بچه‌ها مثل همه بزرگترها نباید هرزه خوری کنند، اما نه به خاطر اینکه ممکن است مثل بزرگترها اضافه وزن پیدا کنند، به این علت که هرزه خوری ممکن است جلوی اشتهای کودک را بگیرد. بنابراین از دادن خوراکی در بین وعده های غذایی به کودک خودداری کنید، خصوصا برای تشویق کردن، آرام کردن یا دلداری دادنش.
 
فرزند شما یک سری الویت های غذایی دارد و دنبال خوراکی هایی می گردد که بیشتر ترجیح می دهد نسبت به آنهایی که کمتر دوست دارد، و این کاملا طبیعی است. اما این وضعیت نباید تا آنجا پیش رود که کودک فقط از یک گروه غذایی، تغذیه کند. بنابراین سبزیجات (یا مواد غذایی دیگر را که کودک عموما از خوردن آن خودداری می کند) را در اول وعده غذایی به او بدهید. گرسنگی اش بقیه جریان را پیش می برد؟
 
اخیرا محققان هلند مطالعاتی روی تأثیر فیبرها در سلامت کودکان انجام داده اند که نشان میدهد کودکان باید به اندازه ی کافی فیبر مصرف کنند. محققان پیش از این، اهمیت مصرف فیبرها در افراد بزرگسال را بارها به اثبات رسانده اند. فیبرها تأثیر زیادی در هضم بهتر غذا و رفع مشکل دفع دارند.
 
این بار نتایج یک پژوهش هلندی که در مجله‌ی Pediatrics به چاپ رسیده است نشان می دهد مصرف فیبرها همین تأثیر را در کودکان نیز به جای می گذارد.
 
محققان به دنبال راهی برای یافتن بهترین روش برای بهبود سلامت گوارشی در کودکان بوده اند. گفتنی است که ۳ درصد کودکان غربی از مشکلات مزمن گوارشی رنج می برند.
 
هدف محققان دست یافتن به درمان غیر دارویی این مشکل بوده است برای همین آنها ۶۴۰ بیمار را تحت نظر گرفتند. در بین راه حل های متعددی که برای رفع مشکل دفع یا همان یبوست، مورد استفاده قرار می گیرد محققان از فیبرها، پربیوتیک ها، پروبیوتیک ها، داروهای ضد یبوست و مصرف آب استفاده کردند.
 
محققان پیش از این، اهمیت مصرف فیبرها در افراد بزرگسال را بارها به اثبات رسانده اند. فیبرها تأثیر زیادی در هضم بهتر غذا و رفع مشکل دفع دارند. نتایج نشان داد که مصرف فیبرها یا مکمل های غذایی فیبرها تأثیر بیشتر و بهتری در حل مشکلات دفع دارند. فیبرها در مواد غذایی طبیعی وجود دارند. حبوبات پخته، غلات و دانه‌ی سویا سرشار از فیبر هستند.
 
تحقیقات نشان می دهد؛ کودکان بیش فعال، مصرف غذاهای شیرین از قبیل شکلات و کافئین و غذاهای تند را به دلیل محرک بودن باید کاهش دهند.
 
قند و مواد غذایی حاوی قند مانند بیسکویت، کیک، شیرینی، شکلات و نوشابه‌های شیرین می توانند موجب افزایش سریع قند خون و بروز بیش فعالی در بعضی از کودکان شوند.
 
یافته های برخی از مطالعات نشان داده اند که مصرف شکر ممکن است سطح آدرنالین را در کودکان به میزان ۱۰ برابر افزایش دهد. بنابراین این نتایج بیانگر ارتباط مستقیم بین رفتارهای خشونت آمیز با دریافت شکر بالاست.
 
بادام، سیب، زردآلو، کشمش، هلو، آلو، آلو بخارا، پرتقال، توت، گوجه فرنگی و خیار حاوی سالیسیلات طبیعی هستند که ماده ای شبیه به آسپیرین می باشد و لازم است از رژیم های غذایی کودکان بیش فعال تا حد ممکن کاسته و گاهی اوقات حذف شود.
 
تارترازین رنگ غذایی نارنجی رنگی است که به صورت رنگ غذایی افزودنی مصرف می شود. تارترازین ممکن است در بیش فعالی موثر باشد، تارترازین بیش از همه در موارد زیر وجود دارد: غذاهای آماده بسته بندی شده، آدامس، شکلات، افشره لیمو، سس ها و افزودنی هایی که بیشتر جهت تزئین روی دسرها مصرف می شوند.
 
نوشابه های گازدار، به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی فسفر، و قهوه، چای، کولا و سایر نوشیدنی ها به علت داشتن کافئین، ممکن است علایم بیماری را تشدید کنند .
 
میوه‌های کنسرو شده، کنسرو نخودفرنگی، بادام ساییده شده، نوشیدنی های کربنات دار و کیک هایی که به صورت بسته بندی شده به فروش می رسند، حاوی تارترازین هستند.
 
اسید بنزوئیک نیز ماده ای افزودنی است که ممکن است در ایجاد بیش فعالی موثر باشد. از این ماده به منظور محافظت و سالم نگه داشتن مواد غذایی آماده استفاده می شود و در بسیاری از غذاهای آماده مانند مرباها، سس‌ها، دسرها، شربت‌های طعم دهنده غذا، پوره میوه‌ها، آب میوه‌ها و ماهی‌های کنسروی خوابانده شده در سرکه، نمک و ترشیها یافت می شود.
 
سوسیس و کالباس اختلالات موجود در کودکان بیش فعال را تشدید می کند. مواد موجود در سوسیس و کالباس به ویژه مواد افزودنی که در آنها وجود دارد، باعث تشدید اختلالات در کودکان بیش فعال می شود. برای نگهداری طولانی مدت سوسیس و کالباس از نیتریت و نیترات استفاده می شود تا زود فاسد نشوند و این مواد در داخل معده تبدیل به مواد سرطان زا شده و ترکیب تیرامین را تشکیل میدهد. 
 
برای کاهش عوارض ناشی از مصرف سوسیس و کالباس بهتر است با گوجه فرنگی زیاد و آب پرتقال به جای نوشابه مصرف شود. نوشابه‌های گازدار، به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی فسفر، و قهوه، چای، کولا و سایر نوشیدنی ها به علت داشتن کافئین، ممکن است علایم بیماری را تشدید کنند.
 
آلرژی‌های غذایی به یکی از مواد غذایی مانند شکر، شکلات، تخم مرغ، گندم، رنگ‌ها، طعم دهنده ها، افزودنی‌ها و ذرت می توانند باعث بروز نشانه‌هایی از بیش فعالی شود که در حال حاضر حذف این مواد از برنامه غذایی کودکان آسان نیست زیرا به راحتی در دسترس کودکان است.
 
سوسیس و کالباس اختلالات موجود در کودکان بیش فعال را تشدید می کند. می توانیم این مواد غذایی را تا ۲ هفته حذف کنیم بعد از ۲ هفته هر ۲ روز در میان، هر کدام را به غذای کودک اضافه کنیم. به وسیله حذف کردن این مواد از برنامه غذایی و بازگرداندن آن بعد از مدتی می توانید تشخیص دهید که کودک به کدامیک حساسیت دارد و آیا کودک نشانه هایی از بیش فعالی دارد یا خیر؟
 
منبع: آشپزی و تغذیه کودکان، فاطمه تقدسی‌نیا، صص152-147، نوید حکمت، چاپ دوم، قم، 1396