نگاه قرآن به ناامیدی پس از توبه
توجه داشته باشیم که گناهان ما هر چند زیاد باشد و هر چند بار که ما توبه کنیم و دوباره دچار گناه گردیم، در برابر کرم و لطف الهی قطرهای بیش محسوب نمیشود بنابراین، هیچگاه نباید از رحمت الهی ناامید شویم چرا که با تحقق توبة حقیقی میتوان از تمام گناهان پاک شد و مانند فرزندی که تازه از مادر متولد شده، زندگی تازه و پرنشاطی را از سر گرفت.
بعد از توبه چطور از ناامیدی و عذاب وجدان رها شویم؟
خداوند متعال ارحم الراحمین است و در قرآن مجید فرموده است: إِنَّ اللَّهَ یحِبُّ التَّوَّابِینَ وَیحِبُّ الْمُتَطَهِّرِینَ(البقرة/۲۲۲)خداوند، توبه کنندگان را دوست دارد، و پاکان را (نیز) دوست دارد.
و اما اینکه چطور بعد از توبه ی واقعی از ناامیدی و عذاب وجدان رها شویم، چند نکته قابل توجه است:
۱. توجه به مهربانی خدای متعال
مهربانی و دلسوزی خدا چنان است که حتی راضی نمی شود، بنده گنه کار و خطاکار نیز آبرویش ریخته شود و نزد فرشتگان بیآبرو شود. او خود در حدیثی قدسی می فرماید: اگر کسانی که از من روی بر می گردانند، بدانند چقدر به آنها علاقه دارم، هر آینه از شوق جان می سپردند. این حدیث به خوبی نشان می دهد که خدا چقدر نسبت به بندگان گناهکار خود رئوف است و چقدر به آنها علاقه دارد.با این توضیح معلوم است که خدا حساب شخصی را که اغفال شده و درگیر احساسات شده، یا در اثر تربیت نادرست یا محیط اجتماعی فاسد، به راه نادرست کشیده شده، از سایر افراد جدا می کند. با آنها به گونه ای دیگر برخورد می کند. پس ما نباید بیش از حد معمول نگران باشیم.
البته خدا خود، حجت را بر افراد تمام می کند و حتی نسبت به جوانهایی که در ظاهر می بینیم اغفال شده اند، با وسیله های مختلف آگاهی بخشی می کند. خود او فرموده:«إن علینا للهدی». هدایت انسانها بر عهده ما و وظیفه ماست. این انسان است که با اختیار خود گاه به راست می آید؛ و گاه عصیان می کند و گمراه می شود.
به هر حال عذاب های افراد، نسبت به آگاهی است که آنها از نادرستی کارشان داشته اند و نسبت به شرایطی است که در آن به سر می بردهاند و فشار هایی است که بر روی آنها بوده است.
بنابراین جای هیچ نگرانی نیست که خدا جای حق نشسته است و خود فرموده: «لا یظْلَمُونَ نَقیراً» در قیامت حتی به اندازه ذره ای در حق کسی ظلم نمی شود.( نساء، آیه ۱۲۴)
۲. قبل از ایجاد احساس گناه و عذاب وجدان، عامل آن را پیدا و مانع از شروع آن شوید
به دلیل اینکه بیشتر علل این حالت به خاطر عدم انجام وظایف است، قبل از قبول و تعهد برای انجام کاری، باید کاملا به نوع و حدود مسئولیت خود واقف باشید تا مطمئن شوید که اگر از عهده ی انجام صحیح آن بر می آیید، این مسئولیت را قبول کنید.همه شما در زندگی علائم و آثار عذاب وجدان را در صورت، رفتار و روحیه خود تجربه کرده اید، بنابراین اگر هم در ابتدای کار هستید علت آن را بیابید و بکوشید تا این موضوع را همان موقع حل کنید.
در هنگام عذاب وجدان فرقی نمی کند، در مورد چه موضوعی و در کجای مسیر قرار دارید، این جملات را ۵ بار تکرار کنید: «من نهایت تلاش خود را کردم، از همه ی مهارتها و توانایی هایم استفاده کردم، دیگر بیشتر از این در توانم نیست.»
با تکرار این جمله، می بینید که چطور به مرور زمان از عذاب وجدان شما کاسته شده و متعاقباً اعتماد و اطمینان به نفس خود را افزایش دادهاید.
منبع: وبلاگ فرهنگ قرآن
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}