آثار سازنده دعا و نیایش
آنکه دعاهایی مستجاب است که با آداب خاص همراه باشد، از این رو خواندن دعاهای وارده از ائمه معصومین(علیهم السلام) که با آداب و شرایط خاص همراه میباشد، بسیار مؤثر است.
اگرچه دعا گاهی برای جلب منفعت و سود مادی، و زمانی به منظور دفع ضرر و زیان و گاهی در قالب نفرین دشمنان اسلام و برخی به شکل پوزش و عذرخواهی از قصور و تقصیرها و برخی نیز برای جلب بهرههای معنوی و کرامات اخروی است، ولی آنچه مسلم است، دعا با هر نیتی، آثار خیر و برکات دنیوی و اخروی فراوانی دارد، چنانکه امام صادق (علیه السلام) میفرماید:
زیاد دعا کنید، زیرا دعا کلید بخشش خداوند و وسیله رسیدن به هر حاجت است، نعمتها و رحمتهایی نزد خداوند است که جز با دعا کردن نمیتوان به آن رسید و به یقین هر در کوبیده شود، عاقبت گشوده خواهد شد.(1) امام صادق (علیه السلام) میفرماید:
«إن عند الله عز و جل منزلة لا تنال إلا بمسألة و لو أن عبدا سد فاه و لم یسأل لم یعط شیئا فسل تعط یا میسر إنه لیس من باب یقرع إلا یوشک أن یفتح لصاحبه»(2)
نزد خدا مقامی است که جز با دعا و تقاضا نمیتوان به آن رسید و اگر بندهای دهان خود را از دعا فرو بندد و چیزی تقاضا نکند، چیزی به او داده نخواهد شد. پس از خدا بخواه تا به تو عطا شود، چرا که هر دری را بکوبید و اصرار کنید سرانجام گشوده خواهد شد. توجه به این نکته ضروری است که استجابت دعا نیازمند شرایط و مقدماتی است که توبه، پاکی قلب و روح، حضور قلب و اخلاص، عمل به پیمانهای الهی، ایمان و عمل صالح (3)، امانت و درستکاری، همراه بودن دعا با عمل و تلاش و کوشش (4)، ترک گناه(5)، غذای پاک، (6) مداومت در دعا (7)، از جمله این شرایط است. در مقابل گناه و معصیت، (8) سوء نیت، نفاق، تأخیر نماز از اول وقت، بدزبانی، غذای حرام (9)، عدم مصلحت (10)، و عدم رعایت آداب دعا برخی از موانع استجابت دعاست.[دعاهایی مستجاب]
خلاصه آنکه دعاهایی مستجاب است که با آداب خاص همراه باشد، از این رو خواندن دعاهای وارده از ائمه معصومین(علیهم السلام) که با آداب و شرایط خاص همراه میباشد، بسیار مؤثر است. گفتنی است بزرگان دین، آدابی را برای دعا و نیایش ذکر فرموده اند که به آنها اشاره میکنیم:به زبان آوردن حاجت(11)؛ توسل به پیامبر و معصومان (12) ؛ اصرار در نیایش (13)؛ البته فراموش نشود که اصرار در دعا و نیایش، با اصرار بر اجابت آن از طرف پروردگار متفاوت است، زیرا گاهی اجابت دعا به مصلحت انسان نیست. ، پنهان داشتن دعا(14)؛ پنهان داشتن دعا نیایش(15)؛ توجه به دیگران (16)؛ دعا برای دیگران(17)؛ نیایش همگانی (18)؛ اظهار فروتنی(19)؛ شروع دعا با نام پروردگار(20)؛ مدح و ثنای خداوند متعال(21)؛ درود فرستادن بر پیامبر و عترتش علیهم السلام (22)؛ اعتراف به گناهان(23)؛ حضور قلب (24)؛ بالا بردن دستها (25): از آن جمله است.
هم چنین اجابت دعا موانعی دارد که بعضی را بر میشمریم: امید به غیر خدا(26)؛ گناه و معصیت(27)؛ ترک امر به معروف و نهی از منکر(28)؛ ستم و تجاوز به حقوق دیگران(29)؛ کسب حرام (30) .
پینوشتها:
۱. کلینی، الکافی، ج ۲، ص ۴۷۰.
2. همان، ص ۴۶۶
٣. بقره، آیه ۱۸۶
4. اربلی، کشف الغمه، ج ۲، ص ۲۰۷.
5. مفاتیح الجنان، دعای کمیل
6. ابن فهد حلی، عدة الداعی و نجاح الساعی، ص ۱۳۹.
7. امام صادق (علیه السلام) به نقل از جد بزرگوارشان میفرمایند: همواره در دعا کردن پیشقدم شوید؛ چرا که اگر بندهای نیایش پیشه کند، و برایش گرفتاری و سختی پیش آید و به درگاه خداوند دعا کند در آسمانها میگویند: این صدا آشناست؛ ولی اگر فقط هنگام سختی دعا کند به او گفته میشود تا حالا کجا بودی؟ (شیخ مفید، الاختصاص، ص ۲۲۳).
8. لیثی واسطی، عیون الحکم والمواعظ، ص ۲۳.
9. بحارالأنوار، ج ۴۳، ص ۳۱۴.
10. بقره، آیه ۲۱۶.
11. فتال نیشابوری، روضة المتقین فی شرح من لا یحضره الفقیه، ج ۱۲، ص ۳۷.
12. گفتنی است درباره منظور از توسل و پاسخ به برخی شبهات درباره آن به کتاب محمد مهدی فجری، «زیارت چراغی در مسیر هدایت مراجعه شود».
13. ابن فهد حلی، عدة الداعی و نجاح الساعی، ص ۱۵۵.
14. اعراف، آیه ۵۵؛ طبرسی، مکارم الأخلاق، ص ۲۷۰.
15. شیخ صدوق، الخصال، ج ۲، ص ۵۳۸.
16. همو، ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، ص ۱۶۰.
17. دیلمی، اعلام الدین فی صفات المؤمنین، ص ۱۰۱.
18. قطب راوندی، الدعوات، ص ۵۲.
19. شیخ مفید، المقنعة، ص ۱۸۸. بیشتر ادعیه امامان معصوم علیهم السلام با مدح و ثنای پروردگار آغاز میشود، و سپس حاجتهای دنیوی و اخروی بیان میگردد.
20. خزاز قمی، کفایة الأثر فی النص على الأئمة الاثنی عشر علیهم السلام، ص ۳۹.
21. کوفی اهوازی، الزهد، ص ۷۲.
22. شیخ صدوق من لا یحضره الفقیه، ج ۴، ص ۳۶۷.
23. همان، ج ۱، ص ۳۲۵.
24. فیض کاشانی، تفسیرالصافی، ج ۱، ص ۲۲۴.
25. علامه مجلسی، مرآة العقول فی شرح أخبار آل الرسول ، ج ۹، ص ۴۱۴.
26. بحارالأنوار، ج ۱۰، ص ۳۷۸.
27. سید بن طاووس، فتح الأبواب بین ذوی الألباب وبین رب الأرباب، ص ۲۹۶ و بحارالانوار، ج ۴۱، ص ۱۶.
28. دیلمی، إرشاد القلوب إلى الصواب، ج ۱، ص ۱۴۹.
29. بحارالأنوار، ج ۱۰، ص ۳۲۱.
30. طبرسی، مشکاة الأنوار فی غرر الاخبار، ص ۱۳۲
منبع: فرصتهای از ماه خدا، محمدمهدی فجری، صص55-51، مؤسسه بوستان کتاب، قم، چاپ أول، 1393
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}