شهید مصطفی خمینی شیدای راه پدر (قسمت دوم)
کانونهای گرم مبارزاتی را بی سروصدا و بدون تظاهر و با درک همه شرایط فراهم می کرد که البته حوادثی هم اتفاق افتاد که به رشد و ارتقاء حرکت های مبارزاتی کمک کرد.
مرحوم حاج آقا مصطفی رسالت این ارتباط را که با حساسیت زیاد دنبال می شد بر عهده گرفت. و کانونهای گرم مبارزاتی را بی سروصدا و بدون تظاهر و با درک همه شرایط فراهم می کرد که البته حوادثی هم اتفاق افتاد که به رشد و ارتقاء حرکت های مبارزاتی کمک کرد. حاج آقا مصطفی در عین اینکه تشخیص می داد که نباید آلوده به حمایت های رژیم بعثی شوند و نباید این توهم به وجود آید که مورد سوء استفاده رژیمی که اصالت و پایگاه مردمی ندارد، قرار گیرند، در عین حال از فرصت بوجود آمده با رعایت تمام حساسیت ها و ساماندهی امر، بهره گیری از شرایط مبارزین آن روز را بر عهده گرفت.
نمونه ای که ایشان پیشنهاد داد و دنبال شد و خیلی هم موفق بود، بهره گیری از امواج رادیویی بود. با پیشنهاد ایشان از امواج رادیویی موجود در عراق استفاده شده و سرانجام در مرحله تکاملی اش تأسیس موج رادیویی صدای روحانیت مبارز ایران را به همراه داشت که تداوم پیدا کرد و اثرات خوبی را به دنبال داشت. مرحوم حاج آقا مصطفی گاهی سفرهایی به سوریه، لبنان و مکه مکرمه می کرد و در آن مسافرت ها تماس های خیلی مفید و کارسازی را با شخصیت ها و گروه های مبارز بر قرار می کرد. بیش از همه این فعالیتهای سیاسی آنچه که نمود جدی و واقعی بیرونی داشت موقعیت علمی ایشان بود. مرحوم امام در نجف درس فقه شروع کردند. اصول را که در ایران تدریس می کردند، در نجف شروع نکردند. عده ای از علاقه مندان ایشان دنبال فراگیری این بخش از مباحث علمی امام بودند و می خواستند درس اصول را دنبال کنند. مرحوم آقا سید مصطفی خمینی درس اصول را شروع کردند. چهره های برجسته ای از درس ایشان استفاده می کردند. که به اقرار بسیاری از درس آموختگان محضر ایشان درس ایشان در ردیف درسهای درجه ۲ نجف به حساب می آمد. درجه یک مربوط به درس مراجع بزرگ بود. در کنار تدریس، کار تفسیر قرآن را نیز شروع کردند. به خاطر دارم که یک روز تفسیر قرآن مرحوم آقای طالقانی را نزد امام برده بودم حضرت امام پس از مطالعه به من فرمودند که این تفسیر را به آقا مصطفی هم بدهید تا بخوانند. فکر می کنم که تفسیر نوین مرحوم محمدتقی شریعتی را هم توصیه کردند که ایشان بخوانند.
هرچند که به هر حال به انجام و به انتها نرسید ولی آنی هم که موجود بود کلید واژههای خوبی است برای تفسیر قرآن، که میشود از آنها استفاده کرد. نقش برجسته ای که مرحوم حاج آقا مصطفی از نظر علمی داشت حضور در درس پدر بود. دروس علمی نجف بخصوص دروس مراجع، بیشتر تشریفاتی تلقی می شد. یعنی استاد بحثی را مطرح می کرد و شاگردان استفاده می کردند و در حین درس کمتر اجازه داده می شد که شاگردی اشکال بگیرد و یا وارد بحث شده و سؤالی بپرسد. معمولا در دروس مراجع نجف این پدیده وجود داشت. اما در درس امام موضوع برعکس بود. یعنی نه تنها اجازه می دادند که سؤال پرسیده شود، بلکه تشویق هم می کرد. روزهای اول که درس را شروع کردند و کسی اشکال نمی کرد، امام فرمود: «اینجا مجلس فاتحه نیست که ما بگوییم همه گوش کنند. ما می خواهیم که درس جدی باشد و آقایان به بحث رونق بدهند.»
ادامه دارد..
منبع: امید اسلام، معاونت پژوهشی موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، چاپ و نشر عروج، چاپ اول، تهران، 1390
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}