تحقیقات جدید منتشر شده در مجله مهندسی و مدیریت فناوری نشان می‌دهند که در مواقع خاص این تمایل در انسان وجود دارد که به اتومبیل‌های بدون راننده یا خودران اعتماد کند، اما این تنها به همان موارد خاص محدود می‌شود و در موارد دیگر این اعتماد چندان وجود ندارد.

اتومبیل‌های خودران کاربردهای بالقوه بسیاری را از خود نشان می‌دهند. به عنوان مثال، در مواقعی که از هوشیاری کافی برای رانندگی برخوردار نیستید، استفاده از چنین خودروهایی ایده جالبی خواهد بود. همچنین لذت بردن از مناظر در یک سفر جاده‌ای وسوسه برانگیز است. اما مهمترین مسئله آن است که همه ما دوست داریم صحیح و سالم به مقاصد خود برسیم.

بنابراین تحقیقات انجام شده به عوامل تأثیر گذار بر اعتماد افراد به اتومبیل‌های خودران پرداخته‌اند.

یکی از این تحقیقات، در جنوب استرالیا و در منطقه یا حوزه نوآوری تونسلی (Tonsley) انجام شد و تعدادی از مشاغل چند ملیتی بزرگ و کوچک و نیز دانشگاه و کالج فنی را شامل می‌شد.

این حوزه همچنین منطقه‌ای است که به منظور آزمایش وسایل نقلیه خودران جهت انتقال افراد آن منطقه به مقاصد خود و نیز به ایستگاه‌های اتوبوس و قطار آن نزدیکی بکار می‌رود.

این مطالعه قبل از هر چیز برای آزمایشات خودران منظور شده بود تا بدین وسیله سعی شود نگرانی‌ها و انتظارات سرنشینان و میزان اعتماد آنها به خودروهای بدون راننده را بهتر درک نماید. این نظر سنجی از 100 فرد شاغل و دانشجو انجام شده و نیز از آنها خواسته شد موقعیتهایی که در آن بیشترین تمایل و کمترین تمایل در استفاده از خودروهای بدون راننده را دارند نام ببرند.
طی این مطالعه مشخص شد که قابلیت اطمینان و توانایی اتومبیل خودران برای برآورده ساختن انتظارات به ویژه در موقیتهای غیر منتظره از اهمیت بالایی برخوردار استطی این مطالعه مشخص شد که قابلیت اطمینان و توانایی اتومبیل خودران برای برآورده ساختن انتظارات به ویژه در موقیتهای غیر منتظره از اهمیت بالایی برخوردار است و کلید موفقیت به شمار می‌رود. امنیت نیز به لحاظ ممانعت از هک شدن خودرو و کنترل از راه دور غیر مجاز دارای اهمیت است. سرنشینان همچنین نیاز داشتند در خصوص عدم نقض حریم خصوصی مانند ردیابی موقعیت مکانی به آنها اطمینان خاطر داده شود.
 

میزان اعتماد به اتومبیل‌های خودران

این نظر سنجی از جنبه خوشبینانه نشان می‌دهد که در برخی شرایط افراد تمایل بیشتری به استفاده از اتومبیلهای خودران دارند.

بسیاری از افراد تمایل زیادی به استفاده از چنین خودروهایی در محیط‌های بسته مانند محوطه دانشگاه، فرودگاه، روستاهای خلوت، پارک‌های تفریحی و زمین‌های گلف را از خود نشان می‌دهند.

این تحقیقات همچنین نشان داد که افراد در برخی شرایط مایل به استفاده از اتومبیل بدون راننده هستند. یافتن مکانی برای پارک کردن در پارکینگ یک مورد از آن است. استفاده از حالت خودران برای سفرهای جاده‌ای طولانی در مناطق کم تردد، با امکان به دست آوردن مجدد کنترل خودرو در محیطهای شلوغ برای راننده جذاب خواهد بود.

بعضی افراد دوست دارند از این اتومبیل‌ها به عنوان تاکسی استفاده کنند و بسیاری علاقمند هستند اتوبوس‌های خودران برای وسایل نقلیه عمومی به همراه راننده یا ناظر در کنار آن روی کار بیایند.

