درمان نزدیکی بینی چشم

هدف از درمان نزدیک بینی چشم، بهبود دید با کمک تمرکز نور روی شبکیه چشم از طریق لنز‌های اصلاحی یا جراحی انکساری است. مدیریت نزدیک بینی نیز شامل نظارت منظم بر مشکلات ناشی از این شرایط مانند کوری تدریجی، آب مروارید و آسیب به مناطق شبکیه مرکزی است.

لنز‌های اصلاحی
استفاده از لنز‌های اصلاحی، می‌تواند نزدیک بینی را با بی اثر کردن انحنای افزایش یافته قرنیه یا طول افزایش یافته چشمتان درمان کند. انواع لنز‌های تجویزی عبارتند از:

عینک: استفاده از عینک روشی ساده و ایمن برای بهبود دید در افراد نزدیک بین است. لنز‌های عینک بسیار متنوع هستند و شامل لنز تک دید، لنز دو دید، لنز سه دید و لنز چند دید می‌شوند.

لنز‌های تماسی: این لنز‌ها درست درون چشم قرار می‌گیرند. آن‌ها با مواد و در طرح‌های مختلفی ساخته می‌شوند، از جمله نرم و سفت، نفوذپذیر گازی، لنز‌های تماسی ترکیبی چشم، لنز‌های PMMA و لنز‌های چشم جانبی سیلیکونی.

جراحی انکساری
جراحی انکساری، نیاز به استفاده از عینک و لنز را کاهش می‌دهد. جراح چشم از یک پرتو لیزر برای تغییر شکل قرنیه استفاده می‌کند که باعث کاهش میزان نزدیک بینی می‌شود؛ بنابراین گاهی ممکن است حتی پس از جراحی هنوز هم نیاز باشد از عینک استفاده کنید، اما با شماره بسیار پایین‌تر.

عمل لیزیک (LASIK): با استفاده از این روش، جراح چشم شما، یک فلپ (برش بسیار نازک) نازک و ملایم درون قرنیه شما ایجاد می‌کند. وی سپس با استفاده از لیزر، لایه‌های داخلی قرنیه را تراش می‌دهد تا شکل کروی را مسطح نماید. بهبود پس از جراحی لیزیک معمولا سریع‌تر است و نسبت به سایر جراحی‌های قرنیه‌ای کمتر باعث ناراحتی می‌شود. 

عمل لازک (LASEK): جراح یک فلپ فوق نازک در قسمت خارجی محافظ قرنیه ایجاد می‌کند. سپس با استفاده از لیزر، لایه‌های بیرونی قرنیه را تغییر می‌دهد تا انحنا را صاف کرده و سپس فلپ را به جای اول بازگرداند.

روش بدون نیاز به فلپ (PRK): این روش شبیه به عمل لازک است، با این تفاوت که در اینجا لایه محافظ قرنیه به طور کامل حذف می‌شود و بعد شکل قرنیه اصلاح می‌گردد. سپس لایه حذف شده، به صورت طبیعی و مطابق با شکل جدید قرنیه رشد می‌کند.

اپی لازک: روشی مشابه با عمل لازک است، اما در این روش دستگاهی که فلپ را در این دو روش ایجاد می‌کرد، متفاوت است.

با پزشک خود در رابطه با عوارض جانبی احتمالی صحبت کنید، چرا که این روش‌ها برگشت پذیر نیستند. جراحی‌های انکساری، تا زمانی که نمره چشم ثابت نشده باشد، توصیه نمی‌شوند.


جلوگیری از پیشرفت نزدیک بینی چشم

محققان و کارشناسان بالینی همچنان به دنبال روش‌های موثری برای جلوگیری از بدتر شدن نزدیک بینی چشم هستند. درمان‌های پیشگیرانه و کنترل کننده‌ای که تا به امروز موفق‌تر بوده‌اند، عبارتند از:

درمان موضعی با دارو؛ آتروپین: قطره‌های آتروپین موضعی معمولا برای گشادتر کردن مردمک چشم کاربرد دارند و اغلب در آزمایشات چشمی یا قبل و بعد از جراحی مورد استفاده قرار می‌گیرند. آتروپین با دوز کم، ممکن است سرعت پیشرفت نزدیک بینی چشم را کاهش دهد اما مکانیزم دقیقی برای آن شناخته نشده است.

