خواص شگفت انگیز چای که نمیدانید
بعد از آب، چای سیاه یکی از پرمصرفترین نوشیدنیها در سطح جهان است. چای سیاه دارای خواص فراوانی است، زیرا حاوی آنتی اکسیدان و ترکیباتی است که میتواند التهاب را در بدن کاهش دهد. در این مطلب ۱۰ مورد از خواص چای سیاه که توسط تحقیقات علمی پشتیبانی میشوند، آورده شده است تا هر روز، با لذت بیشتری چای بنوشید.
خواص چای سیاه
۱. حاوی آنتی اکسیدان
آنتی اکسیدانها به عنوان موادی بسیار مفید برای سلامتی، شناخته شده هستند. مصرف آنها به بدن شما کمک کند، رادیکالهای آزاد را از بین برده تا سلولهای بدن کمتر آسیب ببیند و در نهایت احتمال ابتلا به بیماریهای مزمن کاهش مییابد.پلی فنولها، گروهی آنتی اکسیدان هستند که در غذاها و نوشیدنیهای خاصی از جمله چای سیاه یافت میشوند. گروههای پلی فنول، از جمله کاتچینها، تئافلاوینها و تئاروبیگین، منابع اصلی آنتی اکسیدان در چای سیاه هستند و به افزایش سلامت بدن کمک میکنند.
در یک مطالعه روی موشهای صحرایی، نقش تئافلاوینها در چای و خطر ابتلا به دیابت، چاقی و کلسترول مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که این مواد کلسترول و میزان قند خون را کاهش میدهند.
۲. افزایش سلامت قلب
چای سیاه حاوی گروه دیگری از آنتی اکسیدانها به نام فلانوئیدهاست که به سلامت قلب کمک میکند. علاوه بر چای، فلانوئیدها را میتوان در سبزیجات، میوهها، شراب قرمز و شکلات تلخ یافت. مصرف این مواد به طور منظم میتواند به کاهش خطر بیماریهای قلبی، از جمله فشار خون بالا، کلسترول بالا، افزایش سطح تری گلیسیرید و چاقی کمک کند.یک مطالعه نشان داد، که مصرف چای سیاه در مدت ۱۲ هفته باعث کاهش معنی داری در میزان تری گلیسیرید (کاهش ۳۶ درصدی)، سطح قند خون (کاهش ۱۸ درصدی) و پلاسمای LDL/HDL (کاهش ۱۷ درصدی) شده است. همچنین، تحقیق دیگری نشان داد افرادی که در روز سه فنجان چای سیاه مصرف میکنند، ۱۱ درصد کمتر در معرض ابتلا به بیماریهای قلبی هستند.
افزودن چای سیاه به رژیم روزانه یک راه آسان برای دریافت آنتی اکسیدانها از طریق رژیم غذایی است و اینکار به طور بالقوه خطر ابتلا به انواع بیماریها را کاهش میدهد.
۳. کاهش کلسترول بد LDL
بدن حاوی دو لیپوپروتئین است که کلسترول را در سراسر بدن حمل میکند. یکی از آنها لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) است و دیگری لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) است. LDL، به عنوان لیپوپروتئین بد در نظر گرفته میشود چرا که کلسترول را به سلولها منتقل میکند.در همین حال، HDL به عنوان لیپوپروتئین خوب در نظر گرفته میشود، چرا که کلسترول را از سلولها خارج میکند و به کبد منتقل میکند. هنگامی که LDL بیش از حد در بدن وجود داشته باشد، ممکن است در عروق خونی رسوب کرده و ته نشینهای مومی شکل به نام پلاک ایجاد نماید. این میتواند در نهایت منجر به نارسایی قلبی یا سکته مغزی شود. خوشبختانه برخی مطالعات نشان میدهند که مصرف چای به کاهش این نوع کلسترول کمک میکند. یک مطالعه نشان داد که نوشیدن ۵ وعده چای سیاه در روز، LDL را به میزان ۱۱ درصد، در افراد کاهش داده است.
۴. افزایش سلامت روده
مطالعات نشان میدهند که نوع باکتری که در رودهها وجود دارد نقش مهمی در سلامت بدن دارد. روده حاوی هزاران باکتری است. درحالی که بعضی از باکتریها در روده برای سلامت بدن مفید هستند، برخی دیگر مضرند.درواقع برخی مطالعات پیشنهاد میکنند که نوع باکتری موجود در روده نقش مهمی در کاهش خطر بیماریهای خاصی مثل بیماری التهابی روده، دیابت نوع دو، بیماری های قلبی و عروقی، چاقی و حتی سرطان دارد.
پلی فنولهای موجود در چای سیاه، با کمک به افزایش رشد باکتریهای خوب و مهار رشد باکتریهای بد مانند سالمونلا، به حفظ سلامت رودهها کمک میکند. علاوه بر این، چای سیاه حاوی خواص ضد میکروبی است که مواد خطرناک را از بین برده و با ترمیم پوشش دستگاه گوارش باعث رشد باکتریهای رودهای ایمن و مفید میشود.
۵. کمک به کاهش فشار خون
فشار خون بالا، ۱ میلیارد نفر را در سطح جهان را تحت تاثیر قرار داده است. این بیماری میتواند خطر ابتلا به نارسایی قلب و کلیه، سکته مغزی، کاهش دید و حملات قلبی را افزایش دهد. خوشبختانه تغییرات در رژیم غذایی و شیوه زندگی میتواند فشار خون را کاهش دهد.یک مطالعه، نقش چای را در کاهش فشار خون مورد بررسی قرار داده است. در این تحقیق، شرکت کنندگان در طی شش ماه روزانه سه فنجان چای سیاه مصرف کردند. نتایج نشان داد، افرادی که چای سیاه مصرف میکردند، در مقایسه با کسانی که از دارونماها استفاده میکردند کاهش چشمگیری در فشار خون سیستولیک و دیاستولیک داشتند.
