خواص عسل مریم گلی (طبیعت و فواید درمانی)

عسل مریم گلی از گروه عسل‌های تک گل است و بنابراین بیشترین کاربرد آن برای درمان بیماری‌ها است. خواص این عسل برگرفته از خواص مریم گلی است و طبع آن همانند طبع خود گیاه، گرم و خشک است. برخی از مهمترین خواص عسل مریم گلی عبارتند از:

۱. تقویت اعصاب و مغز
گیاه مریم گلی، آرام‌بخش و مقوی اعصاب است و استفاده از عصاره، دمنوش و عسل آن، از گذشته برای تقویت حافظه توصیه می‌شده است. تحقیقات نشان داده است این گیاه در پیشگیری و درمان آلزایمر موثر است.

۲. کاهش قند و فشار خون
مصرف عسل مریم گلی برای کاهش قند و فشار خون موثر است و مصرف آن به پیشگیری از بیماری‌های قلبی کمک می‌کند. البته مصرف آن برای بیماران دیابتی بایستی با احتیاط صورت گیرد.

۳. تقویت معده، بهبود سوء هاضمه و رفع نفخ
از خواص عسل مریم گلی، کمک به تسکین درد یا گرفتگی عضلانی معده است و از سوزش معده نیز جلوگیری می‌کند. این عسل همچنین یک ضد نفخ موثر است و به بهبود سوء هاضمه و درمان اسهال کمک می‌کند.

۴. خاصیت ضد عفونی کننده
عسل مریم گلی دارای خاصیت ضد عفونی کننده بسیار قوی است و مصرف آن با افزایش موضعی تولید گلبول‌های سفید، باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود.

۵. خاصیت ضد سرطان
همانند دیگر انواع عسل، عسل مریم گلی نیز منبع آنتی‌اکسیدان‌های مختلف است و دارای ویژگی ضد التهاب بوده و می‌تواند عوامل التهاب‌زا را در بدن از بین ببرد و از این رو به پیشگیری از سرطان کمک می‌کند.

۶. درمان سرفه
تسکین و درمان سرفه از خواص عسل مریم گلی است و مصرف آن به بهبود سرماخوردگی کمک می‌کند.

۷. خاصیت ضد میکروب، باکتری، قارچ و عفونت
 به دلیل خاصیت ضدعفونی کنندگی که عسل مریم گلی دارد، استفاده از آن به درمان آفت دهان کمک می‌کند.

۸. کاهش عوارض دوران یائسگی
از خواص مریم گلی کمک به کاهش گُرگرفتگی و تعریق زیاد شبانه در دوران یائسگی است و عسل تهیه شده از این گیاه نیز همین خواص را دارد و مصرف آن در این دوران مفید است.

۹. قطع ترشح شیر ماردان شیرده
مصرف عسل مریم گلی باعث خشک شدن اکثر ترشحات بدن از جمله عرق، بزاق و رفع تولید خلط در دهان، گلو، ریه‌ها و کم شدن ترشح شیر می‌شود.


معرفی گیاه مریم گلی و طرز تهیه عسل آن

مریم گلی یکی از گیاهان دارویی زینتی است و کاشت آن در فضاهای مرطوب و حاصلخیز صورت می‌گیرد. این گیاه، چند ساله، علفی و پایا از خانواده نعنا است و ارتفاعی بین ۵۰ تا ۸۰ سانتیمتر دارد. مریم گلی، گل‌های سفید زیبایی به صورت خوشه‌ای می‌دهد که بسیار خوشبو و معطرند و از این رو برای زنبورهای عسل جذاب است و زنبورداران در فصل بهار از اواسط خرداد تا پایان آن به تولید و برداشت این عسل می‌پردازند.

برای تهیه عسل مریم گلی، زنبورهایی را تربیت می‌کنند که فقط به سمت عطر و بوی این بروند و بخش عمده شهد مورد استفاده آن‌ها، از گیاه مریم گلی باشد. البته در بیشتر مواقع عسل تک گل مخلوط از یک یا چند گیاه دیگر با نسبت‌های مختلف است و در بیشتر مراکز تولید عسل، اگر یک گونه گل تامین کننده ۵۰ درصد یا بیشتر از منابع شهد آن عسل باشد، آن را به نام آن گیاه خاص می‌نامند. جالب است بدانید، حداکثر میزان عسل خالص، ۸۵ درصد شهد آن گل است اما درصدهای بالاتر از این غیر معمول است زیرا هر چند زنبور به گل‌ها وفاداری نشان می‌دهد، ولی به ندرت پیش می‌آید که این وفاداری مطلق باشد.


مشخصات عسل مریم گلی و طریقه مصرف

عسل تهیه شده از گیاه مریم گلی به رنگ کهربایی روشن است و دارای بوی خوب، شیرینی معتدل و طعم متفاوتی نسبت به عسل‌های دیگر است. این عسل بدون هیچ گونه پالایش خاص می‌تواند چندین سال به حالت مایع باقی بماند که دلیل آن، نسبت بالای فروکتوز به گلوکز آن است.

بهترین طریقه مصرف عسل مریم گلی برای درمان بیماری‌ها، مخلوط کردن دو تا سه قاشق از این عسل با آب ولرم و سپس اضافه کردن چند قطره آب لیمو ترش تازه به آن است. توصیه می‌شود این شربت عسل را، هر روز صبح ناشتا و نیز نیم ساعت قبل از خواب شبانه، جرعه جرعه (در مدت ۳-۴ دقیقه) بنوشید.


مضرات عسل مریم گلی (موارد احتیاطی و منع مصرف)

 با وجود گسترده بودن خواص عسل طبیعی، استفاده از هر نوع عسل به ویژه عسل‌های تک گل برای درمان بیماری‌ها، بایستی با مشورت پزشک متخصص صورت گیرد.

مصرف عسل مریم گلی برای کودکان زیر یکسال ممنوع است، همچنین به خاطر داشته باشید که زنان باردار یا زنان شیرده، نمی‌توانند این نوع عسل را مصرف کنند.


منبع: سایت ستاره