نکاتی در ارتباط پدر و پسری برای تحکیم خانواده

در کودکی پسران به تقلید از پدران خود می پردازند تا بتوانند توجه و تایید آن‌ها را به دست بیاورند. اما این وضعیت در نوجوانی کاملا متفاوت است و رابطه بین آن‌ها تغییر می­کند. هردو با چالش­هایی روبرو می­شوند که کمی کار را برای حفظ پیوند رابطه بین آن‌ها سخت می­کند. بنابراین روابطی که اکنون ایجاد می‌کنید، مسیر را برای پیوند زندگی بین شما و پسرتان و درنتیجه تحکیم خانواده تعیین می‌کنند. (1)

 یک رابطه سالم ویژگی­هایی دارد که درادامه 25 مورد آن را بررسی خواهیم کرد:
 
1.شنوندگی خوب
فرزند شما باید بداند و مطمئن شود که به او توجه می­شود. این حس و نیاز از طریق شنیدن صحبت­های او حاصل می­شود. همچنین او با صحبت کردن، تخلیه هیجانی می­شود.
 
2.فضای گفتگو
روزانه وقتی را اختصاص دهید تا با فرزند خود صحبت کنید. از کارهای روزانه، مسائل و مشکلات پیش آمده و راه حل برطرف کردن آن‌ها بگویید. به او اجازه دهید درباره برنامه­ ها، فعالیت­ها و مشکلات روزانه­ اش صحبت کند. لازم است بدانید فضای گفتگو، باید بدون قضاوت و نظر باشد.
 
3.فضای مشورت
 فضایی ایجاد کنید تا اگر پسرتان با مشکلی مواجه است، بدون هیچ ترسی با شما مشورت کند. در این فضا باید شما شنونده خوبی باشید و بدون قضاوت و عصبانیت به او راه حل پیشنهاد بدهید و اجازه دهید در نهایت خودش تصمیم گیرنده باشد. شما هم درباره مشکلات و مسائل تان از او مشورت بگیرید.
 
4.ارتباط فیزیکی
گاهی کنار او بنشینید، دستانش را بگیرید، او را ببوسید و نوازشش کنید. او باید محبت و حس دوست داشتنی بودن را از خانواده بگیرد.


 
5.الگو سازی
پسران تحت تأثیر پدران خود قرار دارند. پسران با تماشای پدران خود در مورد مرد بودن یاد می‌گیرند. هنگامی که یک پسر به تماشای تعامل پدر و مادرش می پردازد، در مورد احترام (یا بی احترامی) و در مورد نحوه تعامل زن و مرد می­آموزد. با تماشای پدرش در رفتار با مردان دیگر،  از او می­آموزد که چگونه با مردها صحبت­کند، چگونه با آن‌ها ارتباط برقرار کند و چگونه با مسائل مردانه برخورد کند. (2)
 
6.آموزش صحیح امور معنوی
به فرزندتان کمک کنید معنای عمیق‌تر زندگی را درک کند. به او کمک کنید تا در زندگی با خدا ارتباط بگیرد و بداند خداوند به او در تحمل سختی‌ها کمک می کند. به او یاد دهید برای خودش الگوی مذهبی داشته باشد.
 
7.علائق مشترک
 یک یا چند علاقه مشترک پیدا کنید که بتوانید ساعت بیشتری را با او در بیرون از خانه بگذرانید؛ مانند یک ورزش، بازی مشترک یا طبیعت­گردی. زمانی که شما وقت خود را صرف انجام کارهایی می­کنید که هردو از انجام آن لذت می­برید، رابطه شما رشد می­کند.
 
8.فرصت تجربه کردن
درست است که شما باید فرزندانتان را ایمن نگه دارید، اما می­توانید به آن‌ها اجازه دهید برخی از خطرات بسیار کوچک و محاسبه شده را تجربه کنند، تا در آینده جسارت تجربه کردن چیزهای جدید در زندگی را داشته باشند. (2)
 
9.همدلی و همکاری
 فضای همدلی و همکاری در خانواده باید شکل بگیرد. در انجام کارهای خانه از او همکاری بخواهید. به او در انجام کارهایش کمک کنید و وقتی مشکلی پیش می­ آید، با او همدلی کنید.
 
  • 10. بیان احساس
 احساس خود را بیان کنید و به او هر روز بگویید دوستش دارید. بگذارید مطمئن بشود که دوست داشتنی است. برای روابط احساسی خود وقت بگذارید؛ او به تایید شما نیاز دارد.


