تحلیل فاندامنتال چیست؟

تحلیل فاندامنتال یا تحلیل بنیادی به ارزشیابی ارزش ذاتی اوراق بهادار و بطور ویژه سهام در بازار سرمایه با بررسی عوامل اقتصادی و مالی موجود در بازار گفته می‌‌شود.(1) منظور از ارزش ذاتی سهام، ارزش واقعی محاسبه شده آن سهم براساس اطلاعات عمومی موجود است، که در روش تحلیل بنیادی بدست می‌آید.

پس از آن، این ارزش با ارزش سهم موجود در بازار سرمایه مقایسه می‌شود تا سرمایه‌گذار بداند سهام مورد بحث نسبت به ارزش محاسبه شده چه شرایطی دارد و اگر ارزش آن از ارزش ارائه شده در بورس بالاتر باشد، نشان می‌دهد که سهام مورد نظر ارزش بالایی برای سرمایه‌گذاری یا نگهداری دارد.(2)

تحلیلگران بازار سرمایه در تحلیل فاندامنتال هرآنچه که بتواند بر ارزش سهام تاثیر گذارد را مطالعه می‌کنند. بنابراین می‌توان تحلیل فاندامنتال را به سه بخش کلی تقسیم نمود (3) :

1.تحلیل کسب و کار (بررسی زمینه کاری شرکت و فضای کسب و کار)

2.تحلیل شرکت

3.تحلیل اقتصادی (اقتصاد کلان)

در تحلیل فاندامنتال دو فرض بسیار مهم مبنا قرار می‌گیرد:

1.در بلند مدت، بازار سهام خود را تصحیح می‌کند (3).

2.می‌توان سهامی که ارزش واقعی بالاتری نسبت ارزش اسمی دارد را خرید و منتظر ماند تا سهام ارزش اسمی تصحیح شده و ارتقا یابد (3) .


 

تحلیل تکنیکال چیست؟

تحلیل تکنیکال به بررسی و مطالعه حرکت قیمت سهام و تشخیص روند‌های تکرار پذیر نوسان قیمت آن که به عنوان الگو یاد می‌شود، می‌پردازد. در واقع تحلیل تکنیکال نظم معاملاتی است که به منظور ارزیابی سرمایه‌گذاری و شناسایی فرصت‌های معاملاتی که به کمک تحلیل روندهای آماری جمع‌آوری شده از تحرکات معاملاتی نظیر حرکت قیمت و حجم، بدست آمده است. تحلیل تکنیکال بر روی انواع اوراق بهادار که داده‌های سوابق مالیاتی دارند، قابل استفاده است.(4)

در تحلیل تکنیکال باور به این فرض وجود دارد که نوسانات قیمت، صرفا تصادفی نیست بلکه در داخل الگو و روندهای قابل تشخیص قرار می‌گیرد که تمایل به تکرار دارد. بنابراین حرکت قیمت در هر نقطه از زمان، حاوی اطلاعات متنوعی است و بنابراین ارزش واقعی اوراق بهادار را بازتاب می‌دهد. این مهم از فرضیه بازار کارا (The Efficient Market Hypothesis) نشات می‌گیرد که بازار را به صورتی توصیف می‌کند که اطلاعات به سرعت بر آن اثر می‌گذارد.(4)

بنابراین تحلیل تکنیکال بر اساس سه فرض است:

1.بازار همه چیز را تقلیل می‌دهد. بسیاری معتقدند تحلیل تکنیکال اثر عوامل بنیادی (فاندامنتال) را نادیده می‌گیرد. تحلیلگران تکنیکال معتقدند همه عوامل بنیادی از روانشناسی بازار تا عوامل اقتصاد کلان، در دل این روند جای دارد و پیش بینی شده است.(4)

2.قیمت در روندها تغییر می‌کند.(4)

3.بازار، روند تاریخی خود را تکرار می‌کند.(4)
 

تحلیل روند در تحلیل تکنیکال

تحلیل روند، روشی است که در تحلیل تکنیکال استفاده می‌شود و مجموعه اقداماتی است که حرکت قیمت سهام را در آینده براساس روند داده مشاهده شده اخیر، پیش بینی می‌کند. بطور کلی سه نوع تحلیل مورد استفاده قرار می‌گیرد که تحلیل روند کوتاه مدت، میان مدت، بلند مدت، نام دارند.(5)

استراتژی‌‌های تحلیل روند معاملاتی مختلفی وجود دارد که در برخی اوقات بصورت ترکیبی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند. معمولا سه استراتژی در تحلیل روند به منظور بررسی وضعیت سودآوری بازه خاص، مورد بررسی قرار می‌گیرد:
 
1.میانگین متحرک
این استراتژی شامل ورود به موقعیت خرید (Long Position) یعنی زمانیکه میانگین متحرک کوتاه مدت از میانگین متحرک بلند مدت عبور کرده و در بالای آن قرار می‌گیرد و یا ورود به موقعیت فروش (Short Position) یعنی زمانیکه میانگین متحرک کوتاه مدت با عبور از میانگین متحرک بلند مدت در جایگاه پایین‌تری قرار می‌گیرد، است.(5)
 
