تصویر: مطالعات نشان می‌دهد که روزه گرفتن ممکن است به کاهش وزن کمک کند.
 
روزه داری بخش طولانی مدت بسیاری از آداب و رسوم دینی از جمله مراعات‌های یهودی و مسلمان یوم کیپور و رمضان است. نوعی روزه شناخته شده به عنوان روزه متناوب نیز به عنوان ابزاری برای کاهش وزن محبوبیت زیادی کسب کرده است.
 
بسیاری از مطالعات مزایا و خطرات ناشی از ترک غذا برای یک شبانه روز را بررسی کرده‌اند، از جمله این که چگونه این امر در کاهش وزن تأثیر می‌گذارد.
 
در این مقاله، ما به آن چه در هنگام روزه برای بدن اتفاق می‌افتد می‌پردازیم، و همچنین این که فرد برای ایمن‌تر کردن روزه چه کاری می‌تواند انجام دهد.
 

در هنگام روزه چه اتفاقی می‌افتد؟

این که فرد روزه دار یا نباشد، بدن همچنان به انرژی نیاز دارد. منبع انرژی اصلی آن قندی به نام گلوکز است که معمولاً از کربوهیدرات‌ها شامل غلات، لبنیات، میوه‌ها، سبزیجات خاص، لوبیا و حتی شیرینی‌ها تهیه می‌شود.
 
کبد و ماهیچه‌ها گلوکز را ذخیره کرده و هر زمان که بدن به آن نیاز داشته باشد، آن را در جریان خون رها می‌کنند.
 
با این حال، در طول روزه، این روند تغییر می‌کند. پس از حدود 8 ساعت ناشتا بودن، کبد از آخرین ذخایر گلوکز خود استفاده می‌کند. در این مرحله بدن وارد وضعیتی به نام گلوکونوژنز می‌شود که انتقال بدن به حالت ناشتا را نشان می‌دهد.
 
مطالعات نشان داده‌اند که گلوکونوژنز باعث افزایش تعداد کالری‌ای می‌شود که بدن می‌سوزاند. بدون وارد شدن کربوهیدرات، بدن گلوکز خود را عمدتاً با استفاده از چربی ایجاد می‌کند.
 
سرانجام، با ادامه طولانی مدت‌تر روزه، بدن از این منابع انرژی نیز خارج می‌شود. سپس حالت ناشتا به حالت گرسنگی جدی‌تری تبدیل می‌شود.
 
در این مرحله، متابولیسم فرد کند می‌شود و بدن او برای کسب انرژی شروع به سوزاندن بافت ماهیچه‌ها می‌کند.
 
اگر چه گرسنگی در این حالت یک اصطلاح مشهور در فرهنگ رژیم غذایی است، اما حالت گرسنگی واقعی فقط بعد از چند روز متوالی یا حتی چند هفته بدون غذا اتفاق می‌افتد.
 
به این ترتیب، برای کسانی که حتی بعد از 24 ساعت روزه خود را می‌شکنند، وضعیت به طور کلی ایمن است، مگر این که شرایط سلامتی دیگری وجود داشته باشد.
 

آیا روزه می‌تواند باعث کاهش وزن شود؟

به نظر می‌رسد که روزه گرفتن می‌تواند به کاهش وزن کمک کند. با این وجود، مطالعات نشان می‌دهد که این مورد برای همه وجود ندارد.
 
برنامه‌های محبوب رژیم غذایی شامل دوره‌های روزه گیری 12 ساعته یا 16 ساعته و همچنین روزه گرفتن 24 ساعته است. برخی رژیم‌های غذایی افراد را ملزم می‌کنند که در طول روز فقط آب بنوشند، در حالی که در برخی دیگر افراد مجاز به نوشیدن نوشابه‌های بدون کالری هستند.
 
در یک مطالعه جدید، افراد دارای چاقی که به مدت 12 ماه به طور متناوب روزه می‌گرفتند نسبت به افرادی که به روش سنتی‌تر رژیم می‌گرفتند وزن کمتری از دست دادند اما نتایج از نظر آماری معنی دار نبود.
 
به نظر می‌رسد تأثیرات جسمی محدودیت‌های روزه داری کمتر از چگونگی متناسب شدن با یک سبک زندگی مشخص است.
 