اما از همه مهمتر آن که اکثر افراد دوست ندارند بر روی صندلی راننده وسیله نقلیه‌ای بنشینند که هیچ کنترلی بر پدال یا فرمان آن ندارند. همچنین در استفاده از این نوع خودرو به عنوان سرنشین در مناطقی که تردد عابران پیاده زیاد است تردید داشته و نیز چندان تمایلی به  استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی خودران بدون ناظر از خود نشان نمی‌دهند.
 

آینده وسایل خودکار یا خودران

وسایل نقلیه خودران تنها به خودروهای مصرفی محدود نمی‌شوند. خلبان خودکار مدتهاست که در هواپیماها مورد استفاده قرار می‌گیرد. مانند هر مسیر تکنولوژیکی، راه گریزی از تغییر وجود ندارد. در این راه، هواپیماهای کاملاً خودکار اکنون در دست توسعه هستند، اگرچه احتمالاً با مخالفت مسافران روبرو خواهند شد.
در بخش دفاعی، با استفاده از علم رباتیک ساخت وسایل نقلیه بدون سرنشین بر روی زمین، در هوا و زیر آب در حال توسعه بوده که نوید ایجاد مشاغل جدید و تولید را در آینده می‌دهددر بخش دفاعی، با استفاده از علم رباتیک ساخت وسایل نقلیه بدون سرنشین بر روی زمین، در هوا و زیر آب در حال توسعه بوده که نوید ایجاد مشاغل جدید و تولید را در آینده می‌دهد. از کامیون‌های بدون راننده معمولاً در معادن و سایر محیط‌های پرخطر استفاده می‌شود. جرثقیل‌های کاملاً خودکار برای استفاده در بخش ساخت و ساز بکار می‌روند. یکی دیگر از کاربردهای اتومبیل‌های خودران همچنین در بخش تحویل غذا می‌باشد.

با توسعه فناوری خودران، اقدامات بیشتری برای جلب اعتماد افراد باید انجام شود به این صورت که از آنها بخواهند آنچه لازم دارند تا به خودروهای بدون راننده اعتماد کنند را عنوان نمایند.

گروه‌های مختلفی می‌توانند از این خودروها در همان مراحل اولیه بهره‌مند شوند. به عنوان مثال، در حالی که افراد مسن و معلول به  عنوان مصرف کنندگان اولیه اتومبیل‌های بدون راننده در نظر گرفته می‌شوند، مهم است که به جای فرضیه بافی در خصوص آنچه برایشان مناسب است، دغدغه‌ها و انتظارات آنها را درک کنیم.

اتومبیل‌های خودران برای بعضی افراد دارای مزیت است.

به همین ترتیب، کاربرد این فناوری در محیط‌های بسته‌ای مانند فرودگاه‌ها می‌تواند تحت‌الشعاع مجموعه دیگری از عوامل موقعیتی مانند مسئله زمان و الزامات ایمنی بین المللی قرار گیرد. امنیت سایبری و تروریسم در فرودگاه‌ها از طریق هک کردن سیستم‌های خودران قابل برنامه ریزی به تحقیقات وسیع‌تری نیاز دارد.
 

خواسته واقعی مصرف کنندگان

تحقیقات ما برای خودروسازان علاقمند به عرضه نسل بعدی خودروهایی با قابلیتهای رفاهی و ایمنی مفید خواهد بود. به عنوان مثال، جهت جلوگیری از نقض حریم خصوصی، باید حفظ حریم خصوصی در مرحله طراحی اتومبیل‌های خودران گنجانده شود. و این کار بایستی با رضایت مصرف کنندگان همراه باشد به طوری که آنها بتوانند به این فناوری اعتماد کنند.

درک و استنباط کاربران از این فناوری نیز باید در طول زمان بررسی و پیگیری شود. به منظور تحقیق و توسعه و شناسایی مدیران خلاق، بایستی تمرکز را بر روی سطح خودکار سازی مورد قبول اجتماع در شرایط خاص و میزان تغییر رویکرد افراد قرار دهند.

در حالی که یک سفر هیجان انگیز در پیش رو است، ایجاد اعتماد بایستی به تدریج صورت بگیرد. اجرای این طرح در محیطهای بسته شروع بسیار خوبی خواهد بود. استفاده از قابلیتها اتومبیل خودران در موقعیتهایی خاص ممکن است چراغ سبز زودهنگامی را روشن نماید.


منبع: theconversation