2.شاخص‌های عددی
این استراتژی شامل ورود به موقعیت خرید در زمانیکه سهام در موقعیت قوی قرار دارد و ورود به موقعیت فروش سهام در زمانیکه سهام موقعیت قوی و مطلوب خود را از دست می‌دهد، است. شاخص نسبی قدرت (RSI) شاخص عددی و مناسب برای استفاده در این شرایط است.(5)
 
3.الگوهای نمودار و روندها
این نوع از استراتژی‌ها که ارتباط بهتری با مخاطبان به دلیل ویژگی‌های بصری برقرار می‌کند، استفاده آسانی دارد. زمانی به موقعیت خرید وارد می‌شویم که سهام روندی صعودی دارد و زمانی به موقعیت فروش وارد می‌شویم که سهام روند نزولی پیدا کند.(5)
 

معرفی نمودارهای تحلیل روند

با توجه به کاربرد گسترده استفاده از نمودارها برای تحلیل روند حرکت سهام، نمودارهای مختلفی برای تصویرسازی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
 
نمودار خطی
نمودار خطی که به سادگی، روند را نمایش می‌دهد.
 
نمودار شمعی (کندل استیک)
این نمودار میزان تغییر قیمت سهام را در بازه زمانی مورد نظر نشان می‌دهد (6) .  این نمودار به لحاظ کارکردی، شباهت زیادی با نمودار میله‌ای دارد.
 
انواع شمعدانی و اصلاحات مرتبط با آن
شمعدانی توپر یا نزولی نشان می‌دهد این سهم در انتهای بازه زمانی مورد نظر، با کاهش قیمت همراه بوده و افت کرده است. نقاط باز شدن و بسته شدن به قیمت آغازین و پایانی سهم در بازه زمانی اشاره دارند. شمعدانی توپر را با رنگ قرمز یا سیاه، نمایش می‌دهن.د شمعدانی تو خالی یا صعودی نیز نشان می‌دهد سهام در بازه زمانی مشخص از زمان بازگشایی تا بسته شدن، رشد قیمت داشته است و با رنگ سبز یا سفید، نمایش می‌دهند.  
 

الگوهای تحلیل روند در تحلیل تکنیکال

براساس رویکرد تحلیل تکنیکال، در تحلیل روند تغییر قیمت‌ها و اوج گرفتن یا افت کردن آن، یک الگو دیده می‌شود که می‌تواند به تحلیلگران برای پیش بینی محدوده قیمت‌ها کمک کند.(7)به معرفی چند نمونه از الگوهای متنوع تحلیل روند خواهیم پرداخت:
 
الگوی مثلثی
مثلث‌های متقارن زمانی ‌اتفاق می‌افتد که دو روند به یکدیگر نزدیک شوند و نشان می‌دهد که احتمالا باید منظر شکست سطوح قیمت (breakout) باشیم. اگر مثلث صعودی باشد، نشان می‌دهد که احتمالا سطوح قیمت افزایش قابل توجهی خواهد داشت و اگر مثلث نزولی باشد نشان می‌دهد که احتمالا سطوح قیمت، افت فاحشی خواهند داشت.(7)
 
الگوی فنجان و دسته
الگویی به شکل سهمی را نشان می‌دهد که که در بازگشت مجدد به سطح قبلی،  یک نوسان مانند مرحله قبل اما افت کمتر را دنبال می‌کند. این فاز دوم به همان دست فنجان در کنار فاز اول (فنجان) معروف است.(9)
 
الگوی سر و شانه
این الگو دو نوسان قیمت تقریبا هم سطح و در میان آن در یک باز زمانی یک نوسان قیمت بزرگتر را نشان می‌دهد و در دو حالت مد نظر قرار می‌گیرد. در حالت دیگر این الگو که به شانه و سر معکوس نیز معروف است، شکل الگو کاملا وارونه می‌شود و بجای اوج گرفتن شاهد سقوط خواهیم بود.(8)


 

تحلیل تکنیکال و فاندامنتال: از کدام تحلیل باید استفاده کرد؟

برای دهه‌ها، ترجیح تحلیلگران استفاده از تحلیل فاندامنتال بود. با پیشرفت تحلیل داده و مدلسازی‌های مربوط به آن، تحلیل تکنیکال نیز پرطرفدار شد. با توجه به آنکه هرکدام جنبه‌های متفاوتی را در تحلیل مد نظر قرار می‌دهد، پاسخ ایده آل آن است که از هر دو استفاده شود. برای تحلیل‌های بلند مدت، نیازمند به داده‌های کلان و عوامل بزرگ و تاثیرگذار هستیم بنابراین تحلیل فاندامنتال در الویت قرار دارد. در حالتی که بخواهیم براساس نوسانات کوتاه مدت تحلیل کنیم، تحلیل تکنیکال کاربرد بیشتری خواهد داشت.(10)

پی نوشت ها:
  1. www.investopedia.com
  2. www.investopedia.com
  3. www.wallstreetmojo.com
  4. www.investopedia.com
  5. www.investopedia.com
  6. www.investopedia.com
  7. www.investopedia.com
  8. www.commodity.com
  9. www.thebalance.com
  10. www.smartasset.com