به عنوان مثال، در همان مطالعه مشخص شد افرادی که صرفاً به قصد کم کردن وزن روزه می‌گرفتند بیشتر محتمل بود دست از تلاش برای کاهش وزن بکشند تا افرادی که به روشی سنتی‌تر، مانند شمارش کالری‌ها، رژیم می‌گرفتند. برخی شواهد حاصل از تحقیقات روی حیوانات نشان می‌دهد که روزه داری می‌تواند به مبارزه با انواع خاصی از سرطان یا حتی در حفظ حافظه کمک کند. محققان به این نتیجه رسیدند که حفظ روزه در طول زمان سخت‌تر است.
 

دیگر اثرات روزه

علاوه بر کمک به کاهش وزن، نخوردن برای یک روز می‌تواند مزایای سلامتی دیگری هم داشته باشد.
 
تحقیقات نشان می‌دهد که روزه داری گاه و بیگاه 24 ساعته می‌تواند سلامت قلب و عروق را بهبود بخشد.
 
برخی شواهد حاصل از تحقیقات روی حیوانات نشان می‌دهد که روزه داری می‌تواند به مبارزه با انواع خاصی از سرطان یا حتی در حفظ حافظه کمک کند.
 

مصرف آب

 
 
تصویر: نوشیدن مقدار زیادی آب ممکن است به مهار مشکلات گرسنگی کمک کند.
 
نوشیدن آب کافی برای حفظ سلامتی روزمره، چه فرد غذا بخورد یا نه، ضروری است.
 
بسیاری از مقامات بهداشتی توصیه می‌کنند که هر روز هشت لیوان 8 اونسی (حدود 2 لیتر) آب بنوشید.
 
مگر در مواردی که رعایت شرع از این امر ممانعت به عمل آورد، فرد می‌تواند با نوشیدن آب کافی برای کمک به مهار مشکلات گرسنگی از روزه طولانی مدت استفاده کند.
 
هنگام 24 روزه گرفتن، برخی از افراد نوشیدنی‌های دیگری مانند چای، قهوه سیاه یا نوشیدنی‌های شیرین با کالری صفر مصرف می‌کنند.
 

خطرات

اگر چه به طور کلی بی خطر است، اما یک روز غذا نخوردن می‌تواند برای برخی از افراد خطرناک باشد، از جمله:
 
* افراد مبتلا به دیابت
 
* افراد با سابقه اختلالات خوردن
 
* افرادی که از داروهایی استفاده می‌کنند که باید با غذا مصرف شوند
 
* کودکان
 
* کسانی که باردار هستند یا شیر می‌دهند
 

امن‌ترین راه برای شکستن روزه چیست؟

به گفته چلسی عامر، متخصص تغذیه رژیم غذایی، روش‌های مختلفی وجود دارد که شخص می‌تواند با خیال راحت روزه خود را بشکند:
 
* آب بنوشید: این امر به ویژه در صورت خودداری از مصرف آب در طول روز مهم است.
 
* یک وعده غذایی کوچک بخورید: خوردن یک وعده غذایی بزرگ بلافاصله بعد از روزه داری می‌تواند به دستگاه گوارش فشار وارد آورد.
 
* غذا را به طور کامل بجوید: هر لقمه را حداقل 30 بار بجوید.
 
* غذاهای پخته بخورید: به دنبال غذاهایی باشید که راحت‌تر هضم می‌شوند، مانند سبزیجات پخته شده به جای خام.
 
* از آزمایش کردن خودداری کنید: امتحان کردن غذاهای جدید بعد از روزه داری هضم را سخت‌تر کرده و ممکن است فرد را بیمار کند.
 

خلاصه

روز گرفتن به طور کلی امن است و از چندین طریق می‌تواند مفید باشد، از جمله به عنوان ابزاری برای کاهش وزن.
 
روزه داری به کاهش وزن، بیشتر از سایر روش‌های مرسوم کمک نمی‌کند.
 
اگر فردی به دلایل سلامتی روزه بگیرد، ضروری است که این کار را با ایمنی و نه بیش از حد لازم انجام دهد. روزه داری پیوسته طولانی مدت بدن را نسبت مواد مغذی ضروری گرسنه می‌کند و می تواند عوارض بسیاری ایجاد نماید.
 
منبع: Medical News Today