گذراندن زمان در خارج از خانه: صرف زمان در خارج از خانه در دوران نوجوانی و سال‌های اولیه بزرگسالی، ممکن است احتمال نزدیک بینی در اثر افزایش سن را کاهش دهد. محققان معتقدند که قرار گرفتن در معرض اشعه ماورابنفش خورشید، می‌تواند ساختار مولکولی اکلرا و قرنیه را تغییر دهد و به حفظ شکل طبیعی آن کمک کند.

ارتوکراتولوژی شکل دهی مجدد قرنیه با استفاده از لنز تماسی: در این روش، شما لنز‌های تماسی سفت، محکم و نفوذ پذیر گازی را به مدت چندساعت در روز، روی چشم می‌گذارید تا به مرور انحنای چشم ازبین برود؛ و سپس به مرور مدت استفاده از لنز را کاهش می‌دهید تا شکل جدید چشم حفظ شود. اگر این درمان متوقف شود، چشم به حالت قبلی خود بازمی‌گردد.

لنز‌های تماسی اصلاح کننده فوکوس: این نوع لنزها با متمرکز کردن چشم‌ها به طور مساوی روی اطراف شبکیه، نزدیک بینی را اصلاح می‌کنند. بعضی شواهد نشان می‌دهند که این نوع اصلاح دید ممکن است پیشرفت نزدیک بینی را در طول زمان کندتر کند.


درمان خانگی نزدیک بینی چشم

پیشگیری از نزدیک بینی چشم در حال حاضر امکان پذیر نیست. اما برخی مطالعات نشان می‌دهند که با اتخاذ سبک زندگی خاص، می‌توانید روند پیشرفت را کندتر کنید:

* چشمانتان را چک کنید. به طور منظم بررسی کنید که آیا دیدتان دچار تغییر شده است یا نه.
* بیماری‌های مزمن مانند دیابت، فشار خون بالا و ... می‌توانند بینایی را تحت تاثیر قرار دهند. این شرایط را مدام تحت نظر داشته باشید.
* از چشم‌هایتان در برابر نور خورشید محافظت کنید. از عینک آفتابی استفاده کنید که از اشعه ماوراء بنفش جلوگیری می‌کند.
* هنگام ورزش، بازی، چمن زنی، نقاشی و ... از عینک‌های مخصوص استفاده کنید تا چشمانتان آسیب نبیند.
* غذا‌های سالم مانند سبزیجات با برگ سبز بخورید.
* سیگار نکشید. همانطور که سیگار برای سلامت کل بدن مضر است، می‌تواند به چشم شما نیز آسیب بزند.
* از لنز‌های اصلاحی مناسب استفاده کنید.
* هنگام مطالعه و کار کردن از نور مناسب استفاده کنید. 
* در زمان کار کردن با کامپیوتر یا سایر کار‌های مشابه، هر ۲۰ دقیقه، ۲۰ ثانیه به چیزی در دوردست نگاه کنید.

درصورت مشاهده هریک از این علائم بلافاصله به پزشک مراجعه کنید: از دست رفتن ناگهانی دید با یا بدون درد؛ دید مبهم و تاری دید ناگهانی، نور چشمک زن، نقاط سیاه و سفید و یا هاله در اطراف چراغ.


علائم نزدیک بینی چشم

درصورتی که اشیاء در دوردست را تار و با سختی می‌بینید، احتمالا به نزدیک بینی مبتلا هستید. همچنین سایر علائم عبارتند از:

* سردرد
* دوبینی
* خستگی چشم
* تلاش برای دیدن اشیاء دور
* کودکان مبتلا به نزدیک بینی در دیدن تخته کلاس مشکل دارند.
 
 نزدیک بینی در اکثر مواقع ارثی بوده و ممکن است به تدریج ایجاد شده یا خیلی ناگهانی و سریع رخ دهد. در هر صورت اگر متوجه تغییرات در بینایی خود شدید، به پزشک مراجعه کنید؛ بهتر است سالی یکبار چشمانتان معاینه شود.


منبع: سایت ستاره