد که حرارت آب مناسب است. دماي مطلوب آب براي شست و شوي کودک، حدود 29 درجه ي سانتيگراد مي باشد، به منظور جلوگيري از ناراحتي کودک بر اثر تغيير ناگهاني حرارت آب، بايد ابتدا مقدار آب لازم را درون وان بريزيد و سپس کودک را داخل آن قرار دهيد.
- لباس هاي کودک را داخل حمام و درست قبل از شست و شوي او از تنش خارج نماييد. اگر خودتان نيز همراه کودک به حمام مي رويد، ابتدا لباس هاي خود را درآوريد.
- براي وارد نمودن کودک به داخل آب وان، يک دست تان را پشت سر و گردن او قرار دهيد و با دست ديگر پشت کمر و پاهاي کودک را بگيريد و آنگاه او را به آرامي وارد آب کنيد. براي ايجاد اطمينان خاطر در کودک هنگام قرار دادن او داخل آب، با صداي آهسته و ملايم با وي صحبت کنيد. بيشتر شيرخواران پس از آشنايي با فضاي حمام و عادت به آب ، از آن خوششان خواهد آمد و شادي و خشنودي خود را طي آب بازي با شما تقسيم خواهند نمود.
- زماني که کودک با شادي و به راحتي داخل آب قرار گرفت، اجازه دهيد. نشيمنگاه و پاهاي او روي کف وان قرار گيرد و ضمن آنکه با يک دست کودک را مورد حمايت قرار مي دهيد، با دست آزاد ديگر، بدن او را بشوئيد. آماده ي وول خوردن کودک در داخل آب باشيد. اما سعي کنيد دستپاچه و مضطرب نشويد، چرا که حس نگراني و ترس شما مي تواند به کودک منتقل گردد.
- پس از پايان شست و شو، فورا کودک را در داخل يک حوله ي گرم و نرم بپيچيد و در حالي که وي را در آغوش داريد، کاملا او را خشک کنيد. سپس پوشک او را ببنديد و لباس هايش را بپوشانيد.
- هنگامي که کودک داخل وان حمام است، هرگز او را به حال خود رها نکنيد و لحظه اي هم از او غافل نشويد.

ماساژ دادن کودک

تماس بدني، مهم ترين راه جهت برقراري ارتباط با شيرخواران است. ماساژ دادن از جمله ي مراقبت هايي است که پدران و مادران به يک اندازه مي توانند نسبت به کودک به عمل آورند. اين کار مي تواند سبب نزديکي جسمي و عاطفي شما به کودک، قبل از زبان باز کردن، آيا امکان درک گفته هاي شما توسط کودک شود. نتايج تحقيقات انجام شده در اين زمينه نشان مي دهند که تماس محبت آميز، امري فراتر از آرام کردن کودک است. اين کار حتي به رشد و نمو جسمي و عاطفي کودک نيز کمک مي کند.

روش ماساژ دادن کودک

هميشه کودک را در يک اتاق گرم ماساژ دهيد. پيش از شروع ماساژ، از گرم بودن دست هايتان نيز اطمينان حاصل کنيد. ضمنا، زماني را براي ماساژ دادن کودک انتخاب کنيد که زياد خواب آلود نباشد.
- لباس کودک را درآوريد و او را در يک حوله ي نرم بخوابانيد.
- ماساژ دادن کودک را از سر او شروع کنيد. فرق سر، پيشاني و گونه هاي کودک را با حرکات چرخشي و ملايم دست تان، به آرامي ماساژ دهيد .
- پس از آن، گردن، شانه ها و بازوهاي کودک را ماساژ دهيد. سپس با فشار آرام دست به سمت پائين، سينه و شکم کودک را ماساژ دهيد.
- براي ماساژ پاهاي کودک، دست تان را از روي ران هاي او به سمت زانوهايش حرکت دهيد. اطراف پاشنه و قوزک پاي کودک را نيز به آرامي ماساژ دهيد.
- دست آخر نيز کف پاي کودک را از سمت پاشنه به سمت انگشتان ماساژ دهيد. سپس انگشتان پاي او را نيز ماساژ دهيد.
- پس از پايان ماساژ قسمت جلويي بدن کودک، اگر هنوز آرام و خشنود بود، او را پشت و رو کنيد و پشتش را نيز ماساژ دهيد.
- هنگام ماساژ کودک، به چشمان او خيره شويد.
منبع: ماهنامه تخصصي در زمينه پزشکي و پيراپزشکي ، دنياي سلامت شماره 32