۶. کاهش خطر سکته مغزی
سکته مغزی زمانی اتفاق میافتد که یک رگ خونی در مغز مسدود یا پاره شده باشد و دومین علت مرگ در سرتاسر جهان است. خوشبختانه، ۸۰ درصد سکتههای مغزی قابل پیشگیری هستند. مثلا، مدیریت رژیم غذایی، فعالیت بدنی، فشار خون و عدم مصرف سیگار میتواند به کاهش خطر سکته مغزی کمک کند.جالب توجه است که مطالعات نشان میدهند، یکی از خواص چای سیاه، احتمال کاهش خطر سکته مغزی است. در یک تحقیق، که بر روی ۷۹۹۶۱ نفر و در طول ده سال انجام گرفت، مشخص شد، افرادی که ۴ فنجان یا بیشتر چای سیاه در روز مصرف میکنند، ۳۲ درصد کمتر از سایرین احتمال دارد به سکته مغزی دچار شوند.
۷. کاهش سطح قند خون
قند خون بالا، ممکن است خطر ابتلا به مشکلاتی مانند دیابت نوع دو، چاقی، بیماریهای قلبی عروقی، نارسایی کلیه و افسردگی را افزایش دهد. هنگامی که قند مصرف میکنید، پانکراس، هورمونی به نام انسولین ترشح میکند تا گلوکز را برای تامین انرژی بدن به ماهیچهها منتقل کند. اگر قند بیشتری نسبت به نیاز بدنتان مصرف کنید، گلوکز اضافه به صورت چربی ذخیره میشود. چای سیاه، یک نوشیدنی عالی غیر شیرین است که به افزایش کارایی انسولین در بدن بسیار کمک میکند.
۸. کاهش خطر ابتلا به سرطان
بیش از ۱۰۰ نوع سرطان وجود دارد که برخی از آنها غیرقابل پیشگیری هستند. با این وجود، پلی فنولهای موجود در چای سیاه ممکن است به جلوگیری از بقای سلولهای سرطانی کمک کند. یک مطالعه آزمایشگاهی، اثرات پلی فنولها را در چای سیاه، بر روی سلولهای سرطانی بررسی کرد. این تحقیق نشان داد که خواص چای سیاه و چای سبز میتواند نقش مهمی در تنظیم سلولهای سرطانی و کاهش تولید آنها داشته باشد.
۹. افزایش تمرکز
چای سیاه حاوی کافئین و اسید آمینهای به نام ال تیانین (L-theanine) است که میتواند هوشیاری و تمرکز را بهبود بخشد. این ماده باعث افزایش فعالیت آلفای مغز شده و درنتیجه آرامش و تمرکز را افزایش میدهد. مطالعات نشان میدهند که نوشیدنیهای حاوی ال تیانین و کافئین بیشترین تاثیر را برای افزایش تمرکز بر مغز دارند. به همین خاطر است که بسیاری از افراد، بعد از نوشیدن چای، در مقایسه با سایر نوشیدنیهای کافئین دار مثل قهوه، انرژی بیشتری احساس میکنند.
۱۰. کاهش خطر ابتلا به آترواسکلروز
آترواسکلروز، به ایجاد پلاک در دیوارههای شریانی در بدن گفته میشود. این عارضه میتواند منجر به بیماریهای قلبی و عروقی و بیماریهای مزمن کلیوی شود. رادیکالهای آزاد به شدت به بروز این وضعیت کمک میکنند. نوشیدن سه فنجان چای سیاه در روز، میتواند خطر ابتلا به آترواسکلروز را تا ۱۱ درصد کاهش دهد.
مواد معدنی موجود در چای سیاه
طبق نظر موسسه ملی سرطان، چای سیاه حاوی مواد زیر است:آلکالوئیدها (کافئین، تئوفیلین و تئوباریم)
آمینو اسید
کربوهیدرات
پروتئین
کلروفیل
فلوراید
آلومینیوم
مواد معدنی و عناصر کمیاب
ترکیبات آلی فرار، که به بو و طعم آن کمک میکند
چای سیاه همچنین حاوی پلی فنولهاست؛ ترکیبات شیمیایی که گیاهان را از اشعه ماورابنفش یا بیماریهای مضر و یا پاتوژنهای بیماری زا محافظت میکنند. فلانوئیدها نوعی پلی فنول هستند، که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند. آنتی اکسیدانها میتوانند از فعالیت رادیکالهای آزاد جلوگیری کنند و سلامت عمومی بدن را افزایش دهند.
سخن پایانی
چای سیاه، یک گزینه عالی برای شماست اگر به دنبال یک نوشیدنی کم کالری، غیر شیرین و کم کافئین نسبت به قهوه هستید. از مهمترین خواص چای سیاه، وجود آنتی اکسیدانها در ترکیبات آن است که میتواند به تنهایی مزایای سلامتی بسیاری داشته باشد؛ از جمله کاهش کلسترول بد، بهبود سلامت روده، کاهش فشار خون و ...از همه مهمتر، تهیه چای سیاه بسیار ساده است و به راحتی میتوانید آن را در هر فروشگاهی بیابید.
منبع: سایت ستاره
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}