سفيد كردن دندانهاي زنده






بسياري از مردم از بدرنگي دندانهايشان رنج مي برند و بسياري نيز مايلند كه دندانهاي سفيدتري داشته باشند. رنگ دندان متناسب با رنگ پوست مي باشد. دندانهاي سياهپوستان بسيار سفيد بنظر مي آيند كه در واقع اينطور نيست و زمينه تيره و سياه پوست آنها ايجاد خطاي ديد نموده و باعث مي شود كه دندانهايشان سفيدتر ديده شوند. معذالك بسياري از مردم دندانهاي تيره تري دارند كه با رنگ پوستشان متناسب نمي باشد و ممكن است اين تيرگي ژني بوده و يا بطور اكتسابي بوجود آمده باشد. عوامل متعددي در بروز بدرنگي دندان موثرند. با پيشرفت سن رنگ دندانها تيره تر مي گردد. مصرف بعضي از داروها مثل تتراسايكلين ها در زمان حاملگي و در كودكي رنگ دندانها را تغيير مي دهد، زيرا كه اين داروها تمايل به تركيب با انساج سخت بدن دارد. مصرف دخانيات و مواد غذايي رنگي باعث تغيير رنگ خارجي دندان مي گردد. بيماريهايي مثل اريتروبلاستوز، هماتوپورفيريا و آلكاپتونوري از عوامل بدرنگي دندان مي باشند. مسموميت با فلورايد (فلوروزيس) و برخي از اختلالات و نواقص تكاملي و اكتسابي در مينا و عاج نيز در تغيير رنگ دندان مؤثرند. از ديگر موارد تغيير دهنده رنگ دندانها مي توان از ضربه به دندان و خونريزي داخلي آن و برخي از معالجه عصب ها نام برد.

از چه موادي براي سفيد كردن دندان زنده استفاده مي شود؟

بطور معمول از دو ماده هيدروژن پراكسايد(آب اكسيژنه) و كاربامايدپراكسايد استفاده مي شود كه بصورت ژل تهيه شده و در سرنگ هايي پلاستيكي به بازار عرضه ميشوند.

آيا براي استفاده از اين مواد به وسايل خاصي احتياج هست؟

بله، دندانپزشك از دندانها قالب گيري بعمل آورده و يك قاشقك نرم از جنس پلاستيك هاي نرم و شفاف كه دندانها را در بر مي گيرد مي سازد. ماده سفيدكننده فقط بر روي سطوح و دندانهايي در قاشقك ماليده مي شود كه در معرض ديد بوده و احتياج به سفيدتر شدن دارند.

چه مراقبت هايي در طول درمان لازم است؟

هركارخانه سازنده اي بروشور حاوي اطلاعات و دستورات را ضميمه كرده است. مراقبت هايي كه عموميت داشته و بيماران بايد رعايت كنند عبارتند از:
1. از قاشقك سفيد كننده براي هر دو فك همزمان استفاده نشود، چونكه اين عمل براي بيمار مزاحمت ايجاد نموده و بهتر است نيز بيمار دندانهاي يك فك را در ابتدا سفيد نموده و مؤثر بودن آن را در قياس با دندانهاي فك مقابل مشاهده كند.
2. از ژل سفيد كننده فقط براي سطوح بيروني و يا دندانهايي كه در صحبت كردن و يا خنديدن به چشم مي آيند استفاده شود.
3. از مقدار تجويز شده تجاوز نشود و اينطور نيست كه با مصرف بيشتر، دندانها بيشتر و يا زودتر سفيد شوند.
4. در مواقعي كه قاشقك حاوي ژل سفيدكننده در دهان قرار دارد از مصرف مايعات و يا غذاها خودداري شود.
5. زمان تجويز شده، دقيقاً رعايت شود.
6. از فشردن قاشقك حاوي ژل با فشار دندانهاي فك مقابل و يا با دست اجتناب شود.
7. در طول دوره درمان از خوردن و آشاميدن مواد غذايي رنگي مثل قهوه، چاي، انواع كولاها، سبزي و انواع سس هاي رنگي امتناع شود.
8. سيگار نكشيد و از خوردن و آشاميدن ميوه هاي ترش و اسيدي مثل مركبات و تنقلاتي مثل لواشك، تمرهندي، قره قوروت و ... خودداري شود.
9. از همه مهمتر قبل از استفاده دندانها را بخوبي مسواك زده و با نخ نيز تميز نمائيد.

آيا استفاده از مواد سفيد كننده دندان ضرر دارد؟

دو ماده اي كه بطور رايج استفاده مي شوندموادي هستند كه سالهاست به عنوان دهانشويه استفاده شده و مورد تأئيد جوامع دندانپزشكي مي باشند. ولي مصرف آنها، گاهاً ممكن است عوارضي چون حساسيت به دارو و يا حساس شدن دندانها را بدنبال داشته باشد. در مورد حساسيت به دارو مصرف آن به كلي قطع مي گردد ولي در صورت حساس شدن دندان، بايد اطلاع داشت كه اين حساس شدن گذرا بوده و با تمهيداتي كه دندانپزشك بكار مي برد، برطرف مي گردد. معمولاً يكي دو روز فاصله انداختن بين جلسات استفاده، حساسيت دندان را بهبود مي بخشد.

مواد سفيدكننده در چه تغيير رنگهايي تجويز مي گردد؟

برخي از ضايعات و نواقص دنداني مثل بد ساخته شدن مينا و عاج به آن جواب نداده و نياز به درمانهاي تكميلي مثل لامينيت دارند. دندانهايي كه بسيار حساس مي باشند نيز كانديد خوبي نمي باشند و در زنان باردار و شيرده نيز توصيه نمي گردند. از نظر نوع رنگ دندانهايي كه رنگشان در گزوه زرد و نارنجي و قهوه اي است، به درمان بهتر پاسخ داده و دندانهايي كه رنگ زمينه اي آنها خاكستري يا آبي است در برابر درمان مقاومت داشته و نياز به درمانهاي تكميلي مثل لامينيت و روكش هاي چيني دارند.

آيا استفاده از مواد سفيدكننده بدون تجويز پزشك مجاز است؟

استفاده از اين مواد بدون نظر و تجويز دندانپزشك توصيه نمي گردد و تركيب شيميايي و درصد مواد متشكله فعال آنها متفاوت است و براي هر بيماري نحوه مصرف و مقدار مواد مورد نياز فرق مي كند.

قبل از درمان چه مواردي بايد رعايت شود؟

دندانپزشك با معاينه دندانها پركردگي هايي را كه ترك و نشتي دارند شناسايي و مجدداً ترميم مي نمايد. ضمناً دندانهاي پوسيده نيز بايد ترميم شوند. اگر قرار است ترميمي زيبايي و يا روكش چيني و همرنگ با دندان صورت گيرد، اين درمانها در جهت هماهنگي رنگ آنها با دندانهاي ديگر به بعد از درمان سفيد كردن موكول شوند.

چه مدت طول مي كشد تا دندانها سفيدتر شوند؟

مدت درمان بستگي به چند عامل دارد:
• رنگ زمينه اي دندان و ميزان تيرگي آن
• همكاري بيمار و زمان استفاده
• نسبت و درصد ماده فعال ژل سفيدكننده
منبع: http://www.boali.com