 
  • 11. تقویت اعتماد به نفس
در دنیای امروز، تماشای تبلیغات در تلویزیون می­توانند احساس ناکافی بودن را در پسران ایجاد کنند. اینکه به اندازه مردانی که در تلویزیون می‌بینند خیلی خوب نباشند. شما به عنوان یک پدر می­توانید به حس مثبت او در مورد خودش کمک کنید. به او اعتماد به نفس بدهید، به او یاد بدهید دستاوردهای یک مرد چیزی بیش از مثلا داشتن یک شکم شش تکه است. (2)
 
  • 12.حفظ تعادل
پدری متعادل باشید. پدری مستبد که خیلی کنترل­گر است، یا پدر خیلی احساسی بدون کنترل، هردو آسیب رسان هستند. ولی پدری که احساسی بالا دارد اما کنترل متوسطی هم می­کند، می­تواند فضای گفتگو و ارتباط دوطرفه خوبی ایجاد کند. (3)
 
  • 13.پدران شاد
روانشناسان توانسته ­اند تأثیر ویژه­ای از پدران، بر رشد ذهنی پسران خود تعیین کنند. آن‌ها دریافتند که علائم افسردگی در بزرگسالان، بیشتر مربوط به علائم افسردگی پدران است. بنابراین برای داشتن خانواده و پسری سالم و شاد، شما باید پدر شادی باشید. (4)
 
  • 14. حضور پدران
روانشناسان دریافته­اند پدرانی که سرپرستی خانواده را برعهده دارند، فرزندان آن‌ها، رشد اجتماعی بهتری دارند. (4)
 
  • 15. واگذاری یک کار بزرگ
وقتی به او کاری بزرگتر از سن و سالش می­دهید، این امر می­تواند پیوندی را بین شما ایجاد کند که مدت زمان طولانی دوام داشته باشد و خاطراتی را برای شما ایجاد کند که چندین دهه با هم در موردش صحبت خواهید کرد. (5)
 
  • 16. دوست داشتن همسر
 او نیاز دارد مادرش را دوست داشته باشید. به او حس امنیت می­دهد و همچنین به او نشان می­دهید که چگونه باید با مادر، خواهران و سایر زنانی که در زندگی ملاقات می­کند، رفتار کند. این پایه و اساس روابط او در بزرگسالی را شکل می­دهد.


 
  • 17. شکست را ببیند
 علاوه بر موفقیت‌ها، باید شکست­های شما را ببیند. وقتی فرزند شما می­بیند که شما شکست خورده­اید و شکست را به خوبی مدیریت کرده­اید، می­بیند که اشتباه وجود دارد. پسری که از اشتباه کردن نمی­ترسد، به مردی تبدیل می­شود که بتواند چالش­های بزرگ را بپذیرد. (6)
 
  • 18. رهبری کردن
وقتی شما را در حال خدمت کردن و رهبری خانواده می­بیند، یاد می­گیرد بعدها چگونه خانواده خود، محل کار و روابط دوستانه خود را رهبری کند.


19.پشتیبان باشید
در تحصیلات، زندگی اجتماعی و در همه زمینه ­های زندگیش حضور داشته باشید. پسران به پشتیبانی پدرشان احتیاج دارند. (6) 
 
20.پذیرش
اگر با پسرتان متفاوت هستید، هنگامی که اشتباهی می­کند او را دوست داشته باشید. این اعتماد و پذیرش، موجب ارتباط قوی­تر و عزت نفس در فرزندتان می­شود.
 
21.تعیین مرز و مقررات
آن‌ها متوجه می­شوند اعمال و رفتارهایشان عواقب دارد و قبل از هر عمل و رفتاری، به ارزیابی گزینه­های انتخابی خود می­پردازند.
 
22.درک تغییر
درک کنید که پسران در هردوره سنی رفتارشان و نوع ارتباطشان با والدین و مخصوصا پدرشان، متفاوت می­شود.
 
23.تحقیر نکنید
هیچ­گاه او را برای اشتباهاتش سرزنش یا تحقیر نکیند. به جای اینکه از او بپرسید «چرا؟» به او بگویید «چه شد؟»
 
24.حریم خصوصی
پسران مخصوصا در دوران نوجوانی تمایل بیشتری به تنهایی دارند، به آن‌ها اجازه دهید گاهی برای خودشان باشند.
 
25.منضبط تربیت کنید
پسران خود را با اعمالی مانند پاداش، ایجاد محدودیت، به تعویق انداختن رفع نیازها و... منضبط تربیت کنید. این کار به کنترل نفس و آماده کردن او برای بزرگسالی کمک می­کند.


 
نتیجه گیری
شرط پویایی و استواری خانواده به عنوان اساسی ­ترین نهاد اجتماعی، وجود روابط صحیح و پایدار میان افراد خانواده است. هدف از طرح این 25 نکته، جلب توجه به تاثیر پدر در رشد شخصیتی و اجتماعی پسران است. تاثیری که بیشتر اوقات نادیده گرفته می­شود، اما وجود دارد و واقعی است.

پی نوشتها
1.www.psychalive.org
2. www.verywellfamily.com
3. www.extension.harvard.edu
4.www.digitalcommons.liberty.edu
5.www.parenting.firstcry.com
6.www.allprodad.com